Annons

Forskare: Skapa ett offentligt lobbyregister

Nyamko Sabuni (L).
Nyamko Sabuni (L). Foto: Jonas Ekströmer/TT

SvD:s granskning visar att det är möjligt att köpa politisk inflytande, det anser den norske medieprofessorn Sigurd Allern. Allern efterfrågar därför tuffare lagstiftning kring politisk lobbying, i en debattartikel i Dagens Nyheter.

Under strecket
Publicerad

Nyamko Sabuni och Lars Leijonborg.

Foto: Henrik Montgomery/TT

Nyamko Sabuni och Lars Leijonborg.

Foto: Henrik Montgomery/TT

SvD:s granskning av L-ledaren Nyamko Sabuni och hennes nära band till före detta partikamrater som blivit lobbyister har diskuterats flitigt i veckan.

– ”Sabuni-gate” kompletterar bilden av en politisk terräng där det är möjligt att köpa politiskt inflytande, säger Sigurd Allern, professor emeritus i journalistisk vid Oslo universitet.

Sigurd Allern har tillsammans med Ester Pollack, professor i journalistik vid Stockholms universitet och Daniel Suhonen, som är chef för det fackliga idéinstitutet Katalys, skrivit en debattartikel där de kräver en skärpning av lagstiftningen.

Nyamko Sabuni och Lars Leijonborg.
Nyamko Sabuni och Lars Leijonborg. Foto: Henrik Montgomery/TT

I Dagens Nyheter konstaterar de att problemet med politisk lobbying inte bara finns hos Liberalerna och att det dessutom är satt i system av ”mäktiga aktörer med stora resurser”. De skriver att när ”politiker okritiskt tar emot subventionerna, kommer det i längden att ha en korrumperande inverkan på hur politik utvecklas”. Något som enligt artikelförfattarna bidrar till att undergräva de demokratiska processerna.

Allern, Pollack och Suhonen vill därför se tre åtgärder:

  • Karantäns- och ämnesrestriktionerna som regeringen införde 2018 ska omfatta fler än enbart statsråd och statssekreterare. Karantänen ska dessutom förlängas till två år.
  • Det bör skapas ett offentligt lobbyregister med full transparens för alla kontakter mellan politiker, högre tjänstemän och representanter för organisationer, bolag och konsultbyråer.
  • Regeringen bör tillsätta en maktutredning som studerar hur framväxten av en stor – och till stora delar dold – lobbyingsektor påverkar politiska processer och väljarnas inflytande.
Annons
Annons
Annons
Annons
Annons