Annons

Forskaren: Haverier ingår i syskons inlärning

”Barndomen är en lärotid i livets mest grundläggande kompetenser”, säger Malin Bergström, forskare och barnpsykolog. Som till exempel syskonskap.

Under strecket
Publicerad

Malin Bergström, forskare och barnpsykolog.

Foto: Stefan Tell Bild 1 av 1

Malin Bergström, forskare och barnpsykolog.

Foto: Stefan Tell Bild 1 av 1
Malin Bergström, forskare och barnpsykolog.
Malin Bergström, forskare och barnpsykolog. Foto: Stefan Tell

De retar varandra, slåss, härjar och blir ledsna. ”Han tog mitt tåg!”, ”Varför fick hon mer mjölk?” ”Du är fuuuuul!” Syskon och bråk verkar oundvikliga.

– Man behöver påminna sig om att barndomen är en lärotid i livets mest grundläggande kompetenser. Den inlärningen sker inte genom att barn sitter tysta och iakttar tills de plötsligt en dag agerar då de fattat galoppen. Istället sker inlärningen genom att barn försöker, havererar, och försöker igen, säger Malin Bergström, barnpsykolog, forskare och själv mamma till fyra barn.

Åtskilliga barnböcker skildrar storasyskonets känsla av utanförskap när en ny bebis kommer till familjen. Och många föräldrar som väntar sitt andra barn oroar sig för att barnet ska känna svartsjuka. Är det fel mot barn att ge dem syskon?

Annons
Annons

Det är också det fina med syskon. Du har inte valt dem, det är en relation du fått gratis.

– Att få ett syskon är en gåva. Syskonrelationen är ofta livets längsta relation och kan vara en skyddsfaktor under svåra perioder under hela livet. Så att hjälpa sina barn att bli bra syskon är en viktig uppgift, men man kan behöva vägleda dem i det på samma sätt som man gör i alla andra avseenden, säger Malin Bergström.

Men kan det vara så att vissa syskon faktiskt inte passar ihop?

– Ja, men det är också det fina med syskon. Du har inte valt dem, det är en relation du fått gratis och som hjälper dig att stötas och blötas med olika personligheter. Genom det får du möjlighet att träna på till exempel samspel, sociala beteenden och känslomässiga relationer. Att hjälpa barnen att jämka ihop sig och kompromissa trots olika åldrar, leknivåer och personligheter är faktiskt att hjälpa barnen att funka socialt i ett livsperspektiv.

Så hur gör man då? Hur kan man stötta barnen att känna kärlek och att också bli varma, generösa och omtänksamma mot varandra?

I artikeln nedan ger Malin Bergström konkreta råd om hur man hjälper sina barn bli bättre syskon.

Annons
Annons
Annons
Annons
Annons