Annons

Janerik Larsson:Fortsatt borgerlig politisk kris

Pernille Vermund
Pernille Vermund Foto: Ida Marie Odgaard

Dansk borgerlig politik befinner sig fortsatt i kris och även om det kan vara långt till nästa folketingsval så är debatten het bland annat för att det också handlar om en kommande partiledarstrid i det största borgerliga partiet, Venstre.

Under strecket
Publicerad

 Jag skrev den 16 maj i en text inför det danska folketingsvalet den 5 juni om den politiska bomb som utgjordes av statsminister Lars Løkke Rasmussens bok ”»Befrielsens øjeblik – Samtaler med Lars Løkke Rasmussen«.

I den ställer han sig positiv till att samregera med de danska socialdemokraterna för att därigenom skapa en stabil regering och minska inflytandet från de många små flygelpartierna som hela tiden ställer till bekymmer för varje regering.

Thomas Larsen, Berlingskes politiske kommentator, konstaterar två saker med anledning av utspelet.

För det första är detta ett budskap som placerar statsministern och Venstre-ledaren i politikens centrum med ett budskap som det finns stark sympati för hos befolkningen.

För det andra kommer utspelet efter att Lars Løkke i valrörelsen dels gått hårt åt socialdemokraterna dels kritiserat Dansk Folkeparti som förespråkat en stark regering med socialdemokrater, Venstre och Dansk Folkeparti.

Larsen skriver att i det borgerliga politiska Danmark ses utspelet ”som en kanin, han trækker op af hatten, og som et forsøg på at forlænge Løkkes politiske liv”.

Annons
Annons

I Berlingske, den stora borgerliga danska dagstidningen, ägnas stort intresse på nyhets- och kommentarplats åt den centrala frågan: går det att återupprätta en trovärdig borgerlig regeringsmajoritet?

För en svensk läsare är det ju en frågeställning som ju också har relevans på denna sidan av Öresund. Men låt mig för dagen hålla mig till de danska rösterna.

Berlingskes politiske kommentator Thomas Larsen konstaterar idag att det lilla (6,6%) konservativa partiets ordförande Søren Pape Poulsen nu är mycket besviken på Lars Løkke som fortsatt håller fast vid sin idé om en samregering med socialdemokrater och Venstre (Venstre är alltså ett borgerligt parti med drag som i Sverige skulle hänföras både till C, M och L):

Indtil Venstres sommergruppemøde i fredags nærede Søren Pape Poulsen da også et stille håb om, at Løkke ville finde vej hjem til den borgerlige lejr for at tage hul på arbejdet med at opstille et slagkraftigt borgerligt alternativ til Mette Frederiksens S-regering ved næste valg.

Søren Pape Poulsen blev af samme grund dybt skuffet, da Løkke slog fast, at han fortsat ser muligheder i et SV-samarbejde og erklærede sig helt uvillig til at forsøge at samle blå blok om en fælles politisk platform.

Det er på den baggrund, at Søren Pape Poulsen nu gør det klart for Løkke, at Venstre er i gang med at kaste det borgerlige Danmark ud i en krise, og han fastslår i samme åndedrag, at de Konservative vil fremsætte tydelige politiske betingelser for at kunne pege på Løkke som statsministerkandidat ved næste valg.

Dansk Folkepartis ordförande Kristian Thulesen Dahl säger i Berlingske:

»Vi har ikke et ønske om svenske tilstande i dansk politik.«

Den danska spärrgränsen på 2% gör att det är lätt för småpartier att komma in i folketinget.

Senaste tillskottet är Nye Borgerlige med ordföranden Pernille Vermund som Lars Løkke sagt att han på inga villkor tänker samarbeta med.

Nye Borgerlige fick 2,4% och två andra partier i folketinget kom in med knapp marginal (2,4% respektive 3%). Venstre fick 23,4% och nu regerande S 25,9%.

Annons
Annons
Annons
Annons
Annons