Annons

Forskare sågar världsnyhet om köttbullar: ”Fabricerat”

Svenska köttbullar är egentligen turkiska – det skriver det officiella svenska faktakontot Sweden.se på Twitter. Nyheten har spridits av medier som The New York Times, BBC och CNN – men enligt mathistorikern Richard Tellström stämmer inte uppgifterna.

– Det är förstås jätteallvarligt, säger han.

Under strecket
Publicerad

”Avslöjandet” om svenska köttbullar har blivit en världsnyhet.

Foto: TT och Skärmdump/Twitter

”Avslöjandet” om svenska köttbullar har blivit en världsnyhet.

Foto: TT och Skärmdump/Twitter
”Avslöjandet” om svenska köttbullar har blivit en världsnyhet.
”Avslöjandet” om svenska köttbullar har blivit en världsnyhet. Foto: TT och Skärmdump/Twitter

Twitterkontot Sweden.se lade förra veckan ut ett inlägg där det står att svenska köttbullar egentligen är baserade på ett recept som Karl XII tog med sig från Turkiet. Kontot ska sprida fakta om Sverige och finansieras av bland annat utrikesdepartementet och Svenska Institutet.

Under onsdagen publicerade The New York Times en artikel med rubriken ”Svenska köttbullar är turkiska? ‘Hela mitt liv har varit en lögn’”. Även flera andra stora amerikanska, brittiska och turkiska medier har rapporterat om nyheten. Flera svenska medier har därefter rapporterat om den utländska bevakningen.

Men enligt Richard Tellström,  docent i måltidskunskap och etnolog vid Stockholms universitet, stämmer inte uppgifterna.

– Nej det här är fabricerat på något sätt. Har de någon källa som knyter Karl XII till köttbullar är det en historisk sensation, säger han.

Annons
Annons

Vad anser du om att Sweden.se lagt ut uppgifterna?

– Det är förstås jätteallvarligt.

Richard Tellström säger att ordet köttbulle är daterat till 1755 då det nämns i Cajsa Wargs kokbok – alltså långt efter Karl XII död 1718. Den kokade varianten, frikadeller, nämns första gången 1664 enligt Svenska Akademien.

Richard Tellström säger att det finns någon variant av köttbullar i alla länder som äter kött. Exakt när svenskarna började tillaga maträtten vet ingen. Enligt Richard Tellström rör det sig förmodligen om en gradvis evolution där köttbullen utvecklats över tid.

– Köttbullen som vi känner den i dag kommer från senare delen av 1800-talet, säger han.

Richard Tellström säger att det är första gången han hör att Karl XII skulle ha tagit köttbullen till Sverige.

– Karl XII tillskrivs normalt i anekdotiska sammanhang kåldolmarna men vi har ingen källor på kåldomar heller innan 1755, och det är också Cajsa Wargs kokbok, säger han.

Vi kanske skulle ha kollat våra fakta lite bättre.

Enligt Oliver Grassman, redaktör för sociala medier på Sweden.se, har de ingen vetenskaplig källa på uppgiften utan de har hittat uppgifterna på olika hemsidor och i äldre texter i deras eget arkiv.

– Vi kan ju förstås inte mäta våra kunskaper med en forskare. Vi har utgått ifrån någon slags, som vi uppfattat det, vedertagen sanning i de här sammanhangen. Men vi kanske skulle ha kollat våra fakta lite bättre, säger han.

Sweden.se beskrivs på hemsidan som en officiell källa för fakta om Sverige och tweeten avslutas med ”Låt oss hålla oss till faktan!”

– Om det nu är ett faktafel så är det inte bra eftersom vi skriver ”Let's stick to the facts”. Det vi ville förmedla var att kulturer inspirerar varandra och konceptet att något är helsvenskt finns ju knappt längre. Speciellt inom mat. Vi ville skapa engagerande content till våra utländska målgrupper.

Kommer ni ändra tweeten?

– Jag kan inte uttala mig om det i nuläget, säger Oliver Grassman.

Annons
Annons
Annons
Annons
Annons