Annons

Forskare: Lagrat mjölkpulver kan ge inflammation i tarmen

Mjölkpulver kan efter en tids lagring innehålla så höga halter av skadliga AGE-ämnen att det utlöser en inflammation i tarmen, visar en ny studie från Lund.

Under strecket
Uppdaterad
Publicerad

Forskare i Lund pekar ut ämnet AGE som en tänkbar orsak till att andelen barn med typ-1-diabetes har fördubblats i Sverige på 20 år. ”Myndigheterna borde införa kortare hållbarhetstid på inte minst välling som små barn exponeras för”, säger diabetesforskare Mona Landin-Olsson.

Foto: Emma-Sofia Olsson och Karin Grip Bild 1 av 7

Mona Landin-Olsson, professor vid Lunds universitet och ledande diabetesforskare.

Foto: Lars Dareberg Bild 2 av 7

Charlotte Erlandson-Albertsson, professor i aptitkontroll vid Lunds universitet.

Foto: Lars Dareberg Bild 3 av 7

Mona Landin-Olsson.

Foto: Lars Dareberg Bild 4 av 7

När pulvret lagrats i fyra veckor i 45 graders värme hade halterna av skadliga AGE-ämnen tiodubblats.

Foto: Emma-Sofia Olsson Bild 5 av 7

”Akut så borde myndigheterna se över regleringarna och införa kortare hållbarhetstid på inte minst välling som små barn exponeras för” säger Mona Landin-Olsson, ledande diabetesforskare.

Foto: Karin Grip Bild 6 av 7
Foto: Lars Dareberg Bild 7 av 7

Forskare i Lund pekar ut ämnet AGE som en tänkbar orsak till att andelen barn med typ-1-diabetes har fördubblats i Sverige på 20 år. ”Myndigheterna borde införa kortare hållbarhetstid på inte minst välling som små barn exponeras för”, säger diabetesforskare Mona Landin-Olsson.

Foto: Emma-Sofia Olsson och Karin Grip Bild 1 av 1
Efter reklamen visas:
Forskare varnar för vällingpulver

Andelen barn med typ-1-diabetes har fördubblats i Sverige på 20 år. Det är i jakten på en förklaring till detta som forskare i Lund nu publicerat resultat som pekar ut ämnet AGE som en tänkbar orsak.

– Akut så borde myndigheterna se över regleringarna och införa kortare hållbarhetstid på inte minst välling som små barn exponeras för. På lite längre sikt behöver vi gå till botten med om det finns en koppling mellan spraytorkat mjölkpulver och ökningen av typ-1-diabetes, säger Mona Landin-Olsson, professor vid Lunds universitet och ledande diabetesforskare.

Välling är särskilt vanligt som livsmedel i Skandinavien, liksom andelen barn med typ-1-diabetes.

Forskare i Lund pekar ut ämnet AGE som en tänkbar orsak till att andelen barn med typ-1-diabetes har fördubblats i Sverige på 20 år. ”Myndigheterna borde införa kortare hållbarhetstid på inte minst välling som små barn exponeras för”, säger diabetesforskare Mona Landin-Olsson.
Forskare i Lund pekar ut ämnet AGE som en tänkbar orsak till att andelen barn med typ-1-diabetes har fördubblats i Sverige på 20 år. ”Myndigheterna borde införa kortare hållbarhetstid på inte minst välling som små barn exponeras för”, säger diabetesforskare Mona Landin-Olsson. Foto: Emma-Sofia Olsson och Karin Grip

AGE bildas i mat som hettas upp då proteiner eller fettsyror reagerar med socker. Forskarna har nu särskilt intresserat sig för spraytorkad mjölk, en mycket vanlig ingrediens i välling och många andra livsmedelsprodukter som såser och chokladdrycker, men även exempelvis så kallade proteinbars.

Annons
Annons

Mona Landin-Olsson, professor vid Lunds universitet och ledande diabetesforskare.

Foto: Lars Dareberg Bild 1 av 2

Charlotte Erlandson-Albertsson, professor i aptitkontroll vid Lunds universitet.

Foto: Lars Dareberg Bild 2 av 2

 Vi har sett en stadig ökning av typ-1-diabetes och forskarna famlar. Tidigare har man undersökt om det handlat om virus och gluten men utan att lyckas bryta utvecklingen. Vi behöver nu gå ett steg längre och undersöka misstankarna om att det är själva torrmjölken som är orsaken, säger Mona Landin-Olsson.

Mona Landin-Olsson, professor vid Lunds universitet och ledande diabetesforskare.
Mona Landin-Olsson, professor vid Lunds universitet och ledande diabetesforskare. Foto: Lars Dareberg

Personligen undviker jag nu helt produkter med mjölkpulver.

I en nyligen publicerad studie i tidskriften Food and chemical toxicology matade Lundaforskarna råttor med pellets gjorda på skummjölkspulver. Halter av AGE fanns redan då pulvret var helt färskt men tiodubblades när pulvret lagrats i 28 dagar vid en temperatur av 45 grader och en luftfuktighet på 52 procent.

