Centerpartiets ledare Annie Lööf talar på C-stämman på torsdag.
Centerpartiets ledare Annie Lööf talar på C-stämman på torsdag. Foto: Stina Stjernkvist/TT

Kritiken: C sätter landsbygden före klimatet

Kan Centerpartiet göra både glesbygden och miljörörelsen glada? Medan Greta Thunberg skäller ut världsledare i New York sjunker förtroendet för Centerpartiets klimatpolitik till Sverigedemokraternas nivåer.

Publicerad

”Greta, vi hör dig. Dig och alla andra barn och unga över hela världen som tycker att vi politiker gör för lite.”

Orden är Annie Lööfs när hon lägger ut en bild på Instagram efter att ha träffat Greta Thunberg på en demonstration i mars i år. Men kritiken kommer snabbt i kommentarsfältet.

”Vilket hyckleri. Förstår du inte att barnen demonstrerar mot dig?” är ett typiskt inlägg.

Greta Thunbergs utskällning i måndags av makthavare som tror på ”evig tillväxt” på klimattoppmötet i New York sätter fokus på dem som kräver mer radikala åtgärder. I veckan kom även FN:s klimatrapport som visar att nivån i världshaven stiger mer än dubbelt så snabbt som under 1900-talet.

Möjligt att det krockar med den positiva tron på tekniken som C har.

Samtidigt som tonen skruvas upp kring klimatet och kraven på radikala lösningar ökar samlas Centerpartiet – som har klimatfrågan som en av sina profilfrågor – till partistämma i Karlstad.

Men inför stämman får partiet, som har kallats för borgerlighetens gröna röst, kritik för att sätta landsbygden, näringslivet och skogsägarna framför miljön och klimatet – och för att sätta för stort hopp till teknikoptimism.

Annie Lööf mötte Greta Thunberg i mars i år.
Annie Lööf mötte Greta Thunberg i mars i år. Foto: Från Annie Lööfs instagram. Foto: Martin Hedberg

Madeleine van der Veer var tidigare politisk tjänsteman hos C-ministrar som Lena Ek och Eskil Erlandsson. I dag är hon ansvarig för samhällspolitik vid Världsnaturfonden. Hon kallar det ”häpnadsväckande” att Centerpartiet inför höstbudgeten har tagit strid för att minska anslagen till skydd av skog, och även vill sänka miljömålen för skogen.

Annons

I årets budgetförhandlingar med regeringen drev Centerpartiet även en stenhård linje för att bränslepriset vid pump inte skulle gå upp. Centern slogs för en skattesänkning på en knapp miljard för att neutralisera en av de årliga bränsleprishöjningarna. Något som Världsnaturfonden är kritiska till.

– Vid 2030 ska transportsektorn minska sina utsläpp med 70 procent jämfört med 2010. Det är mål som vi är långt ifrån att nå. Ett av de styrmedel som finns är bränsleskatten, säger Madeleine van der Veer.

”Det finns ingen motsättning mellan ekonomisk tillväxt och en offensiv miljöpolitik”, var Annie Lööfs budskap

Snart ska det visa sig att Centerpartiets svåra balansgång kan påverka svenskarnas syn på partiets gröna profil.

Men först backar vi bandet. När Centerpartiets förra ledare Maud Olofsson höll sitt avskedstal på Holiday Club i Åre 2011 konstaterade hon att partiets gröna profil måste bli tydligare: ”Vi är inte bäst på miljöprat men vi är bäst på miljöresultat,” sa hon. Maud Olofsson hade under sin tid som partiledare försökt fläta ihop miljö, näringsliv och landsbygd.

Annons

”Det finns ingen motsättning mellan ekonomisk tillväxt och en offensiv miljöpolitik”, var Annie Lööfs budskap när hon tog över.

Maud Olofsson lämnade över stafettpinnen till Annie Lööf på 2011 års Centerstämma.
Maud Olofsson lämnade över stafettpinnen till Annie Lööf på 2011 års Centerstämma. Foto: Pontus Lundahl/TT

Fortfarande är klimat och miljö centralt i vad som beskrivits som Sveriges första miljöparti: en lång rad motioner har kommit in till stämman. Men medan Miljöpartiet lovar mindre guld och grönare skogar lovar C mer av båda.

Kritiker, även liberala ledarsidor, menar att partiet för ofta väljer landsbygden och näringslivet före gröna frågor, och pekar på att Centern har sagt nej till kilometerskatt, varit för billigare diesel till lantbrukare och mindre skogsvård. Dessutom har Annie Lööf själv medgett att partiet har ändrat politiska förslag efter Volvos vilja.

– Det kan vara en svår balansgång. Man har en tro på att få ihop de ibland motstridiga prioriteringarna genom grön teknik, säger Malena Rosén Sundström, statsvetare vid Lunds universitet, som forskat om Centerpartiets utveckling.

Annons

När det kommer till att skydda värdefull natur så menar man att det är en uppgift för den internationella miljöpolitiken.

