Annons

Forskare kan ha hittat nytt organ – tros sprida cancer

Forskare menar att ett nätverk av vätskefyllda utrymmen i kroppen bör klassas som ett nytt organ. Utrymmena spelar roll även i hur cancer sprids i kroppen.

Under strecket
Malin Rising / Omni
Publicerad

En av forskarna bakom rapporten, Neil Theise.

Foto: Elly Park/Reuters/TTBild 1 av 1

En av forskarna bakom rapporten, Neil Theise.

Foto: Elly Park/Reuters/TTBild 1 av 1
En av forskarna bakom rapporten, Neil Theise.
En av forskarna bakom rapporten, Neil Theise. Foto: Elly Park/Reuters/TT

Forskare som studerat nätverket av vätskefyllda utrymmen mellan vävnader i kroppen hävdar att detta bör klassas som ett nytt människoorgan.

De vätskefyllda utrymmena, sedan länge kallade ”interstitium”, leder vätska mellan cellerna, bland annat till lymfsystemet, något som forskarna har studerat i realtid. Den nya forskningen som presenteras i tidskriften Scientific Reports ger en tydligare bild av hur det ser ut, skriver bland andra Nature.

Forskarna uppskattar att 20 procent av kroppsvolymen består av interstitium, vilket skulle göra dessa vätskefyllda mellanrum mellan celler till det största ”organet” i kroppen.

Att forskarna vill uppgradera cellmellanrummen till organ, förklaras bland annat av att man observerat särskilda strukturer i en rad olika kroppsvävnader som kännetecknas av tidvisa eller rytmiska rörelser, bland annat längs hela mag-tarmkanalen, urinblåsan och i mjuka vävnader kring bronker, artärer och i bindväv.

Studien av cellernas interstitier uppges ge ledtrådar till hur cancer kan spridas i kroppen från en tumör.

– Vi hoppas att det banar väg för forskning och diagnostisering av sjukdomar och kanske till och med nya behandlingsmöjligheter, säger Petros Benias, en av forskarna bakom studien.

Mellanrummen mellan cellerna är klassiskt kända inom traditionell histologi, men enligt forskarna är betydelsen försummad. Interstitierna spelar roll även för förståelsen av sådant som ödem och fibros.

Annons
Annons
Annons
Annons
Annons