Annons

Forskare: Vår mat leder till skövlad regnskog

Bland annat kyckling som föds upp i Europa får importerad soja som foder.
Bland annat kyckling som föds upp i Europa får importerad soja som foder. Foto: Angelica Zander

Kyckling, mjölk och fläskkött – men också godis och glass. Stor del av maten vi äter bidrar till skogsskövling i tropikerna, framför allt i Brasilien, varnar forskare. Om inte avskogningen bromsas kan regnskogen bli till savann.

Under strecket
Publicerad

Skövlingen av Amazonas har gått snabbt – sedan 70-talet har runt en femtedel av regnskogen försvunnit för att göra plats för betesmark, odlingsmark eller skogsplantager, enligt satellitmätningar.

För ett tiotal år sedan bromsades skövlingen in ordentligt, tack vare politiska insatser i framför allt Brasilien. Men de senaste månaderna har skövlingen tagit fart igen. I maj skövlades 739 kvadratkilometer skog, enligt det brasilianska rymdforskningsinstitutet Inpe.

Och en stor del av maten som produceras på den skövlade marken hamnar i Europa. En nyligen publicerad studie från Chalmers visar att så mycket som en fjärdedel av skogsskövlingen i Brasilien kan kopplas till export.

– De stora konsumenterna av brasilianskt livsmedel är EU och Kina, säger Martin Persson, docent vid ​Institutionen för rymd-, geo- och miljövetenskap vid Chalmers.

En tiondel av mänsklighetens utsläpp av växthusgaser kommer redan från tropisk avskogning, enligt Martin Persson. Den enskilda produkt som bidrar till störst avverkning av Amazonas är brasilianskt nötkött, som kräver stora arealer landyta.

Annons
Annons

Men där är å andra sidan exporten liten i sammanhanget. Den skogsskövling som orsakas av matkonsumtion i Europa och Sverige, orsakas i stället framför allt av odling av sojabönor, enligt studien.

– Mer än hälften av all soja exporteras från Brasilien. Och den går framför allt till djurfoder, säger Martin Persson.

Kyckling och gris är de största konsumenterna av brasiliansk soja i Europa, men även mjölkkor får soja som foder.

Palmolja, som finns i allt från godis och glass till hudvårdsartiklar, är en annan bov i dramat. I dagsläget bidrar vår konsumtion av palmolja främst till skogsskövling i Sydostasien – men Brasilien har sedan flera år en uttalad strategi att bli en världsledande aktör även inom palmoljeproduktion. I grannlandet Peru har redan den ökade palmoljeproduktionen kopplats till illegal avverkning av regnskog.

Samtidigt varnar forskare för att skövlingen av Amazonas kan vara på väg att få hela den gigantiska regnskogen att omvandlas till savann. Amazonas genererar omkring hälften av sitt eget regn – och om regnskogen försvinner, riskerar regnet att minska i så stor omfattning att det inte längre går att hålla systemet vid liv.

Forskare har tidigare beräknat att denna ”tipping point” inträffar när omkring 40 procent av Amazonas har avverkats. Men enligt senare rön – bland annat en studie som publicerades i tidskriften PNAS 2016 – kan skiftet ske redan vid 25 procents avverkning. I dagsläget har omkring 20 procent av Amazonas skövlats.

– Om regnskogen försvinner förlorar vi stora mängder kollager och bidrar ytterligare till klimatförändringarna. Samtidigt skulle det vara ett hårt slag mot den biologiska mångfalden, säger Martin Persson.

Vad kan man göra som konsument?

– Det som driver avskogningen i tropikerna är ökad efterfrågan på jordbruksmark. Ett sätt att minska behovet av jordbruksmark är att äta mer vegetariskt.

Annons
Annons
Annons
Annons
Annons