Annons

Först ut i öppna förhören om riksrätt mot Trump

William Taylor.
William Taylor. Foto: J. Scott Applewhite/AP

Nu inleds öppna förhör i riksrättsutredningen mot Trump – vittnesmål som väntas bli omgärdade av det största intresset sedan riksrätten mot Bill Clinton för 20 år sedan. De här vittnena är först ut.

Under strecket
Publicerad

George Kent.

Foto: Andrew Harnik/AP/TTBild 1 av 2

Marie ”Misha” Jovanovitch.

Foto: J. Scott Applewhite/AP/TTBild 2 av 2

George Kent.

Foto: Andrew Harnik/AP/TTBild 1 av 1

William Taylor

Öppna förhör inleds på onsdagen med William Taylor, erfaren diplomat och tidigare militär officer som stred i Vietnam och som sedan i våras har rollen som USA:s charge d’affaires i Ukraina. Taylor var även ukrainsk ambassadör 2006–2009.

Taylor har redan vittnat bakom stängda dörrar i riksrättsutredningen. Den 22 oktober berättade han för den demokratledda utredningen hur han tidigare i år upptäckte att det existerade en inofficiell diplomatisk kanal mellan Washington och Kiev som till stor del styrdes av president Trumps advokat Rudy Giuliani.

– Ett förvirrande och ovanligt arrangemang, sa Taylor.

George Kent.
George Kent. Foto: Andrew Harnik/AP/TT

George Kent

Också på onsdag väntas ett förhör med en annan rutinerad karriärdiplomat, George Kent. Han började jobba på utrikesdepartementet 1992 och är expert på bland annat Ukraina. Han talar utöver ukrainska även ryska och thai, och har tjänstgjort i Polen, Uzbekistan och Thailand enligt nyhetsbyrån AP.

Annons
Annons

Marie ”Misha” Jovanovitch.

Foto: J. Scott Applewhite/AP/TTBild 1 av 1

Kent vittnade bakom stängda dörrar den 15 oktober och berättade då hur han uppfattade att president Trump ville höra tre ord uttalade offentligt från Ukrainas president Volodomyr Zelenskyj: ”Utredningar, Biden och Clinton”, enligt förhörsprotokollen.

Han berättade även om hur USA:s tidigare ambassadör till Ukraina, Marie Jovanovitch, pressades av bland andra Rudy Giuliani att avgå i början av 2019.

Marie ”Misha” Jovanovitch.
Marie ”Misha” Jovanovitch. Foto: J. Scott Applewhite/AP/TT

Marie Jovanovitch

Ex-ambassadören Marie ”Misha” Jovanovitch själv blir det tredje vittnet att höras i veckan, ett förhör planerat till fredag. Hon var amerikansk ambassadör i bland annat Armenien innan hon 2016 utsågs av senaten till att leda ambassaden i Kiev.

Jovanovitch vittnade bakom stängda dörrar den 11 oktober. Hon berättade då att hon upptäckte hur individer i Trumps närhet baktalade henne. Av en ukrainsk tjänsteman fick hon höra att hon ”behövde se upp” eftersom vissa personer försökte få bort henne.

President Trump avfärdar flera av vittnena som hörts hittills i riksrättsutredningen och fortsätter hävda att den är en ”häxjakt” mot honom. Presidenten vidhåller att det telefonsamtal han hade med Zelenskyj den 25 juli, som fick Demokraterna att starta riksrättsutredningen, var ”perfekt”.

Annons
Annons
Annons
Annons
Annons