Annons

”Förslaget bygger på okontrollerade myter”

Johan Fredriksson, koncernchef på Praktikertjänst, riktar skarp kritik mot förslaget om att begränsa vinster i välfärden.

– Det är allvarligt att förslaget bygger på myter, säger han till SvD.

Under strecket
Publicerad
Foto: Bertil Ericson/TTBild 1 av 1
Foto: Bertil Ericson/TTBild 1 av 1
Foto: Bertil Ericson/TT

Johan Fredriksson, vd och koncernchef på Praktikertjänst är kritisk till utredningen om vinster i välfärden, som han menar skjuter snett. Baserat på det som i dag framkom i den särskilda utredaren Ilmar Reepalus debattartikel i SvD på tisdagsmorgonen anser han att vinstbegränsningarna är omotiverade.

– Jag tycker att det är ganska allvarligt att utredningen bygger på två myter som man inte har kontrollerat. Man utgår från att det finns en motsättning mellan vinst och kvalitet. Hela upprinnelsen till den här utredningen grundar sig i det antagandet, säger han till SvD.

I debattartikeln skriver Ilmar Reepalu att utredningen föreslår ett särskilt tillstånd för den som vill ta emot offentliga medel.

Reepalu föreslår också en vinstbegränsning: Aktörernas rörelseresultat föreslås begränsas till en avkastningsränta på operativt kapital. Avkastningsräntan ska beräknas som statslåneräntan ökad med 7 procentenheter. Johan Fredriksson är kritisk mot den begränsningen.

– I normalfallet är det så att företag med hög kvalitet också är lönsamma. Utredningen är baserad på något som inte stämmer.

Den andra myten är att pengar läcker ut från det offentliga, anser Johan Fredriksson.

– De priser som vi får ut är samma som de offentliga får ut. Så det läcker inga pengar. Det är snarare så att förluster är ett större problem. Offentliga landsting och kommuner klarar inte ens att hålla balans på sina egna verksamheter.

– Det hade varit en annan sak om Reepalu ville ta ansvar för förlusterna också. Men det vill han inte.

Är det något i det här förslaget du tycker är bra?

– Jag tycker att delarna med vem som ska få leda företagen är bra. Det är självklart att man ska ha tillstånd för att driva offentlig verksamhet, men det måste gälla alla, även offentliga aktörer. Företag är inte mer kompetenta bara för att de råkar vara kommunala.

Annons
Annons
Annons
Annons
Annons