Annons

Forskares nya dietråd: ”Detta bör förbjudas”

Två av världens främsta kostforskare har länge varit oense om huruvida det är sockret och kolhydraterna eller fettet som är den största boven bakom övervikt. Nu har de tillsammans gått igenom 40 års forskning och publicerade resultatet i tidskriften Science i förra veckan.

Under strecket
SvD
Uppdaterad
Publicerad

De två amerikanska forskarna David S Ludwig och Walter C Willet har länge legat i fejd med varandra om kostråden.

Foto: Pontus Lundahl/TT

De två amerikanska forskarna David S Ludwig och Walter C Willet har länge legat i fejd med varandra om kostråden.

Foto: Pontus Lundahl/TT
De två amerikanska forskarna David S Ludwig och Walter C Willet har länge legat i fejd med varandra om kostråden.
De två amerikanska forskarna David S Ludwig och Walter C Willet har länge legat i fejd med varandra om kostråden. Foto: Pontus Lundahl/TT

Amerikanerna David S. Ludwig och Walter C. Willett är två av de tyngsta aktörerna inom sitt fält. Deras studier har bland annat haft betydelse när svenska Livsmedelsverket har formulerat sina kostråd.

Men deras slutsatser har ofta skilt sig åt. Men nu har Willett, Ludwig och deras medförfattare lyckats enas om några punkter där de faktiskt är överens. De publicerade sin studie i en av världens mest prestigefyllda vetenskapliga tidskrifter i förra veckan.

Men om förhoppningen är att hitta någon mirakelkur i den här studien så kommer besvikelsen att bli ganska stor. Slutsatserna är till exempel att kost kan innehålla helt olika andel fett och kolhydrater och ändå vara bra. Att människor är olika och därför mår bra av olika mat.

Annons
Annons

Ludwig och Willet är rörande överrens om att industriellt framställda transfetter ska tas bort helt.

Om man har svajiga insulinnivåer mår man förmodligen sämre av en hög andel kolhydrater jämfört med en person som inte är insulinkänslig. Det är ett exempel på att anlag och biologiska aspekter har inverkan på hur väl din kropp svarar på dieten.

Inga banbrytande upptäcker, för de flesta. Däremot är Ludwig och Willet rörande överrens om att industriellt framställda transfetter ska tas bort helt.

I Sverige är det inte förbjudet med sådana transfetter, däremot har mängden industriellt framställt transfett sjunkit kraftigt under de senaste åren så att halterna som finns i livsmedel är mycket låga.

Forskarna är också överens om att byta ut socker, finmalet mjöl och potatisprodukter mot ovanjords-grönsaker, frukt, ärtor, bönor.

Om det finns genetiska eller andra individuella faktorer som gör att folk passar bättre för den ena eller andra dieten kan forskarna fortfarande inte svara på, när de listar en rad frågetecken kring dieter.

Kan andelen fett/kolhydrater påverka kroppsvikten, även om man äter samma mängd kalorier?

Kan så kallad ketogenisk kost, med extremt lite kolhydrater, påverka ämnesomsättningen på ett fördelaktigt sätt?

Så långt kommer forskarna alltså inte i den här studien.

Annons
Annons
Annons
Annons
Annons