Annons

Vittne efter dådet: ”Han såg ut som en pundare”

Akilovs egna mobilbild på sina skador.
Akilovs egna mobilbild på sina skador.

I den 9 000 sidor långa förundersökningen framkommer att den misstänkte både före, under och efter dådet tros ha haft kontakt med andra jihadister. Bilderna, förhören, vittnesmålen och de tekniska bevisen ska få Rakhmat Akilov dömd för terrorattacken på Drottninggatan.

Under strecket
Uppdaterad
Publicerad

1 / 10

Efter reklamen visas:
Här är okända bildbevisen mot Akilov
Annons
Annons

Övervakningsbild från T-centralen efter dådet den 7 april 2017.

Foto: PolisenBild 1 av 1

2 / 10

Hämnd mot Sverige – för Irakstyrkan

Övervakningsbild från T-centralen efter dådet den 7 april 2017.
Övervakningsbild från T-centralen efter dådet den 7 april 2017. Foto: Polisen

Rakhmat Akilov ville hämnas Sverige genom ett terrordåd i IS namn. Det framgår av åtalet och han har själv berättat om sitt syfte för sin advokat.

Akilov ville tvinga Sveriges regering att avbryta deltagandet i den militära utbildningsinsatsen som genomförs av den globala koalitionen mot IS i Irak.

Redan en månad före dådet ska Akilov berättat om hans plan om att ”köra över otrogna”. Det ska han ha sagt i en chatt med en annan person, visar stämningsansökan.

Uppgifter som inte nådde Säkerhetspolisen.

I den 9 000 sidor långa förundersökningen klarar bilden av vem den värsta terroristen på svensk mark är, och vad som drev honom.

Annons
Annons

Akilovs egna mobilbild på sina skador.

Bild 1 av 1

3 / 10

Akilov efter dådet: ”Det gick dåligt”

Akilovs egna mobilbild på sina skador.
Akilovs egna mobilbild på sina skador.

I en konversation med vad som kan tänkas vara en medhjälpare har Akilov en diskussion både innan och strax efter dådet, samtalet förs på ryska.

Dagen innan skriver Akilov att han har delar till sin hemmabyggda bomb och beskriver att han är redo:

”Imorgon kväll vill jag hitta en stor bil och köra in i en folkmassa med den”, skriver Akilov till mannen.

Dagen efter skriver mannen:

”Frid vare med dig min bror, hur är det?”

Akilov svarar vid 17-tiden, några timmar efter dådet:

”Dåligt, jag körde på några. Bilen har åkt fel. Jag är på flygplatsen nu. Återvändsgränd.”

När Akilov greps senare under kvällen vid en bensinstation i Märsta, säger han på svenska:

”Jag är från ISIS jag körde lastbilen.”

En av poliserna som grep Akilov säger i förhör att det var ”som att han gav upp på en gång”. Och ”det kändes som att han väntade på oss”.

I signalementet säger polisen om Akilov:

”Han såg likgiltig ut i ögonen”.

Annons
Annons

4 / 10

”Såg ut som en pundare”

Flera personer blev vittnen till hur Rakhmat Akilov satt och väntade på en buss vid Arlanda mot Märsta, innan de visste vem han var. Så här beskriver de honom.

Ett vittne säger att han inte riktigt passade in: ”Han hade ingen packning med sig, var uppriven och hade trasiga byxor.” Vittnet tänkte att personen var ”ett fyllo” eller en ”uteliggare”.

Ett annat vittne beskriver att Akilov stack ut från mängden: ”Förmodligen en alkoholist eller en pundare”.

En annan beskriver hur Akilov såg ut att vilja fly från någonting. Vittnesmålen kommer från cirka tre timmar efter dådet.

Vittnen mindes senare honom, när de såg bilden på Akilov i medier.

Annons
Annons
Foto: PolisenBild 1 av 2

Bild ur polisens förundersökningsprotokoll gällande terroråtalet mot Rakhmat Akilov. Gripandet av Akilov vid Steninge Allé i Märsta.

Foto: PolisenBild 2 av 2

5 / 10

Ville utföra dåd mot riksdagen

Foto: Polisen

I förhör har Akilov uppgett att hans egentliga mål var att krascha ner lastbilen i T-centralen, det säger han i förundersökningen.

Han säger också att riksdagen hade varit ett mål:

”Hade jag vetat exakt var riksdagen, parlamentet är beläget hade jag kört dit för att framföra budskapet till dem [...]”, säger Akilov i förhör.

Vet du var riksdagshuset ligger någonstans, frågar polisen Akilov.

”Nej. Hade jag vetat var riksdagen låg, så hade jag kört dit.”

Akilov uppger i förhör att han åkte till Turkiet i början av 2015 för att ansluta sig till IS. Då hade han först varit i Sverige i tre månader. Han menar att resan "misslyckades" och återvände till Sverige.

Bild ur polisens förundersökningsprotokoll gällande terroråtalet mot Rakhmat Akilov. Gripandet av Akilov vid Steninge Allé i Märsta.
Bild ur polisens förundersökningsprotokoll gällande terroråtalet mot Rakhmat Akilov. Gripandet av Akilov vid Steninge Allé i Märsta. Foto: Polisen
Annons
Annons

Bild från Akilovs mobiltelefon.

Foto: PolisenBild 1 av 1

6 / 10

Terrorplaner mot gayparad

Bild från Akilovs mobiltelefon.
Bild från Akilovs mobiltelefon. Foto: Polisen

Enligt förhören ska också en ”gayparad” ha varit ett potentiellt mål, säger Akilov. I en chattkonversation som ingår i bevisningen framgår det att Akilov diskuterade att utföra ett terrordåd mot en gayparad i Sverige ”i maj månad”. På förhörsledarens fråga vad planen var då, svarar Akilov:

”På samma sätt, sätta mig i bilen och bara köra.”

