Annons

Peter Alestig:Forskarnas upprop är ett svar på Trumps besked

Donald Trump gav tidigare i veckan beskedet att USA har börjat dra sig ur Parisavtalet.
Donald Trump gav tidigare i veckan beskedet att USA har börjat dra sig ur Parisavtalet. Foto: Michael Brochstein/AP

När ska en forskare sluta att enbart presentera data och börja ropa ”gör något”? 11 000 forskare från 153 länder har fått nog. Nu kräver de handling i klimatfrågan – samtidigt som ”den fria världens ledare” försöker skjuta all handling i sank.

Under strecket
Publicerad

Det är garanterat en slump, men ändå: På onsdagen kom nyheten att oktober i år är den varmaste oktobermånaden som EU:s klimatprogram Copernicus har uppmätts sedan deras mätningar började år 1981. Samma dag gick 11 000 forskare ut och ropade ”nu räcker det!” till världen.

”Forskare har en moralisk skyldighet att tydligt varna mänskligheten för katastrofala hot, och ’säga som det är’”, skriver de i ett upprop i tidskriften Bioscience.

Och så här är det, enligt forskarna: trots 40 år av globala klimatförhandlingar, har världen fortsatt gasa på i full fart åt helt fel håll. Utsläppen skenar. Temperaturerna stiger snabbare än väntat.

Lika oroväckande trender syns till exempel i köttkonsumtionen per capita. Energikonsumtionen ökar snabbt, precis som planetens befolkning, flygandet och skogsskövlingen. Medan istäcket i Arktis, Antarktis, Grönland och världens glaciärer krymper. Liksom den biologiska mångfalden. Med forskarnas ord: ”klimatkrisen är här och den accelererar snabbare än de flesta forskare har väntat sig”.

Annons
Annons

Beslutet är ett brutalt slag mot det globala klimatarbetet i ett avgörande skede.

Tajmingen av uppropet är intressant. Det kan ses som ett svar på de nu 700 så kallade experter som nyligen skrev under ett upprop om att vi inte har någon klimatkris. Som jag har skrivit tidigare har de klimatskeptiska experterna mer koppling till fossilindustrin än till klimatforskning.

Nu ska det sägas: även i uppropet med de 11 000 forskarna har det uppdagats tveksamheter – bland annat hade en professor Mickey Mouse skrivit under det. Flera som forskar på ämnen som inte har med klimatet att göra, och många doktorander, finns också med på listan. Oregon State University och forskarnätverket Alliance of World Scientists, som står bakom uppropet, uppger nu att de har tagit bort 34 felaktiga namn från listan, rapporterar The Australian.

Men oavsett om 34 namn eller 340 är felaktiga – eller 1 000! – är det ändå uppseendeväckande många forskare på klimatrelaterade ämnen som har skrivit under uppropet. 163 av dem är från Sverige, skriver DN.

Uppropet är också en stark kontrast mot ett besked som kom för bara två dagar sedan: att världens mäktigaste klimatskeptiker uppfyller ett av sina mest kritiserade vallöften. I måndags, första dagen då det var juridiskt möjligt, inledde Donald Trump processen att dra USA ur Parisavtalet.

Beslutet är ett brutalt slag mot det globala klimatarbetet i ett avgörande skede. Om bara en månad möts världens ledare i Madrid för klimatmötet COP25. Som de 11 000 forskarna konstaterar är de åtaganden som redan har gjorts i Parisavtalet långt ifrån tillräckliga för att begränsa den globala uppvärmningen till 2 grader.

Annons
Annons

Mötet i Madrid är det sista stora inför det avgörande mötet 2020, när alla löften om utsläppsminskningar från världens länder ska uppdateras.

Om världens beslutsfattare följer efter Donald Trump är vi illa ute.

USA:s avhopp kan göra andra länder mindre sugna på att skärpa sina egna mål. Men det kan faktiskt också få motsatt effekt: att resten av världen tar i ännu mer. Kinas president Xi och Frankrikes president Macron, som var på möte i Peking när USA deklarerade sitt avhopp, gick till exempel snabbt ut och upprepade sitt starka stöd för Parisavtalet.

Och de 11 000 forskarna uttrycker faktiskt – något förvånande – också optimism, trots det dystra budskapet och Trumps avhopp. Orsaken är att världen äntligen tycks ha börjat inse omfattningen av det hot vi står inför.

Forskarna passar på att förse världens ledare med en diger att-göra-lista inför de kommande förhandlingarna. Bland annat måste vi få till en global skatt på utsläpp, bromsa den globala befolkningstillväxten, sluta skövla skog, minska köttätandet och skifta de ekonomiska målen bort från enbart BNP-tillväxt.

Det beräknas ta ungefär ett år innan USA:s avhoppsprocess är avslutad. Avhoppet träder alltså i kraft precis före det avgörande klimatmötet 2020. Om världens beslutsfattare följer efter Donald Trump är vi illa ute. Om de lyssnar på de 11 000 forskarna ser det ljusare ut.

Annons
Annons
Annons
Annons
Annons