Annons

Nya spellagen: Här är första spellicenserna

Foto: Ulf Palm/TT

Sexton bolag har nu beviljats licens inför den nya spellagen.

För den stora merparten sökande är det dock fortsatt väntan och oklarhet om huruvida besked hinner ges innan årsskiftet.

Under strecket
TT
Publicerad

Bland de som nu fått grönt ljus märks många kända och etablerade namn. Förutom Svenska Spel och ATG finns börsnoterade bolag som Betsson, Kindred och Leovegas med på listan.

Totalt sett har 95 licensansökningar kommit in till Lotteriinspektionen, än så länge har ingen fått avslag men i princip alla som sökt har fått göra kompletteringar till sina ansökningar, enligt My Hamrén, pressansvarig vid Lotteriinspektionen.

Den nya spellagen som träder i kraft från och med den 1 januari betyder förutom att 18 procents skatt införs även en omsorgsplikt för bolagen. De ska skydda kunder och motverka överdrivet spelande.

– Vår bedömning är att alla ska få licens före årsskiftet men vi kan inte säga något exakt antal som vi hinner med. De som inkommit de senaste veckorna kan naturligtvis bli tuffare att klara av, säger My Hamrén.

Myndigheten har även i vissa fall beviljat licenser med kortare tid än de maximala fem åren. I de fallen handlar det om bolag som exempelvis tidigare begått regelöverträdelser och nu ska bevakas extra noggrant.

Annons
Annons
Annons
Annons
Annons