Annons

Forskare: Media borde ha visat hänsyn i Lisa Holm-fallet

Under måndagen fastställde hovrätten livstidsdomen mot Nerijus Bilevicius för mordet på 17-åriga Lisa Holm. Medierapporteringen om fallet har varit intensiv sedan i somras. Tore Brandtler, familjens målsägandebiträde, tycker att media borde ha visat mer hänsyn.

Under strecket
Publicerad

Mordet på 17-åriga Lisa Holm väckte stort intresse hos allmänhet och media.

Foto: Thomas Johansson/TTBild 1 av 1

Mordet på 17-åriga Lisa Holm väckte stort intresse hos allmänhet och media.

Foto: Thomas Johansson/TTBild 1 av 1
Mordet på 17-åriga Lisa Holm väckte stort intresse hos allmänhet och media.
Mordet på 17-åriga Lisa Holm väckte stort intresse hos allmänhet och media. Foto: Thomas Johansson/TT

Eftersom mycket ska till för att Högsta Domstolen ska ta sig an ärendet, är det med stor sannolikhet nu slut på den massiva bevakningen av fallet. Målsägandebiträdet Tore Brandtler tycker att media i stort skötte bevakningen med respekt.

– Man har respekterat familjens önskan om att få bli lämnade i fred, säger han.

Men ibland skedde övertramp, anser Tore Brandtler.

– En del artiklar har varit onödiga. Det var när man om och om igen återberättade de andra artiklarna om vad som hade hänt i fallet, säger han.

En orsak till att fallet fick så stor uppmärksamhet var att familjen i ett tidigt stadium gav polisen tillåtelse att sprida namn, ålder och passfoto på Lisa Holm. Vid det laget hanterades utredningen som ett försvinnande, och man hoppades genom bilderna öka chansen att hitta flickan.

**Men majoriteten av **bildpubliceringarna har använts för att berätta om mordutredningen, åtalet och domarna.

– Det blir en ständig påminnelse för de anhöriga. Jag tvivlar på att någon frågat dem om hur bilderna får användas, säger Ester Pollack, docent i journalistik vid Stockholms universitet.

Hon har forskat om medias brottsbevakning, och anser att landets redaktioner borde fundera mer över bevakningen av mordutredningar.

– Man kan ställa sig frågan om man verkligen borde ha publicerat namn och bild. Väldigt få förstår hur media fungerar när man letar efter sitt barn och fortfarande har hopp, säger Ester Pollack.

Också tryckfrihetsexperten Nils Funcke anser att media i vissa fall bör vara mer återhållsamma. Landets redaktioner måste inför varje ny artikel ha hänsyn till de anhöriga i åtanke, menar han.

– Det bör vara en återhållsamhet. Jag har inte följt det här ärendet tillräckligt noga för att säga vad som blev fel just här, säger han.

Annons
Annons
Annons
Annons
Annons