Ökningen under lagring har länge förbisetts, menar forskarna. Den sker även vid lägre temperatur men då något långsammare.

– Vi kunde mäta upp en mängd ämnen som visade att råttornas immunförsvar reagerat på mjölkpulvret med en inflammation, säger en annan av forskarna, Charlotte Erlanson-Albertsson, professor i aptitkontroll vid Lunds universitet.

Antagligen finns det vissa genetiska variationer i vår känslighet.

– Personligen undviker jag nu helt produkter med mjölkpulver, säger Charlotte Erlanson-Albertsson.

Charlotte Erlandson-Albertsson, professor i aptitkontroll vid Lunds universitet.
Charlotte Erlandson-Albertsson, professor i aptitkontroll vid Lunds universitet. Foto: Lars Dareberg
Annons
Annons

Mona Landin-Olsson.

Foto: Lars Dareberg Bild 1 av 1

Mona Landin-Olsson understryker att kopplingen till typ-1-diabetes är en hypotes som återstår att undersöka. Men hon konstaterar att man vet att sjukdomen uppstår då kroppens immunförsvar störs i sin tidiga utveckling och börjar bekämpa de egna insulinproducerande betacellerna. Just en sådan tänkbar störning noterades hos försöksdjuren som fick mjölkpulver med AGE.

– Hos råttorna såg vi en tydlig och onormal dip i tillväxten och i utvecklingen av inre organ. Dessutom såg vi en akut inflammation som sedan visade tecken på att bli kronisk. Djuren fick inga hästdoser, utan något som motsvarar en vanlig diet, säger Mona Landin-Olsson.

Hon påpekar att torkad mjölk finns i väldigt många produkter eftersom det är i den formen både handel och industriell hantering av mjölk sker.

– Med tanke på den enormt stora exponeringen, inte minst av små barn, tycker vi att redan den proinflammatoriska effekt vi sett är oroande och borde leda till bättre regleringar och kortare hållbarhetstider, säger Mona Landin-Olsson.

Mona Landin-Olsson.
Mona Landin-Olsson. Foto: Lars Dareberg

Alla kan inte amma och vi vill inte skrämma föräldrar från att använda produkter som också ger barnen viktig näring.

Sedan tidigare är det känt att amning tycks ha en skyddande effekt mot typ-1-diabetes. Ett annat råd från forskarna är därför att fortsätta amma, om man kan, eller att koka egen välling på färsk mjölk.

Annons
Annons

När pulvret lagrats i fyra veckor i 45 graders värme hade halterna av skadliga AGE-ämnen tiodubblats.

Foto: Emma-Sofia Olsson Bild 1 av 3

”Akut så borde myndigheterna se över regleringarna och införa kortare hållbarhetstid på inte minst välling som små barn exponeras för” säger Mona Landin-Olsson, ledande diabetesforskare.

Foto: Karin Grip Bild 2 av 3
Foto: Lars Dareberg Bild 3 av 3

Livsmedelsverkets toxikolog Lilianne Abramsson-Zetterberg välkomnar forskningen.

– Det här är intressant. Det är bra att forskarna belyser att AGE kan öka under lagring. Jag delar bedömningen att det kan ske även vid lägre temperatur, men att det då tar lite längre tid.

Hon förklarar att det sedan tidigare är känt att det kan bildas AGE och andra skadliga ämnen vid upphettning och att det kan orsaka inflammation och påverka blodådror. Det är en av de saker som ligger bakom rekommendationen att i första hand amma nyfödda eftersom det minskar risken för mag- och tarminfektioner, övervikt och även öroninflammation.

– Samtidigt är det inte svart eller vitt. Alla kan inte amma och vi vill inte skrämma föräldrar från att använda produkter som också ger barnen viktig näring. Jag är inte säker på att komjölk är ett bättre alternativ för små barn, säger Lilianne Abramsson-Zetterberg.

Det är ganska långa hållbarhetstider på välling och bröstmjölksersättning i pulverform. Lilianne Abramsson-Zetterberg misstänker att det beror på att man mest tittat på hur länge näringsinnehåll och smak är oförändrat.

– De här resultaten ger tillverkarna en chans att även analysera AGE. Det vore väl fantastiskt om man kan komma åt problemet genom att korta lagringstiden.

När pulvret lagrats i fyra veckor i 45 graders värme hade halterna av skadliga AGE-ämnen tiodubblats.
När pulvret lagrats i fyra veckor i 45 graders värme hade halterna av skadliga AGE-ämnen tiodubblats. Foto: Emma-Sofia Olsson
”Akut så borde myndigheterna se över regleringarna och införa kortare hållbarhetstid på inte minst välling som små barn exponeras för” säger Mona Landin-Olsson, ledande diabetesforskare.
”Akut så borde myndigheterna se över regleringarna och införa kortare hållbarhetstid på inte minst välling som små barn exponeras för” säger Mona Landin-Olsson, ledande diabetesforskare. Foto: Karin Grip
Foto: Lars Dareberg
Annons
Annons
Annons
Annons
Annons