Annons

Expert: Fort Trump skulle ändra läget vid Östersjön

Den amerikanska militären expanderar i Europa igen. Och går det som polackerna vill får de snart en ny stor amerikansk bas. Det skulle förändra läget i Europa där även Sverige blir allt viktigare med en framskjuten position nära Ryssland.

Under strecket
Publicerad

Polens president Andrzej Duda vill gärna ha en permanent amerikansk militärbas i Polen. Det framförde han till president Donald Trump som verkade klart intresserad.

Foto: Evan Vucci/APBild 1 av 3
Bild 2 av 3

En amerikansk transporthelikopter landar under försvarsövningen Aurora.

Foto: Karl Melander/TTBild 3 av 3

Polens president Andrzej Duda vill gärna ha en permanent amerikansk militärbas i Polen. Det framförde han till president Donald Trump som verkade klart intresserad.

Foto: Evan Vucci/APBild 1 av 1
Polens president Andrzej Duda vill gärna ha en permanent amerikansk militärbas i Polen. Det framförde han till president Donald Trump som verkade klart intresserad.
Polens president Andrzej Duda vill gärna ha en permanent amerikansk militärbas i Polen. Det framförde han till president Donald Trump som verkade klart intresserad. Foto: Evan Vucci/AP

Smickret var nästan överdrivet tydligt när Polens president Andrzej Duda var på besök i Vita huset i september. Blir det bara en permanent amerikansk militärbas i Polen kan den döpas till Fort Trump, menade han. Dessutom är Polen berett att betala 18 miljarder kronor för att bygga upp basen.

Vilket av löftena som lockade president Donald Trump mest är oklart. Men efter att polackerna länge lobbat för att få en amerikansk bas i Polen öppnade den amerikanske presidenten för att saken ska prövas på allvar.

Nu är det för all del mycket som först ska lösas. Vid sidan av basen krävs också en rad andra anläggningar och så ska de löpande kostnaderna fördelas på något sätt.

Med en permanent amerikansk bas skulle det bli väsentligt annorlunda för både Polen och Baltikum.

Annons
Annons
Bild 1 av 1

Donald Trumps positiva inställning överraskade också en del. Han har ju trots allt mest signalerat att Europa måste sköta mer av sitt eget försvar och inte förlita sig på USA så mycket.

Men de signalerna kontrasteras mot att amerikanerna faktiskt återigen ökar sin närvaro i Europa. Det uppskattas av många européer som känner sig trängda efter Rysslands annektering av Krim och militära aggression i Ukraina.

Det gäller inte minst Polen och de baltiska länderna. Enligt Mike Winnerstig, säkerhetspolitisk analytiker på statliga forskningsinstitutet FOI, är de bland annat oroliga för ett ryskt angrepp som stänger Suwalkigapet, den lilla landremsan som förbinder Natoländerna Polen och Litauen och som på sidorna begränsas av den ryska enklaven Kaliningrad respektive Vitryssland.

– Med en permanent amerikansk bas skulle det bli väsentligt annorlunda för både Polen och Baltikum, säger Mike Winnerstig.

Med en amerikansk bas i Polen skulle den verkligt hårda gränsen mellan västländerna och Ryssland flyttas betydligt längre österut. De amerikanska soldaterna skulle också fungera som en snubbeltråd.

Vid en attack på Polen skulle de omedelbart hamna mitt i konflikten. Attacken skulle då också bli ett direkt angrepp på USA och det är knappast någonting Ryssland vill i första taget.

Annons
Annons

Nu kan basen förstås ses på olika sätt. Ryssland betraktar den som ett direkt hot mot Kaliningrad och de militära anläggningarna där. Vid en konflikt blir basen därför ett direkt mål för Ryssland och ur det perspektivet ökar risken för Polen.

En amerikansk bas skulle också bryta mot avtalet om att USA inte ska placera några betydande baser i länder som tidigare tillhört Sovjetblocket. Fast på västsidan hävdar man att Ryssland redan brutit mot avtalet genom agerandet i Krim och Ukraina.

Oavsett hur det blir med basen fortsätter USA nu att öka sin militära närvaro i Europa. Alldeles nyligen kom till exempel ett beslut om att utöka den amerikanska armén i Tyskland med 1 500 personer, framför allt inom artilleri och korträckviddigt luftvärn. Det innebär att USA snart kommer att ha 66 000 militärer permanent placerade i Europa.

Det är en stark förbättring för Norge. Norrmännen är oroliga för att i en kris bli av med hela Finnmark.

