Annons

Forskarlarm: Ät max två portioner rött kött i veckan

En ny studie visar att äter man mer än två portioner rött kött i veckan ökar risken för hjärt- och kärlsjukdomar med 3 till 7 procent.
En ny studie visar att äter man mer än två portioner rött kött i veckan ökar risken för hjärt- och kärlsjukdomar med 3 till 7 procent. Foto: Lars Pehrson

I en ny stor amerikansk studie bekräftas återigen att för mycket kött ökar risken för hjärt- och kärlsjukdomar. Den visar också att kött från fågel kan vara negativt för hälsan.

Under strecket
Uppdaterad
Publicerad

Det är forskare vid bland annat Northwestern University i Chicago som rapporterar ytterligare belägg för köttets negativa påverkan på hälsan. De har analyserat data från nära 30 000 amerikaner som man följt i 30 år och funnit att även ganska små mängder kött är negativt för hälsan.

Slutsatsen är att två portioner i veckan med rött kött, processat kött eller fågel kan kopplas till en ökad risk för hjärt- och kärlsjukdom med mellan 3 och 7 procent. Dessutom kan motsvarande mängd rött eller processat kött öka risken för förtida död med tre procent enligt forskarna som presenterar sina resultat i Jama Internal Medicine.

Forskarna håller med om att riskökningarna kan uppfattas som små, men det är ändå värda att ta på allvar. Sambanden som forskningen visar är robusta och man bör minska intaget av exempelvis skinka och korv, menar de.

Alicja Wolk, professor i nutritionsepidemiologi vid Karolinska universitetet, påpekar att det nu finns ytterligare en studie som bekräftar det som varit känt ett antal år, nämligen att kött är en riskfaktor inte bara för att få cancer och hjärtinfarkter.

Annons
Annons

– Den här studien är dessutom väldigt stor och den visar att mängden kött inte behöver vara så stor. Normalt brukar vi uppmana till försiktighet med att äta mer än 500 gram kött per vecka. Men här är vi nere på två portioner i veckan och då lär det inte handla om sammanlagt ett halv kilo kött, säger hon.

Alicja Wolk reagerar också på att de amerikanska forskarna även nämner att kött från fågel kan påverka hälsan.

– Det är nytt för mig, men där behöver vi nog ha lite fler detaljer. Vilken typ av fågel man menar och vilka mängder det handlar om, säger hon.

1997 kom den första forskarrapporten om att det inte är bra för hälsan att äta för mycket kött. Därefter har det fyllts på med fler och fler studier som gett samma besked. Men det finns också forskning som visar att riskerna är försumbara, bland annat en studie från oktober förra året. Den presenterades i tidskriften Annals of Internal Medicine, och blev ifrågasatt.

Livsmedelsverket uppmanar till försiktighet och anger att människor inte bör äta mer än 500 gram kött per vecka.

Annons
Annons
Annons
Annons
Annons