Annons
Krönika

Katarina Wennstam:Förstår männen att de idiotförklaras?

Under strecket
Publicerad

Om jag vore man. Hur skulle jag tänka då? Jag tänker ofta på hur det kommer sig att män är så tysta. Jag funderar på om de alls har förstått hur samhället ser på dem. För då skulle de väl resa sig upp och protestera? Säga att det räcker nu.

Om jag vore man skulle jag ofta ställa mig frågande till den syn på män och pojkar som genomsyrar samhället. Hur det är möjligt att vi fortfarande 2014 tror att män som är kåta också är lite dumma i huvudet.

Under året har flera uppmärksammade sexualbrottsdomar fått hård kritik, men förvånansvärt få manliga röster hörs i debatten. Trots att det finns både mansförakt och unken kvinnosyn i rättsväsendets syn på våldtäkt.

Är det så enkelt som att män inte själva har insett hur de som grupp idiotförklaras av ett system som bygger på myten om mannens sexualitet som aggressiv och ostoppbar?

Några killar som åtalats för att ha våldtagit en flicka med en flaska friades eftersom hennes protester enligt domstolen kunde ha missförståtts som ”blygsel”. En annan man sa att han trodde att de höll på med S/M-sex och att tjejens nej och skrik var en del av spelet. Ytterligare en man friades för att ha haft sex med en sovande kvinna genom att hävda att också han sov.

Annons
Annons

Fantasin har liksom inga gränser. Det verkar gå att skylla på snart sagt vad som helst, och komma undan med det. Om en är en man.

Fantasin har liksom inga gränser. Det verkar gå att skylla på snart sagt vad som helst, och komma undan med det. Om en är en man.

Sedan får vi höra om en rektor i Malmö som ifrågasatte en sjuårig flicka som utsatts för övergrepp eftersom hon hade dansat på rasten och bar läppstift. Skuldbeläggandet av flickan är uppenbart och har lett till omfattande protester.

Men rektorns frågor säger också mycket om synen på pojkar. Om flickan haft målade läppar så antas pojkarna på något vis inte ha kunnat bärga sig, eller? Tror vi att om pojkar ser en flicka dansa så bara måste de dra in henne i en buske och slita av hennes byxor?

**Varje gång en kvinna **eller flicka blir ifrågasatt för sin klädsel eller sitt beteende så bygger det på synen på mannen/pojken som ett offer för djuriska drifter som han inte förmår kontrollera.

Det är kränkande att fråga en våldtagen flicka om hon bar stringtrosor eller kort kjol, men det är också förnedrande mot män som grupp att utgå från att en bit hud sätter normala funktioner som empati och förmåga att ta in en annans människas signaler ur funktion när blodet rinner till penis.

Kanske också att hörseln blir en aning sämre när det dunkar i skrevet, eftersom ord som ”nej” eller ”jag vill inte” inte längre går fram till den upphetsade mannens hjärna.

Ja, jag vet att jag ironiserar. Men hur känns det, som man?

Jag vet hur rasande många män blev för några år sedan då begreppet ”män är djur” tillskrevs dåvarande ordförande för Roks. Men har ni inte förstått att rättsväsendet säger detta om och om igen, år efter år? Att män inte antas kunna ta fullt ansvar för sina handlingar eftersom de inte verkar fatta bättre.

Inte så smickrande skulle jag tänka. Om jag var man, alltså.

Annons
Annons
Annons
Annons
Annons