Annons

Försvaret: Har försvunnit tre miljarder

Försvarsmakten behöver inte längre 18 utan nästan 21 miljarder extra för att klara sina åtaganden under kommande tre år, 2019 till 2021.

– Vi äskar inte mer pengar, men det har försvunnit nästan tre miljarder på tre år i övergångsbudgeten, säger försvarets presschef Philip Simon till SvD.

Under strecket
Publicerad

Överbefälhavare Micael Bydén.

Foto: Lars PehrsonBild 1 av 1

Överbefälhavare Micael Bydén.

Foto: Lars PehrsonBild 1 av 1
Överbefälhavare Micael Bydén.
Överbefälhavare Micael Bydén. Foto: Lars Pehrson

Regeringskrisen har ställt alla normala begrepp på huvudet för Försvarsmaktens planering.

Med bara veckor kvar till nästa årsskifte vet ÖB Micael Bydén fortfarande inte vilka summor han har att röra sig med under kommande verksamhetsår.

I försvarets budgetunderlag i mars var kravet sammanlagt 18 miljarder för att kunna genomföra försvarsbeslutet från 2015 som planerat. Annars väntar stora besparingar över hela linjen: övningar, materiel, personal.

– Konsekvenserna får vi på bredd i verksamheten, förklarade ÖB för SvD redan innan övergångsbudgeten presenterades.

När den låg på bordet började Försvarsmakten räkna på konsekvenserna och kunde då snabbt konstatera att det försvunnit stora belopp från både förbands- och materielanslagen vid jämförelse med S-MP-regeringens senaste budget för ett drygt år sedan.

Nu kan SvD, med stöd av försvarets egna siffror, rapportera att den totala bristen i förhållande till övergångsbudgeten är 20,7 miljarder kronor.

  • · 3,5 miljarder 2019.
  • · 6,4 miljarder 2020.
  • · 10,8 miljarder 2021.

Uppdelat i anslagsposter saknas nu drygt 13 miljarder till förband och beredskap och drygt sju miljarder till materiel. Dessutom en mindre summa på forskningsanslaget.

– Vi har inte äskat mer pengar i grunden utan det är pengar som har försvunnit i övergångsbudgeten för kommande tre år, säger Försvarsmaktens presschef Philip Simon.

Var budgetkarusellen slutar för försvarets del går inte att veta. Den 12 december ska riksdagen ta beslut om statsbudgeten för 2019.

Oavsett regeringskrisen kan övergångsbudgeten i slutvoteringen då ställas mot Moderaternas budgetmotion, där försvarsanslagen ökar med 18 miljarder för kommande tre års period. Om budgetpropositionen samlar en majoritet kvarstår osäkerheten tills vidare fullt ut för försvarets del.

Efter reklamen visas:
Svenskt försvar – från särintresse till högprioriterat
Annons
Annons
Annons
Annons
Annons