Annons

Forskare: Drönare bra verktyg för fågelräkning

Drönare är en bra metod att räkna häckande fåglar, har danska forskare kommit fram till. Arkivbild.
Drönare är en bra metod att räkna häckande fåglar, har danska forskare kommit fram till. Arkivbild. Foto: Björn Larsson Rosvall / TT

Att räkna fåglar med drönare är billigare och ger bättre resultat än traditionella metoder. Det har forskare vid universitetet i danska Århus kommit fram till.

Under strecket
TT
Publicerad

De ser stora fördelar med drönare när det gäller att inventera bestånden av fågelarter som skedstork, måsar och tärnor. Drönarna är mindre störande för fåglar som häckar i kolonier än om fågelräknare ska gå runt på marken och skrämma upp fåglarna, säger Thomas Eske Holm vid Århus universitets Institut för Bioscience.

Han har tillsammans med kollegor genomfört försök med fågelräkning på flera lokaler på Jylland under 2018. Biologerna konstaterar att häckande fåglar oftast stannade i redet även om en drönare flög över dem.

– Med en liten drönare för 12 000 kronor kan vi kartlägga ett relativt stort område och få sammanhängande foto, säger Thomas Eske Holm.

Jämförelser har också visat att drönarräkningen ger mer exakta tal än traditionella räknemetoder. Det gäller i synnerhet där alternativet är att räkna fåglarna i kolonin på avstånd med hjälp av kikare eller teleskop. En drönarräkning av måsar på ön Langli i Vadehavet ledde till ett dubbelt så högt antal – omkring 19 000 – som en manuell uppskattning av två erfarna fågelräknare.

Forskarna rekommenderar nu danska Miljøstyrelsen att testa drönare som ett redskap i det nationella övervakningsprogrammet för fåglar.

Annons
Annons
Annons
Annons
Annons