I förundersökningen framkommer även att Akilov gjort flera sökningar på gayklubbar. I förhör säger han bland annat att ”Natos soldater är till största del homosexuella”.

”Jag vill inte vara hotfull mot såna där klubbar men om man fortsätter med samma politik, så kommer de att få problem, såna klubbar”, säger Akilov.

RFSL, riksförbundet för hbtq-personers rättigheter, har efter beskedet under tisdagen uppmanat sina lokala mötesplatser att hålla öppet om människor behöver prata.

– Det är viktigt att vara lyhörda för medlemmars behov. En sådan här sak skapar självklart en oro; att vara utpekad som mål för terrordåd. Det väcker minnen om dådet i Orlando till liv, säger Magnus Kolsjö, tillförordnad förbundsordförande i RFSL, till SvD.

Annons
Annons
Foto: PolisenBild 1 av 1

7 / 10

Akilovs chattkontakter med IS-personer

Foto: Polisen

I polisens förundersökning visar åklagarens bevis att Rakhmat Akilov kontaktade en person om dådet redan den 16 januari 2017. Det är det tidigaste tecknet på att Akilov planerade ett attentat, enligt åklagaren. I kontakt med personen ska han också ha svurit trohet till IS.
Akilov hade kontakter med jihadister både före, under och efter dådet. Han skickade bland annat bilder på Drottninggatan och Hötorget dagarna före attacken och fick rådet att Drottninggatan skulle vara en bättre plats.

I en av chattkonversationerna mellan Akilov och en person syns hur Akilov frågar om han får köra över människor:

"Min bror, kan du ta reda på om jag får köra över de otrogna (bögar och lesbianer) på en central gata här i en stor bil?"

Mannen på andra sidan svarar:

"Det är klart att du kan" och "Du måste svära trohet först.”

I förhör uppger Akilov att han hade kontakt med en person inom IS kvällen innan dådet.

”Det är bara om IS, om livet där, hur livet ser ute i IS, hur många bomber man kastar, vilka länder deltar i detta, hur många skadade vi har från vår sida, vilka av mina bekanta är, redan är d...är redan döda , vilka av dem som är skadade (...)”, säger Akilov.

Annons
Annons
Foto: PolisenBild 1 av 1

8 / 10

Slutade använda bankkontot 2016

Foto: Polisen

I polisens förundersökning framgår det att Akilovs banktransaktioner upphörde i månadsskiftet november-december 2016.

Då hade han redan fått två avslag på sin ansökan om uppehållstillstånd.

Under 2014–2016 hade han ersättning från Migrationsverket, han hade även olika ströjobb, som gav totalt 190 000 kronor under perioden. En del av pengarna ska han ha skickat till sin familj.

Annons
Annons
Foto: PolisenBild 1 av 1

9 / 10

Flera kom i kontakt med Akilov i Sverige

Foto: Polisen

I polisens förundersökning förhörs flera personer som var i kontakt med Akilov, bland annat på olika arbetsplatser. Flera av dem säger till polisen att de kände igen honom när han dök upp på bild i medier.

Migrationsverket noterar att Akilov ”inte fungerat på arbetsplatsen” efter att myndigheten ordnat honom en plats på ett företag i Huddinge, i Stockholms län.

Han hade senare en praktikplats på ett företag i Solna, Stockholm. Där kände man igen honom direkt efter dådet. Akilov ska ha fått jobbet via bekanta, men ska ha varit ”strulig” och inte velat åka med verktyg på tunnelbanan. Eftersom Akilov inte hade fått uppehållstillstånd fick han snart sluta.

Akilov jobbade även för ett annat byggföretag inom sanering, där han senast jobbade till den 16 december 2016, placerad vid Huddinge sjukhus.

En annan person som arbetar i hotellbranschen i Stockholm säger att denne gick på samma ”dagis” som Akilov. Personen blev den förste som Akilov kontaktade om jobb 2014.

”Jag frågade runt lite men alla sa nej”, säger personen i förhör.

Kort efter ville Akilov låna 1 500 kronor, men fick ett nej.

”När jag såg honom på tv blev jag helt förvånad, det är som en annan person än när jag kände honom”, säger personen.

Annons
Annons

Rekonstruktion av den hemmabyggda bomb som Akilov byggt. I januari i år förhördes han mer om detta.

Foto: Polisens förundersökningBild 1 av 1

10 / 10

Akilov om bomben: ”Visste inte att den var så klen”

Rekonstruktion av den hemmabyggda bomb som Akilov byggt. I januari i år förhördes han mer om detta.
Rekonstruktion av den hemmabyggda bomb som Akilov byggt. I januari i år förhördes han mer om detta. Foto: Polisens förundersökning

I de polisförhör som hölls så sent som den 9 januari i år så svarar Akilov med endast ett ja eller nej till många av förhörsledarens frågor. Förhören handlar om rekonstruktion av den bomb som Akilov byggt.

När Akilov fått se filmen över brandförloppet som blir ett resultat av hans hemmabyggda bombkonstruktion med gasflaskor börjar han dock att prata:

”Jag visste inte att den var så klen”, säger han.

”Jag har aldrig gjort sådana saker tidigare så nu fick jag se det. Det är första gången”, säger Akilov efter filmen.

Annons
Annons
Annons
Annons
Annons