Annons

Glädje och tårar efter beskedet: ”Helt rätt val”

Reaktionerna strömmar in efter att den kongolesiske läkaren Denis Mukwege och yazidiern Nadia Murad blivit årets fredspristagare.

Här samlar SvD löpande kommentarer och uttalanden om valet av pristagare.

Under strecket

Doktor Denis Mukwege när han besökte Visby.

Foto: Vilhelm Stokstad/TT

1 / 7

Efter reklamen visas:
Fredspris till kamp mot sexuellt våld som vapen

Mukweges kollega: ”Blev alldeles uppfylld”

Doktor Denis Mukwege när han besökte Visby.
Doktor Denis Mukwege när han besökte Visby. Foto: Vilhelm Stokstad/TT

– Jag har jobbat med Mukwege sedan 1988 och jag blev alldeles uppfylld när jag fick höra detta, jag blev rentav tårögd.

Marie Berg är professor i reproduktiv och perinatal hälsa vid Göteborgs Universitet och jobbar även som barnmorska på Sahlgrenska universitetssjukhuset i Göteborg och med Panzisjukhuset i Kongo.

– Den 16 oktober åker jag tillbaka och har då bland annat ett inbokat möte med Mukwege, så hoppas han blir för upptagen nu.

– Jag uppskattar att man nu uppmärksammar sexuellt våld i konflikter vilket är ett enormt problem i många länder där hela samhällen bryts ner, säger hon.

Sedan mer än tre decennium jobbar hon i Kongo för att stärka mödra och barnhälsan.

– Den första kvinnan som kom till Panzisjukhuset hade blivit utsatt för sexuellt våld i konflikten, och sedan fortsatte det att komma fler och fler patienter av just det slaget. Mukwege blev engagerad i frågan och är nu en aktivist och opinionsbildare. Att han blir uppmärksammad för sitt hårda slit nu är välförtjänt, säger Marie Berg.

Annons
Annons

Den yezidiska människorättsaktivisten Nadia Murad.

Foto: Jessica Gow/TT

2 / 7

”Kan sätta frågan om sexuellt våld på agendan”

Den yezidiska människorättsaktivisten Nadia Murad.
Den yezidiska människorättsaktivisten Nadia Murad. Foto: Jessica Gow/TT

– Väntade och viktiga pristagare som funnits i spekulationerna flera år. Frågan om sexuellt våld i väpnade konflikter har varit på tapeten nu ett tag, det en viktig fråga inte minst med tanke på de övergrepp som IS begick. Just detta har Murad vittnat om, säger Isak Svensson, professor vid institutionen för freds- och konfliktforskning vid Uppsala Universitet, till SvD.

Han anser att pristagarna har lite olika ansats:

– Mukwege som gynekolog och Murad utifrån sina egna trauman. Hon har vänt sin egen roll från att bara vara ett offer till att våga vittna. Det är två personer med stor integritet som lyft frågan, deras arbete är otroligt viktigt och de är moraliska föredömen. Detta kan även hjälpa att sätta frågan om sexuellt våld på agendan.

Sker detta i ljuset av metoo?

– Jag tror inte att detta är direkt kopplat till metoo då deras namn varit aktuella länge. Detta handlar mer om sexuellt våld i just väpnade konflikter.

Annons
Annons

Beatrice Fihn vid förra årets utdelning.

Foto: Terje Bendiksby/TT

3 / 7

Nobelvinnaren Beatrice Fihn :”Rätt belysa sexuellt lidande i krig”

Beatrice Fihn vid förra årets utdelning.
Beatrice Fihn vid förra årets utdelning. Foto: Terje Bendiksby/TT

Svenska Beatrice Fihn, som leder internationella kampanjen mot kärnvapen som vann fredspriset 2017, applåderar glatt när beskedet kom.

– Jättevälkommet. Enormt glädjande. De två förtjänar verkligen priset för det enorma arbete mot sexuella övergrepp i krig och konflikter. Ett helt rätt val av Nobelkommittén att belysa det lidande som konflikter skapar för kvinnor, säger hon till SvD.

På sätt och vis hänger valet ihop med #metoo-rörelsen, menar hon trots att sexuella övergrepp och sexuella trakasserier inte är exakt samma sak.

– Det är hopkopplade eftersom det speglar kvinnors utsatthet och lidande i dagens värld.

Beatrice Fihn sitter på sitt kontor i Genève där hon tog emot telefonsamtalet från Nobelkommittén förra året. Hon säger att hon också är glad att civilsamhället återigen fått priset, som ICAN fick.

– Civilsamhällets arbete uppmärksammas inte tillräckligt. Det är ofta vi som ser till att presidenter, premiärministrar och regeringar tar det där extra steget.

Hon minns det oväntade telefonsamtalet förra året i oktober.

