Annons

Förslag: Fler vapenbrott ska ses som grova

Inrikesminister Mikael Damberg (S). Arkivbild.
Inrikesminister Mikael Damberg (S). Arkivbild. Foto: Jeppe Gustafsson/TT

Fler vapenbrott ska bedömas som grova eller synnerligen grova, och ett grovt vapenbrott ska få ett högre straff. Det är några av förslagen som regeringens särskilda utredare nu presenterar, från sin utredning om åtgärder mot skjutvapenvåld och sprängningar.

Under strecket
Nyhetsbyrån TT
Publicerad

Förra året skedde 306 skjutningar i Sverige och 162 fall av allmänfarlig ödeläggelse genom sprängning, skriver justitiedepartementet i ett pressmeddelande. För att få en effektivare bekämpning av den här typen av brott föreslår utredare Kazimir Åberg att maxstraffet ska höjas från dagens sex till sju år i fängelse för grovt vapenbrott och brott mot tillståndsplikten för explosiva varor.

Förutom vapenbrotten bör även fler brott mot tillståndsplikten för explosiva varor ses som grova eller synnerligen grova.

– Vad gäller synnerligen grovt brott mot vapenlagen har det tillämpats väldigt restriktivt, och vad gäller lagen om brandfarliga och explosiva varor så har det synnerliga grova brottet, så vitt vi vet, aldrig använts, säger Åberg vid en pressträff där han presenterar förslagen.

Annons
Annons
Annons
Annons
Annons