Annons

Janerik Larsson:Försvinner Alliansen?

Leijonborg
Leijonborg Foto: Fredrik Sandberg
Under strecket
Publicerad

”Att vara liberal är att vara kluven” är ett citat av Gunnar Helén som var partiledare för folkpartiet under 70-talet. Han menade att det var viktigt att lyssna på politiska motståndares argument för att sedan söka komma fram till väl övervägda slutsatser.

På senare tid har kluvenheten ibland blivit mera emotionellt driven.

Om en liberal som nu resonerar med kylig distans till dagspolitiken skrev jag bl a detta för ett tag sedan:

Jag är lite förvånad över att Lars Leijonborgs röst inte beaktas mera i den pågående diskussionen om regeringsbildningen. Just nu tycks form helt dominera diskussionen över sak och innehåll.

Jag citerade en intervju från nyhetssajten fplus:

Vad anser du om en regeringsbildning där Alliansen ger SD inflytande?
– Det enda jag kan säga är att jag väldigt gärna vill se en Alliansregering. Socialdemokraterna har glidit vänsterut och jag är rädd för att det är dåligt för Sverige, säger Lars Leijonborg.

Just nu ser vi ett intressant politiskt maktspel för öppen ridå där två politiska aktörer på ett intressant sätt samverkar för att undvika att det bildas en Alliansregering.

Både socialdemokrater och sverigedemokrater har i grunden gemensamma strategiska intressen, båda ser helst att Alliansen försvinner från den politiska kartan.

Just nu pekar väl det mesta på att så kommer bli fallet.

Mera från fplus-intervjun som har relevans idag:

Ulf Kristersson sa under valkvällen att regeringen Löfven aldrig borde ha tillträtt. Det ser jag som en rejäl örfil till företrädaren Fredrik Reinfeldt, som skapade regeln om att största block, SD borträknat, skulle få bilda regering.

– Decemberöverenskommelsen blev ett sätt att tekniskt hantera detta. Men nu visar de tydligt att den regeln inte gäller längre, säger Lars Leijonborg.
Moderaternas närmande till Sverigedemokraterna blev extra tydligt för några veckor sedan, då de bland annat ville erbjuda dem utskottsordförandeposter, anser Leijonborg.
– Alliansen signalerar nu att det inte är så viktigt om Alliansen blir största block. De vill ha en alliansregering oavsett. I någon mening räknar man ju in SD i detta, säger Lars Leijonborg.

Annons
Annons
Annons
Annons
Annons