Annons

Forskare om gripna IS-män: ”Viktigt att Sverige agerar”

En av IS-terroristerna som uppges har gripits har varit omnämnd av Rakhmat Akilov i polisförhör.
En av IS-terroristerna som uppges har gripits har varit omnämnd av Rakhmat Akilov i polisförhör. Foto: Privat, Polisen

Två IS-män från Tadzjikistan som kopplats till terroristen Rakhmat Akilov ska ha gripits levande. SvD berättade om männen i en granskning 2018.

– Om de är villiga att dela med sig av information är det självklart intressant, säger forskaren Michael Krona.

Under strecket
Publicerad

32-årige Parviz Sayrakhmonov, efterlyst av Interpol, nu gripen i norra Syrien.

Foto: InterpolBild 1 av 1

En av männen som ska ha gripits är 32-årige Parviz Sayrakhmonov från Tadzjikistan, som använt sig av smeknamnet Abu Davoud. Uppgifterna publicerades av svenska tidningen ETC, men också i turkiska och andra internationella medier under onsdagen.

I hemlandet är Sayrakhmonov känd som en ”propagandamaskin” som inspirerat ett stort antal personer att resa från de forna Sovjetrepublikerna och gå med i IS. Sayrakhmonov är också efterlyst av Interpol, vilket framgår av deras lista över internationella brottslingar.

Enligt en artikel från Pragbaserade Radio Liberty ska även en annan ökänd IS-soldat vid namn Tojiddin Nazarov, kallad ”Abu Usama Noraki”, vara gripen. Även han från Tadzjikistan.

Båda männen förekom i en granskning som SvD publicerade i början av 2018, när terroristen Rakhmat Akilovs nätkontakter med andra IS-terrorister granskades.

Svensk polis och säkerhetstjänst har inte officiellt bekräftat vilka individerna som inspirerade Akilov i samband med dådet är.

– Det är svårt att kartlägga och verifiera både fria och tillfångatagna IS-anhängare. Precis som många andra islamistiska terrororganisationer så används kunyas, smeknamn, inte bara för att illustrera en position inom organisationen utan även för att försvåra identifiering, säger Michael Krona, forskare vid Malmö universitet som följt IS på internet de senaste fem åren.

Annons
Annons

32-årige Parviz Sayrakhmonov, efterlyst av Interpol, nu gripen i norra Syrien.

Foto: InterpolBild 1 av 1

Enligt förundersökningsprotokollet om terrordådet på Drottninggatan har Rakhmat Akilov tittat på ett antal Youtube-videor med titeln ”Abu Dovud”.

Akilov har också pratat om en Abu Dovud i chattmeddelanden med personer som vid tidpunkten befann sig inom Islamiska staten. Om Akilov haft direktkontakt med Parviz Sayrakhmonov är oklart.

32-årige Parviz Sayrakhmonov, efterlyst av Interpol, nu gripen i norra Syrien.
32-årige Parviz Sayrakhmonov, efterlyst av Interpol, nu gripen i norra Syrien. Foto: Interpol

Flera av männen som Akilov tros ha haft kontakt med, eller inspirerats av, tillhör samma tadzjikiska IS-grupp. Rakhmat Akilov själv är också etnisk tadzjik.

Enligt polisförhören efter attentatet säger Akilov att han varit i kontakt med en ”Abu Usama Noraki” samtidigt som han satt i lastbilen under de kritiska minuterna. Enligt förundersökningen ser man att hans mobiltelefon var aktiv, men vem som fanns på andra sidan telefonen är svårt att leda i bevis.

”Det var han som styrde mina handlingar”, säger Akilov i förhör.

Tadzjikiska inrikesdepartementet har officiellt bekräftat att ”Abu Usama Norakis” riktiga namn är Tojiddin Nazarov.

Kort efter SvD/Radio Libertys granskning av personerna 2018 kom en reaktion från Nazarov. Journalisten Sirojiddin Tolibov, som också är från Tadzjikistan, berättar att Nazarov i ett ljudmeddelande beskrev Akilov som ”en modig man”.

– Han hyllade verkligen Akilov och kallade honom för Guds lejon, säger Tolibov.

Annons
Annons

Hur säkert är det då, att det är just de här männen som tillfångatagits?

Gällande Parviz Sayrakhmonov finns det flera säkra uppgifter som bekräftar tillfångatagandet, trots att det tidigare cirkulerat rykten om att han dödats i strider. Hans videor på öppna sociala medier upphörde för ett par år sedan.

Men den 23 november i år sände turkiska TRT Haber ett tv-reportage om fängslade IS-terrorister i den syrienkurdiska staden Afrin. Där intervjuades Sayrakhmonov från fängelset.

Han hade magrat och håret var kortklippt, men kändes ändå igen av släktingar och bekanta som har bekräftat att det är Parviz Sayrakhmonov på tv-bilderna.

Dagens ETC har varit i kontakt med en bekant som nu befinner sig i Tyskland.

– Han är en fruktansvärd människa, säger Sajora Gafurova, som kunde bekräfta mannens identitet och vars dotter varit gift med 32-åringen, till Dagens ETC.

I en av hans tidigare videor i sociala medier från 2015, som SvD tagit del av, uppmanar han personer att resa till Islamiska staten. Han är ökänd för sitt övertygande sätt att uppmuntra till terrorhandlingar.

”Ni är som hundar. Ni saknar vilja och ambition att åka hit”, säger han i videon. Trots att hans utseende förändrats något så går det inte att ta miste på att det är samma person som sedan en tid varit tillfångatagen.

Uppgifterna om den andra tillfångatagne mannen är vagare. Det är journalisten Sirojiddin Tolibov på Radio Liberty, som har god kännedom om tadjikiska IS-krigare, som fått uppgifter från en anonym källa att ”Abu Usama Noraki”, den välkände IS-tadzjiken Tozjiddin Nazarov, lever i
fångenskap i Syrien.

– Vi har en säker källa som står i direktkontakt med honom. Anti-IS-styrkor håller honom i fängelse i staden Deir az-Zor, säger Sirojiddin Tolibov till ETC.

SvD har sökt Säkerhetspolisen som meddelar att de inte kommenterar medieuppgifterna.

– Om det visar sig att personerna är villiga att dela med sig av information hade det självklart varit av stort intresse att veta mer om dem. Det är naturligtvis viktigt att berörda svenska myndigheter agerar utifrån de ramverk som finns för att inhämta och säkerställa information som kan vara viktig för svensk del, säger Malmöforskaren Michael Krona.

Krona säger också att han är övertygad om att Säpo ”vidtar alla nödvändiga åtgärder” för att inhämta och utvärdera uppgifter som kan vara av intresse för Sverige.

Annons
Annons
Annons
Annons
Annons