Annons

Kritik mot att ny terrorlag dröjt

Justitie- och inrikesminister Morgan Johansson (S) får förslag om hur deltagande i och stöd till terroristorganisationer kan straffbeläggas. Arkivbild.
Justitie- och inrikesminister Morgan Johansson (S) får förslag om hur deltagande i och stöd till terroristorganisationer kan straffbeläggas. Arkivbild. Foto: Vilhelm Stokstad/TT

Regeringens utredare föreslår att det blir straffbart att delta i en terroristorganisation.

– Det är hög tid att vi får en sådan svensk lag, säger justitieminister Morgan Johansson (S).

Kritik riktas mot att förslaget kommer först nu.

Under strecket
TT
Uppdaterad
Publicerad

– Man har väntat med detta till sista stund, säger Peder Hyllengren, forskare på Försvarshögskolan.

Han tycker att terrorresenärer har kunnat återvända till Sverige "som från vilken solsemester som helst".

Av de cirka 150 personer som bedöms ha återvänt till Sverige efter att ha deltagit i konflikten i Irak och Syrien, så har bara två dömts. Domarna var möjliga eftersom det fanns videoklipp på när männen var närvarande vid en avrättning.

– Det är lite upprörande att lagen kommer först nu, därför att en stor mängd personer inte kommer att kunna ställas till svars för vad de gjort för IS, säger Hyllengren.

Han tycker att lagförslaget är bra och konstaterar att Sverige nu får en liknande lagstiftning som de flesta länder i Europa redan har.

Lagförslaget kommer från en utredning som regeringen tillsatte efter terrordådet i Stockholm i april. Tanken är att misstänkta ska kunna straffas för att de deltar i en terroristorganisations verksamhet, utan att åklagaren ska behöva bevisa att de har för avsikt att begå brott eller har begått brott.

Annons
Annons

Lagen skulle kunna användas mot personer som till exempel hanterar information, logistik eller publicitet för en terrororganisation.

Utredaren, justitierådet Stefan Johansson, betonar dock att det inte räcker med att befinna sig i ett område där till exempel IS verkar. Däremot blir det lättare att straffa de som åker till Irak och Syrien för att stödja IS på olika sätt.

Det har i Sverige tidigare funnits stor tveksamhet inför en sådan lag eftersom det ansågs inskränka den grundlagsfästa föreningsfriheten.

Utredaren anser sig dock komma runt det problemet genom att definiera terroristorganisation som en sammanslutning av personer som begår, försöker begå eller medverkar till terrorbrott.

Norge har en liknande lagstiftning sedan 2013. Den har lett till att nio personer dömts och att ytterligare ett 30-tal personer är misstänkta för brott mot den lagen.

Utredaren föreslår också en kriminalisering av samröre med terroristorganisation. Tanken är att komma åt personer som vill tjäna pengar på att göra affärer med en terrororganisation. Till exempel att sälja en fastighet.

Justitieminister Morgan Johansson (S) är positiv till förslagen.

– Det här är betydligt mer kraftfullt och mycket mer heltäckande än den lagstiftning vi har idag, säger han.

Justitieministern tycker att det är "hög tid" att även Sverige nu får en sådan lagstiftning som de flesta andra länder i Europa har. Eftersom även Allianspartierna efterlyst en liknande lag så finns sannolikt en riksdagsmajoritet.

Att lagen inte redan finns på plats tror Morgan Johansson har att göra med att Sverige inte drabbats av någon inhemsk terrorism som många andra länder i Europa.

Annons
Annons
Annons
Annons
Annons