Annons

Tove Lifvendahl:Försvarsförmåga i anförande och på revy

Ann Linde. Sätter en ny ton.
Ann Linde. Sätter en ny ton. Foto: Henrik Montgomery/TT

Sveriges beredskapsförmåga gällande yttre angrepp försvagas när medborgarna inte upplever sig ha full uppbackning från det inre försvaret.

Under strecket
Publicerad

SÄLEN | Det är en fordrande publik att tala inför, de 350 säkerhets- och försvarspolitiskt intresserade som organisationen Folk och försvar samlar i Sälen årligen. Här kommer den som sjunger upp på scenen inte ostraffat undan med att blåsa varmluft, och majoriteten får nog sägas tillhöra dem som i olika sammanhang kallas försvarsvänner. Ur det perspektivet får man i alla fall ge den tidigare utrikesministern Margot Wallström att hon inte drog sig för att svära i kyrkan, eller åtminstone inte läsa trosbekännelsen. Men allt som är djärvt är inte klokt. Och för Löfvenregeringen var den slutledningsförmåga som artikulerades genom Wallström ett trovärdighetsproblem.

När det gällde synen på hotbilden mot Sverige, sådan som Försvarsberedningen beskrev den i sin rapport ”Motståndskraft: inriktningen av totalförsvaret och utformningen av det civila försvaret 2021–2025” från december 2017, hördes två olika stämmor i den duett som Margot Wallström och Peter Hultqvist framförde i Sälen 2018. Det sammanlagda resultatet blev inte harmoniskt, utan ljöd falskt. Synen på huruvida ”ett väpnat angrepp mot Sverige inte kan uteslutas” var helt enkelt skiljaktig hos utrikesministern och försvarsministern. Den senare anslöt sig till Försvarsberedningens slutsats.

Annons
Annons

Nu är körsången mer harmonisk och bättre artikulerad. Statsråden sjunger samma språk. Utrikesminister Ann Linde markerade i söndags att hon delar Försvarsberedningens analys, och tog tillfället i akt att varna för de förödande effekterna om Rysslands annektering av Krim tillåts sjunka undan i medvetande: ”Varje gång någon uttrycker att vi borde lämna Krimfrågan bakom oss, måste vi fråga: vill vi verkligen ha prejudikatet att ’den som annekterar en del av ett annat land, får under några år utstå sanktioner och fördömanden, men sedan blir allt som förut’? Vad innebär det för vår egen säkerhet?”

Försvarsminister Peter Hultqvist sade i måndagens anförande att: ”viktigast är att våga inse att det vi står inför är en konfrontation mellan krafter som förespråkar öppna och demokratiska samhällen och sådana krafter som vill driva mot en mer auktoritär riktning. Denna kraftmätning finns såväl i det internationella spelet länder emellan som inom alla våra länder.”

Han nämnde inte det faktum att det under den gångna natten detonerat sprängladdningar mitt i både Stockholm och Uppsala, men man kan förmoda att inrikesminister Mikael Dambergs anförande på tisdagen kommer att innehålla reflektioner kring detta.

För yttre och inre försvar hänger tydligt ihop. Begreppen som har satts i medvetande av Försvarsberedningen, värnkraft och motståndskraft, är sådana som talar om hur vi som samhällsgemenskap förmår värna medborgarnas frihet och landets suveränitet. Det är inte skilda storheter; det ena förutsätter det andra. Och Sveriges beredskapsförmåga gällande yttre angrepp försvagas när medborgarna inte upplever sig ha full uppbackning från det inre försvaret.

Samtidigt, på den geografiska plats i Sverige som oftast nämns i diskussionerna på Högfjällshotellet så här års, är förberedelserna i full gång inför lördag, då Gotlandsrevyn 2020 har premiär i Rondosalongen i Klintehamn.

Från initierad källa kan avslöjas att ryssen lyckats ta sig igenom det yttre försvaret (det är som bekant under uppbyggnad efter avvecklingen 2005 och de tretton svarta åren då ön saknade reguljära militära styrkor). Det som däremot inte tagits med i beräkningen av inkräktaren är det nya totalförsvaret. I skepnaden av en nitisk myndighetsperson och rigorös svarsenkät med många intrikata frågor om värdegrund och hållbar genderpolicy visar det sig vara mycket effektivt. Invasionen får till slut avbrytas av utmattning.

All god satir bygger på två komponenter: finurlig humor och tydlig igenkänning.

Annons
Annons
Annons
Annons
Annons