Naturskyddsföreningens ordförande Johanna Sandahl har gått igenom C-motionerna inför stämman och anser att de sammantaget pekar på Centerpartiets dilemma. Hon ser ”många bra förslag” – men också gröna blinda fläckar i C-politiken.

– Det är symtomatiskt att Centerpartiet konstaterar att hotet mot den biologiska mångfalden är akut, men när det kommer till att skydda värdefull natur menar man att det är en uppgift för den internationella miljöpolitiken, säger Johanna Sandahl.

Inför stämman finns förslag om att luckra upp strandskyddet ytterligare, minska naturytan som ses som riksintresse, ge mer rätt till skogsägare och att mindre natur ska undantas från aktivt skogsbruk.

Publik med plakat under Annie Lööfs tal på Järvaveckan i juni.
Publik med plakat under Annie Lööfs tal på Järvaveckan i juni. Foto: Pontus Orre/TT
Annons

Den största symbolfrågan för Centerns dilemma är flygskatten. För två år sedan hotade Annie Lööf att fälla flera statsråd bland annat på grund av skatten.

– Det står i stark kontrast till att vara det gröna liberala partiet, säger Johanna Sandahl på Naturskyddsföreningen.

Partiets ekonomisk-politiske talesperson Emil Källström fortsatte på samma linje inför valet 2018. ”Det kommer vara en av de första sakerna som vi river upp” sa han då om flygskatten, men till slut fick C ändå acceptera den när man slöt januariavtalet med regeringen.

Centerpartiets balansgång ser nu ut att äta på förtroendet i miljö- och klimatfrågor bland väljarna.

Samtidigt var Centerpartiet för bygget av en ny flygplats i Sälen och vill kraftigt bygga ut Arlanda, vilket av partiet ses som ”avgörande för svensk tillväxt”. Centerledaren Annie Lööf driver linjen att vi kan flyga mer i framtiden och att inblandning av biobränsle ska göra så att klimatmålen nås.

Något som går tvärtemot beräkningar som bland annat forskaren Jonas Åkerman på KTH ligger bakom, och som pekar på att flyget totalt måste minska med en tredjedel på grund av brist på bränsle och höghöjdseffekter.

Annons

Centerpartiets balansgång ser nu ut att äta på förtroendet i miljö- och klimatfrågor bland väljarna. I Naturskyddsföreningens genomgång inför valet förra året hamnade Centerpartiet i botten med Moderaterna och Sverigedemokraterna. Även när den marknadsliberala tankesmedjan Timbro gick igenom partiets klimatpolitik hamnade Centern efter Moderaterna, Liberalerna, Sverigedemokraterna och Kristdemokraterna.

Annie Lööf med Centerpartiets klimat- och energipolitiske talesperson Rickard Nordin.
Annie Lööf med Centerpartiets klimat- och energipolitiske talesperson Rickard Nordin. Foto: Björn Larsson Rosvall/TT

Svenska folket är också skeptiska. För två år sedan var Centerpartiet i stort sett i kapp Miljöpartiet när det gäller hur stor andel som anser att partiet har bäst grön politik. Men C har tappat rejält, från 17 till 10 procent på ett år. Nu har svenskarna ungefär lika stort förtroende i klimatfrågan för Centerpartiet som för Moderaterna, Socialdemokraterna och Sverigedemokraterna. Det visar en tidsserie från Novus, med sista mätningen nu i september, som SvD har tagit del av.

Annons

– I klimatrörelsen just nu med Greta Thunberg som ledargestalt betonar man att uppoffringar och drastiska omställningar av livsstilen måste göras. Det är möjligt att det krockar med den positiva tron på tekniken som Centerpartiet har, säger statsvetaren Malena Rosén Sundström.

Rickard Nordin, klimat- och energipolitisk talesperson för Centerpartiet, menar att motsättningen mellan landsbygd och miljö/klimat ibland är ”lite falsk”. Han anser att det är klimatsmart att använda skogen och att balansen ”måste återställas” så att skogsägarna får mer makt.

– Och vi har motsatt oss att man beskattar resande och inte utsläpp, vi tycker att det är bra att ställa om från en biljettskatt till en bränsleskatt. När det kommer till transporterna vill vi fokusera på mer förnybart i tanken, vi vet att många resor görs även om priserna går genom taket, säger han.

Är du orolig över att ni har tappat förtroende i klimatfrågan?

– Jag är inte så orolig för att vi ska tappa. Men att många partier minskar i förtroende i klimat- och miljöfrågor är ett tecken på att vi behöver göra mer, säger Rickard Nordin.

Annie Lööf mötte Greta Thunberg i mars i år.

Foto: Från Annie Lööfs instagram. Foto: Martin HedbergBild 1 av 4

Maud Olofsson lämnade över stafettpinnen till Annie Lööf på 2011 års Centerstämma.

Foto: Pontus Lundahl/TTBild 2 av 4

Publik med plakat under Annie Lööfs tal på Järvaveckan i juni.

Foto: Pontus Orre/TTBild 3 av 4

Annie Lööf med Centerpartiets klimat- och energipolitiske talesperson Rickard Nordin.

Foto: Björn Larsson Rosvall/TTBild 4 av 4