Annons

Första trepoängaren för Linköping

Jonas Gustavsson var tillbaka mellan stolparna i Linköping. Arkivbild.
Jonas Gustavsson var tillbaka mellan stolparna i Linköping. Arkivbild. Foto: Stefan Jerrevång/TT

Redan i SHL-premiären drabbades Jonas ”Monstret” Gustavsson av en hjärnskakning.

Efter fyra missade matcher var målvaktsstjärnan tillbaka – och förde sitt lag till seger.

3–2 mot Växjö var inte bara Linköpings första fullpoängare i höst – utan också den första hemma sedan 28 december i fjol.

Under strecket
Joakim Löwing / TT
Publicerad

Linköping har tvingats klara sig utan sin förstemålvakt efter premiären borta mot Djurgården, då Jonas Gustavsson råkade ut för en hjärnskakning.

Efter det har den 34-årige stjärnan fått följa matcherna från läktaren – och sett när LHC bara plockat två av 15 poäng och var jumbo i tabellen inför lördagen.

– Det är alltid frustrerande när man inte kan vara med och bidra, men förstås ännu värre när vi förlorat nästan alla matcher. Man vill vara med på isen och hjälpa till, säger "Monstret".

Mot Växjö var den meriterade burväktaren tillbaka i kassen – och med återkomsten tog östgötarna full pott för första gången den här säsongen.

Det var faktiskt första trepoängaren i egna arenan ända sedan den 28 december i fjol mot Färjestad.

– Var det så länge sedan sist? Det hade jag inte koll på. Förra säsongen har ju ingen betydelse nu, men det var skönt och viktigt för oss mentalt för fortsättningen, säger Jonas Gustavsson.

Han räddade 32 av 34 skott och agerade säkert mellan stolparna – frånsett på Marcus Davidssons skott i början av den första perioden, som betydde ledning för Växjö.

Annons
Annons

– Det är alltid irriterande att släppa in ett mål, men det är bara att försöka glömma direkt och komma igen. Man tjänar ju liksom inget på att älta det.

Gustavsson spred annars lugn i försvaret – som stundtals varit väldigt darrigt under hösten.

– Jonas var helt klart en stor anledning till att vi vann. Mycket betydelsefullt att ha honom tillbaka i laget, säger tränaren Bert Robertsson.

Efter en tveksam inledning började LHC agerade mer rejält och tog över matchen.

Henrik Törnqvist kvitterade, innan Axel Ottosson styrde in 2–1 i den starka andra perioden – och Joe Whitney ökade på till 3–1 i den tredje.

Att Richard Gynge reducerade hjälpte inte för Växjö, som nu föll ned på sista plats.

– Hur mycket man än tror på ett system behöver man ha någon form av feedback och det bästa är ju att vinna matcher. Det bygger självförtroende för oss att ta med vidare i processen, säger Jonas Gustavsson.

– Alla offrar sig och vi är starkare framför burarna än tidigare. Kul att se Joe Whitney, som inte bara gör ett viktigt mål, utan kämpar grymt i defensiven, säger Bert Robertsson.

Gästernas tränare Sam Hallam var egentligen bara nöjd med powerplay, som gav två mål.

– Vi gör en del avgörande misstag, men ändå var vi ju nära att kvittera på slutet, säger han.

Annons
Annons
Annons
Annons
Annons