Jämfört med tidigare är det en ökning från låg nivå. På 1980-talet var som mest omkring 340 000 amerikanska soldater baserade i Europa.

Men efter att kalla kriget tagit slut började de amerikanska soldaterna åka hem och kring 2012 la president Barack Obama ned två av fyra armébrigader, skickade hem de sista tunga stridsvagnarna och slog fast att USA skulle fokusera mer på läget i Asien.

Två år senare ändrade den ryska annekteringen av Krim på allt. Men i stället för att dra igång nya permanenta baser började USA skicka soldater till Europa som stannade ett tag innan de skickades hem för att direkt ersättas av nya.

Annons
Annons

En amerikansk transporthelikopter landar under försvarsövningen Aurora.

Foto: Karl Melander/TTBild 1 av 1

Den ökade amerikanska närvaron märks tydligt i de beräkningar som FOI har gjort. Under 2012 fanns det 7–10 amerikanska bataljoner i Europa. Förra året var de uppe i 14–21 bataljoner.

En amerikansk transporthelikopter landar under försvarsövningen Aurora.
En amerikansk transporthelikopter landar under försvarsövningen Aurora. Foto: Karl Melander/TT

Ett närliggande exempel på den ökade närvaron är att den amerikanska marinkåren nyligen fördubblade antalet soldater man har roterande i Norge. Dessutom har man börjat förhandslagra stridsvagnar där.

– Det är en stark förbättring för Norge. Norrmännen är oroliga för att i en kris bli av med hela Finnmark om Ryssland gör något för att skydda sina anläggningar på Kolahalvön. Det kommer knappast att hända om det finns amerikanska soldater i närheten, säger Mike Winnerstig.

Ännu ett exempel på hur det handlar om att markera närvaro med en snubbeltrådsstyrka som kan avskräcka från anfall.

Nu är amerikanerna inte direkt ensamma om att satsa mer på militären. Ryssland har byggt upp sin militära förmåga under mer än ett decennium och enligt Fredrik Westerlund, expert på det ryska försvaret hos FOI, uppgav den ryska försvarsledningen nyligen att de på två år ökat från 66 till 126 bataljonsgrupper som är i ständig beredskap.

Det gäller då för hela Ryssland och alla kan inte sättas in i de västra delarna av landet. Men det kan ändå jämföras med de omkring 20 amerikanska manöverbataljoner som finns i Europa.

Annons
Annons

Det blir väldigt svåra operationer om planen baseras för långt från målen. Sverige är idealiskt medan Finland ligger för nära.

Nu hör det till saken att USA snabbt kan öka sina styrkor i Europa. Mer utrustning lagras på plats i förväg och soldater kan fort flygas in.

Till det kommer att USA:s flygvapen redan från start har 150 stridsflygplan i Europa. Det gör att landet kan mäta sig med de största europeiska länderna. Som jämförelse har svenska flygvapnet 95 Gripenplan.

Dessutom har USA den enorma fördelen att på extremt kort tid kunna fördubbla sin flygnärvaro i Europa.

– På två dagar kan de utan större svårighet flytta över 150 plan till, säger Mike Winnerstig.

Frågan är bara var planen i så fall ska baseras. Mycket av intresset kretsar kring Östersjön och för att kunna skydda de baltiska länderna, som saknar egna flygvapen, behöver plan baseras i närheten.

Av det skälet har USA bestämt sig för att investera i fler flygplatser i Europa så de kan ta emot stridsflyg. Det gäller exempelvis norska Rygge flygplats, bara 50 kilometer från den svenska gränsen.

Men Mike Winnerstig påpekar att det för USA finns en nackdel med att placera planen i Norge eller Tyskland. Flygsträckan till Baltikum blir så lång att man inte hinner med mer än ett uppdrag per dag. Placeras planen i Sverige fördubblas kapaciteten.

– Det blir väldigt svåra operationer om planen baseras för långt från målen. Sverige är idealiskt medan Finland ligger för nära. Det är också därför vi har ett värdlandsavtal med Nato och som vi övade samarbetet i Aurora och som vi ska öva det i Trident Juncture, säger Mike Winnerstig.

Aurora var svenska försvarets stora övning hösten 2017 där USA och fler andra länder var med. Trident Juncture är en kommande Nato-övning som hålls i Norge. Där ska Sverige och Finland vara med och öva gemensamt försvar av Norge.

Annons
Annons
Annons
Annons
Annons