Annons

Terrorforskaren: ”Har de rökt på?”

Terrorforskaren Magnus Norell är redaktör för den kritiserade rapporten.
Terrorforskaren Magnus Norell är redaktör för den kritiserade rapporten. Foto: CHRISTINE OLSSON/TT

Ett stort antal religionsforskare sågar en rapport om islamistiska Muslimska brödraskapet i Sverige, skriven på uppdrag av Myndigheten för samhällsskydd och beredskap (MSB). Nu slår redaktören för rapporten tillbaka.

Under strecket
Uppdaterad
Publicerad

– Det är en intressant fråga som MSB har lyft fram, om man ser ursprungsuppdraget. Men tyvärr är det så att själva rapporten inte bygger på någon omfattande undersökning, säger Jonas Svensson, professor i islamologi vid Linnéuniversitetet och en av 22 forskare som skrivit under ett blogginlägg med kritik mot rapporten.

– Det är problematiskt eftersom det är Myndigheten för samhällsskydd och beredskap som lägger upp det här på vad de kallar för sin kunskapsbank. Så myndigheten har på något sätt sagt att det här är vedertagen kunskap.

De tre rapportförfattarna ignorerar tidigare forskning på området, säger Jonas Svensson. En mängd påståenden och slutsatser saknar källor, och i flera fall är det författarnas egna erfarenheter och diskussioner sinsemellan som utgör grunden.

– Det krävs ett bättre grundarbete. Det krävs forskning, säger Jonas Svensson.

I rapporten står det bland annat att svenska muslimer ledda av Muslimska brödraskapet i hemlighet håller på att bygga upp ett parallellsamhälle, bland annat genom att infiltrera organisationer och politiska partier.

Annons
Annons

– Det är ett allvarligt påstående. Och det luktar lite konspirationsteori, säger Jonas Svensson.

En rad påståenden i den 30-sidiga rapporten saknar belägg i form av exempelvis intervjuer med de utpekade personerna och organisationerna, eftersom de enligt rapporten inte lär tala sanning om saken.

– Det finns ju ingen möjlighet för någon att försvara sig mot en anklagelse om utgångsläget är att vad du än säger så ljuger du, säger Jonas Svensson.

– Att det finns folk som sympatiserar med Brödraskapet är jag helt övertygad om. Hur många de är, och vilket inflytande de har i organisationer och så vidare, det är däremot någonting som vi måste ta reda på. Och det gör de (rapportförfattarna) inte, utan de gissar.

Terrorforskaren Magnus Norell, redaktör för rapporten, slår ifrån sig kritiken.

– Har de rökt på innan de läst det? Det är ju bara att läsa rapporten! Om någon inte accepterar det här så kan jag inte göra så mycket åt det. Det är ju liksom belagt, säger han till SVT Nyheter.

MSB vill varken kommentera kritiken eller ta ansvar för innehållet i rapporten.

– Fråga Magnus Norell om de vetenskapliga delarna, säger Anneli Bergholm-Söder, chef för MSB:s operativa avdelning.

Hon berättar att MSB lägger ut alla rapporter som beställs på sin ”kunskapsbank” utan att faktagranska dem.

Hur kan ni kalla det för kunskap om ni inte granskar innehållet, och ni inte vet huruvida det är vetenskapligt eller ej?

– De vi går ut till är kända forskningsmiljöer, och Magnus Norell är en känd forskare. Därmed förutsätter vi att det är kunskap de står för, säger Anneli Bergholm-Söder.

– Vi får väl överväga om vi ska hantera det på det här sättet framöver.

Annons
Annons
Annons
Annons
Annons