Annons

Förslag om gränspolis i EU möter motstånd

EU-kommissionen vill kunna sända särskilda EU-gränspoliser till att patrullera unionens yttre gränser när ett enskilt EU-land inte anses sköta sina gränser självt. Men landgränser är en tung suveränitetsfråga, och motståndet mot att EU-utsända utlänningar får ta över ett lands gränser stöter redan på motstånd.

Under strecket
Publicerad

Den nya styrkan för gräns- och kustbevakning skulle ersätta Frontex.

Foto: Santi Palacios/APBild 1 av 2

EU-kommissionens förste vice ordförande Frans Timmermans.

Foto: Vincent Kessler/ReutersBild 2 av 2

Den nya styrkan för gräns- och kustbevakning skulle ersätta Frontex.

Foto: Santi Palacios/APBild 1 av 1
Den nya styrkan för gräns- och kustbevakning skulle ersätta Frontex.
Den nya styrkan för gräns- och kustbevakning skulle ersätta Frontex. Foto: Santi Palacios/AP

BRYSSEL Förslaget från EU-kommissionen handlar om att sätta upp en gemensam gräns- och kustbevakning för hela EU. Styrkan skulle bestå av 2 500 man, och användas till att bevaka EU:s yttre gränser, som den grekiska gränsen mot Turkiet, ute på Medelhavet och vid gränserna på Balkan.

Styrkan skulle ersätta EU:s gränskontrollmyndighet Frontex och sändas ut antingen när ett enskilt land själv har bett om hjälp med sina gränser eller – och detta är det kontroversiella i förslaget – när ett EU-land inte anses kunna sköta gränsbevakningen på egen hand. Då skulle EU-styrkan kunna sändas ut även om det enskilda landet vägrar.

– I ett område där det råder fri rörlighet och där det inte finns inre gränser, så måste Europas yttre gränser vara ett gemensamt ansvar. Flyktingkrisen har blottat de svagheter och hål som finns i de mekanismer som i dag finns för att upprätthålla EU:s (gräns)standard, sade EU-kommissionens förste vice ordförande, nederländaren Frans Timmermans, vid presentationen i Bryssel på tisdagen.

Annons
Annons

EU-kommissionens förste vice ordförande Frans Timmermans.

Foto: Vincent Kessler/ReutersBild 1 av 1
EU-kommissionens förste vice ordförande Frans Timmermans.
EU-kommissionens förste vice ordförande Frans Timmermans. Foto: Vincent Kessler/Reuters

Anledningen till att EU-kommissionen föreslår detta just nu är att de allra flesta asylansökande tar sig in i EU via Grekland, som har anklagats för att inte göra sin plikt och registrera dem, ta deras fingeravtryck och påbörja deras asylprocesser. Grekiska gränsvakter misstänks ha låtit dem obehindrat passera landet.

Men bara tanken på att en EU-utsänd grupp med, säg, tyska, lettiska och svenska gränspoliser, kanske beväpnade (i EU-kommissionens förslag står ingenting om vapen, men gränspoliser är vanligtvis beväpnade), skulle dimpa ner i ett EU-land och kräva att få patrullera bredvid eller ta över från landets egna gränspoliser, är politiskt kokhet.

**Den polske **utrikesministern Witold Waszczykowski sade redan i måndags att en sådan gränsstyrka skulle vara odemokratisk och ligga utanför EU-ländernas kontroll (Frontex styrs av EU-kommissionen och inte av de 28 ländernas regeringar). Han kallade förslaget chockerande.

Hans ungerska kollega Peter Szijjarto sade att gränsbevakningen ingår i varje lands suveränitet och självbestämmande, och inte är något som kan tvingas på ett land mot dess vilja.

Italien och Grekland förväntas göra samma invändningar, liksom länder som mer än andra omhuldar det egna självbestämmandet och att EU inte ska få fler rättigheter, som Nederländerna och Sverige.

Rätten att sända poliser till ett annat EU-land är inte något EU-kommissionen enkelt kan räkna med att få.

Annons
Annons
Annons
Annons
Annons