Annons

Forskare: Högerextremism är legitimt i Australien

Terrorattacken i Christchurch måste ses i en kontext av rasism och islamofobi i Australien, menar forskaren Aurelien Mondon. ”Jag anser att ansvaret inte bara ligger hos terroristen, utan även hos människor som spritt dessa idéer”, säger han till SvD.

Under strecket
Uppdaterad
Publicerad

Den högerextreme australiske senatorn Fraser Anning attackerades med ett ägg under en presskonferens på lördagen.

Foto: TTBild 1 av 1

Den högerextreme australiske senatorn Fraser Anning attackerades med ett ägg under en presskonferens på lördagen.

Foto: TTBild 1 av 1
Den högerextreme australiske senatorn Fraser Anning attackerades med ett ägg under en presskonferens på lördagen.
Den högerextreme australiske senatorn Fraser Anning attackerades med ett ägg under en presskonferens på lördagen. Foto: TT

”Den verkliga anledningen till blodsutgjutelsen på Nya Zeelands gator i dag är invandringsprogrammet som tillät muslimska fanatiker att flytta till Nya Zeeland”, skrev den australiske senatorn Fraser Anning på fredagen.

Bara timmar tidigare hade hans landsman Brendon Tarrant urskillningslöst skjutit 50 människor till döds i två moskéer i nyzeeländska Christchurch, men Anning fortsatte: "Låt oss prata klarspråk. Muslimer må vara offer i dag, men oftast är de förövare. Världen över dödar muslimer människor i trons namn i en industriell skala".

Det officiella uttalandet, prytt med det australiska parlamentets brevhuvud, fick snabbt spridning på sociala medier. Inom några timmar hade den tidigare okända senatorn fått ett rykte långt utanför landets gränser, och en betydligt större plattform för sin högerextrema retorik. Ryktbarheten tilltog ännu mer när han på lördagen attackerades med ett ägg av en 17-åring – och svarade med ett slag rakt i ansiktet på pojken.

Annons
Annons

Jag blev inte förvånad alls.

Australiska politiker var snabba med att fördöma Anning. Premiärministern Scott Morrison twittrade att Annings kommentarer var “avskyvärda” och att de “inte har någon plats i Australien, allra minst i det australiska parlamentet”.

Men än så länge behåller Anning sin plats i senaten, och inga steg har tagits för att få honom utesluten.

Faktum är att ingen borde bli förvånad över Annings kommentarer, säger Aurelien Mondon, forskare och expert på högerextremism i Australien vid universitetet i Bath i Storbritannien.

– Jag blev inte förvånad alls, det är snarare ett av många exempel, säger han.

Anning har vid upprepade tillfällen deltagit vid högerextrema demonstrationer, och så sent som förra året sa han att Australien behövde en “slutgiltig lösning” för landets muslimer, en klar referens till Förintelsen.

Det finns en lång tradition av högerextrema idéer i den australiska politiska mittfåran, säger Aurelien Mondon.

Han inledde en kamp mot mångkulturalism.

– Det känns som om det varit ett laboratorium för högerextrem diskurs. Det som hände i Australien för 15 år sedan händer i Europa i dag.

Mest avgörande, menar Mondon, var premiärminister John Howards högersväng i mitten av 1990-talet i syfte att stjäla röster från One Nation, ett högerpopulistisk uppstickarparti.

– Han inledde en kamp mot mångkulturalism som mer eller mindre mynnade ut i en ny australisk nationell identitet baserad på rädsla för den andre, riktat både mot urbefolkningen och mot invandrare, säger Aurelien Mondon.

Resultatet, menar Aurelien Mondon, är en allmän debatt där invandrare, och särskilt landets 2,6 procent muslimer, får oproportionerligt stor uppmärksamhet i medier och i den allmänna debatten.

Annons
Annons

– Trots att de inte är så många är bevakningen av dem (muslimerna) massiv, och huvudsakligen negativ.

Det faktum att någon som Fraser Anning sitter i senaten kan sägas legitimera högerextrema synsätt

Fraser Anning knep platsen i senaten som ersättare för just högerpopulistiska One Nation, men sitter sedan en tid tillbaka som politisk vilde. För Aurelien Mondon representerar Anning en liten, om än högljudd, minoritet i australisk politik.

– Dels har vi högerextremister som Fraser Anning, dels har vi den politiska mitten, som har kapat den högerextrema retoriken. Men bara det faktum att någon som Fraser Anning sitter i senaten kan sägas legitimera högerextrema synsätt, säger Aurelien Mondon.

Än så länge vet vi mycket lite om den misstänkta Christchurch-terroristen Brendon Tarrant och hans föreställningsvärld, eller i vilken utsträckning han påverkats av sin omgivning, påpekar Aurelien Mondon.

– Det går inte att förenkla och säga att dessa människor (högerextrema terrorister) gör det de gör på grund av idéer som förfäktas av specifika politiker, säger han, men fortsätter:

– Men jag tror att det bidrar till ett samtalsklimat som ingjuter mod i folk som Brendon Tarrant att ta saker i egna händer. Jag anser att ansvaret inte bara ligger hos terroristen, utan även hos människor som spritt dessa idéer, säger Aurelien Mondon.

Annons
Annons
Annons
Annons
Annons