– Jag blev överväldigad, chockad och jätteglad. För ICAN har det lett till mycket mer fokus på kampen mot kärnvapen, och mobiliserat vårt arbete globalt.

Annons
Annons

Nobels fredspris går i år till den kongolesiske läkaren Denis Mukwege och yazidiska Nadia Murad.

Foto: TT

4 / 7

”Extra uppmärksamhet till kvinnors röster”

Nobels fredspris går i år till den kongolesiske läkaren Denis Mukwege och yazidiska Nadia Murad.
Nobels fredspris går i år till den kongolesiske läkaren Denis Mukwege och yazidiska Nadia Murad. Foto: TT

Camilla Orjuela, docent vid institutionen för globala studier, Göteborgs Universitet, anser att det är logiskt att årets fredspris går till två personer.

– Absolut logiskt även att ge priset till dem tillsammans, deras skilda erfarenheter belyser sexuellt våld i olika typer av konflikter i olika delar av världen.

Hon tror även att det kan finnas en tanke om kvinnlig inkludering i beslutet:

– Att ge priset även till Murad går också hand i hand med tanken på att inte bara skydda kvinnor utan att även ge dem plats i det här arbetet. Det ger extra uppmärksamhet till kvinnors berättelser. Man ska samtidigt komma ihåg att det inte bara kvinnor som utsätts för sexuella övergrepp i konflikter.

Annons
Annons

Denis Mukwege.

Foto: AP

5 / 7

”Outtröttlig kamp för situationen i Kongo-Kinshasa”

Denis Mukwege.
Denis Mukwege. Foto: AP

– Fantastiskt! Det är få i världen som är så värda ett fredspris som Denis Mukwege. Hans outtröttliga kamp för att få upp situationen i Kongo-Kinshasa på världsagendan – det är fantastiskt att det prisas, säger Niclas Lindgren, direktör för pingströrelsens biståndsorganisation PMU som har ett nära samarbete med Mukwege och Panzisjukhuset.

– Han har haft många chanser att lämna Kongo-Kinshasa men sagt att "om min röst tystnar, vem ska då berätta historierna om de här kvinnorna?" säger han till TT.

Panzisjukhuset ägs av PMU:s samarbetskyrka i Kongo-Kinshasa, Cepac. Sjukhuet byggdes 1998 med stöd från Sida, Läkarmissionen och PMU.

Annons
Annons

Nadia Murad.

Foto: Yorgos Karahalis/AP

6 / 7

Expert om Murad: Oerhört modig

Nadia Murad.
Nadia Murad. Foto: Yorgos Karahalis/AP

– Det är ett viktigt pris som utan tvekan lyfter hela frågan om sexuellt våld vid krig. De här individerna har verkligen bidragit till att hjälpa offren, säger Peter Wallensteen, seniorprofessor i freds- och konfliktforskning vid Uppsala universitet.

– Det här är inget kontroversiellt pris, utan ett som många kan ansluta sig till.
Medan Denis Mukwege varit favorittippad i flera år, tycker Wallensteen att det är särskilt roligt att Nadia Murad också får priset.

– Hon är en ung person som är oerhört modig.

Annons
Annons

Stina Berge och Dennis Mukwege, som samarbetat i byggandet av nätverket Yennenga progress.

Foto: Privat

7 / 7

”Det här kommer att leda till förändring”

Stina Berge och Dennis Mukwege, som samarbetat i byggandet av nätverket Yennenga progress.
Stina Berge och Dennis Mukwege, som samarbetat i byggandet av nätverket Yennenga progress. Foto: Privat

– Det här är helt fantastiskt! Han har blivit nominerad så många gånger och äntligen får han det. Jag tror det här kommer att leda till förändring, säger Stina Berge.

Hon har arbetat med Dennis Mukwege i utvecklingsprojektet ”Yennenga progress”, som tar fram modeller för hur man skapar välfärd i länder där det inte finns välfärdssystem. Med anledning av det har hon besökt Panzisjukhuset många gånger.

– Jag pratade precis med hans fru i telefon och där firade de. Vi har skrattat och gråtit. Vi har ju alla väntat på det här.

Stina gläds åt att priset kommer att ge Mukwege kraft att orka fortsätta sitt arbete –  på sjukhuset men också opinionsarbetet under de många resorna runt jorden för att sätta stopp för våldet mot kvinnorna.

– Han är ju en person som ständigt arbetar för att få till en förändring av orsakerna.

Hon hoppas också att priset kommer att innebära att Mukweges säkerhetssituation förbättras.

– Det har varit både hotelser och attentat. Men han ger aldrig upp. Det är priset ett kvitto på.

Såldes som sexslav av IS: ”Vi var köttstycken” (SvD Premium) | SvDsvd.se
Annons
Annons
Annons
Annons
Annons