Annons

Fortsatt flyktingström till Grekland trots EU-avtal

På måndagen rådde kaos och förvirring i grekiska ö-världen och i gränsstaden Idomeni. Flyktingar fortsätter att komma över Egeiska havet trots avtalet mellan EU och Turkiet.

– Människor fortsätter att fly till de grekiska öarna, konstaterar UNHCR-talesmannen William Spindler.

Under strecket
Publicerad

Flyktingar protesterar mot att de inte får passera gränsen till Makedonien, i grekiska Idomeni. Drygt 10 000 människor väntar i förhoppningen om att gränsen ska öppnas.

Foto: Darko Vojinovic / APBild 1 av 1
Flyktingar fortsätter kommaljsp.lwcdn.com

GENÈVE Flyktingkaoset fortsätter. Under helgen har drygt tusen flyktingar skeppats över från öar som Lesbos och Leros till Aten för att bereda plats för nya flyende på öarna. De nya flyktingarna ska omfattas av EU-avtalet och kommer att sättas i förvar på öarna. Men på fastlandet har om möjligt ännu värre förhållanden mött flyktingarna. Drygt 4 000 män, kvinnor och barn sover i gamla lagerlokaler, trasiga tält och under lastbilar, enligt Human Rights Watch.

Det börjar bli ett öde för alltfler av de omkring 50 000 flyktingar som nu finns i Grekland. Ingen vet heller vad som ska hända med dessa flyktingar. Enligt en EU-plan ska 160 000 placeras ut runtom i EU, men den planen har hittills blivit ett fiasko med under tusen utplacerade.

Annons
Annons

Flyktingar protesterar mot att de inte får passera gränsen till Makedonien, i grekiska Idomeni. Drygt 10 000 människor väntar i förhoppningen om att gränsen ska öppnas.

Foto: Darko Vojinovic / APBild 1 av 1

Samtidigt fortsätter flyktingströmmen från Turkiet till de grekiska öarna. Sedan midnatt i lördags då avtalet trädde i kraft har drygt 1 600 flyktingar kommit över Egeiska havet, uppgav grekiska myndigheter på måndagen.

Vi kände inte till detta avtal, vi har kommit direkt från Aleppo och vi har ingen elektricitet.

– Vi är mycket trötta. Vi kände inte till detta avtal, vi har kommit direkt från Aleppo och vi har ingen elektricitet. Alla vill åka direkt till gränsen. Jag vill bara åka till min familj i Sverige, sa 32-årige revisorn Ahmet Bayraktar, en av flyktingarna som kom till Lesbos på måndagen.

Flertalet har kommit i land på öarna Chios och Lesbos. Få hade ens hört talas om avtalet mellan EU och Turkiet vars syfte är att stoppa flyktingströmmen över det farliga havet. Planen är att flyktingar som inte söker asyl i Grekland eller får avslag ska börja skickas tillbaka till Turkiet den 4 april. För varje syrisk flykting som skickas tillbaka har EU lovat att ta emot en annan syrisk flykting. Hur detta ska gå till i praktiken är allt annat än klart.

Detta är oroande. Vi måste försäkra oss om att människor som behöver skydd kan söka asyl.

– Flyktingar fortsätter att komma, men ännu är varken mottagning eller rättssäkra asylprocesser i ordning. Detta är oroande. Vi måste försäkra oss om att människor som behöver skydd kan söka asyl, säger William Spindler vid UNHCR till SvD.

Flyktingar protesterar mot att de inte får passera gränsen till Makedonien, i grekiska Idomeni. Drygt 10 000 människor väntar i förhoppningen om att gränsen ska öppnas.
Flyktingar protesterar mot att de inte får passera gränsen till Makedonien, i grekiska Idomeni. Drygt 10 000 människor väntar i förhoppningen om att gränsen ska öppnas. Foto: Darko Vojinovic / AP
Annons
Annons

På Lesbos har två mottagningscenter börjat sättas upp. Men det saknas tusentals poliser och asylutredare som kan registrera flyktingarna och starta asylprocesser, och det befaras att påsken kommer att medföra betydande förseningar.

– Detta har gjorts bakvänt. Flyktingmottagning och rättssäkra asylprocesser på öarna borde ha upprättats först och därefter skulle avtalet ha börjat gälla. Denna usla planering riskerar att leda till ohanterligt kaos, säger en flyktingansvarig till SvD.

Ingen förstår exakt vad man har beslutat i Bryssel. Flyktingarna står på järnvägsspåret och skriker ”öppna gränsen”. Stämningen blir allt hätsk och full av ilska.

**I gränsstaden **Idomeni mellan Grekland och Makedonien var det också fortsatt kaotiskt och alltmer desperat på måndagen, berättar UNHCR-talesmannen Babar Baloch. Drygt 10 000 flyktingar står envist kvar kvar vid gränsen i hopp om att den ska öppna.

– Ingen förstår exakt vad man har beslutat i Bryssel. Flyktingarna står på järnvägsspåret och skriker ”öppna gränsen”. Stämningen blir allt hätsk och full av ilska. Lägren som militären satt upp är redan fulla. Detta kan utarta helt. De enda som kan dra nytta av detta kaos är smugglarna som lär erbjuda alternativa rutter in i EU, säger Babar Baloch till SvD.

Även Greklands premiärminister Alexis Tsipras varnade på måndagen att avtalet inte kommer att fungera förrän man stoppat människosmugglingen på den turkiska kusten. Han mötte EU:s migrationsansvarige Dimitris Avramopoulos i Aten där han pressade EU att göra mer för att slå ner smugglingen plus att få den nya planen att fungera.

Annons
Annons
Annons
Annons
Annons