Annons

”Inte en öststat 1970 – det händer här i dag”

Akademiska sjukhuset i Uppsala. Operationer ställs in på grund av materialbrist.
Akademiska sjukhuset i Uppsala. Operationer ställs in på grund av materialbrist. Foto: Stina Stjernkvist/TT

Operationsstopp – då är Adrian, 11, en av de drabbade. Alla planerade operationer och slutenvård ställs in vid Akademiska sjukhuset i Uppsala även under torsdagen och fredagen, uppger Region Uppsala.

Under strecket
TT
Uppdaterad
Publicerad

Akademiska sjukhuset i Uppsala.

Foto: Fredrik Sandberg/TTBild 1 av 1

Akademiska sjukhuset i Uppsala.

Foto: Fredrik Sandberg/TTBild 1 av 1

Orsaken är bristen på sjukvårdsmaterial – en situation som pågått sedan i förra veckan. Det handlar om allt från toalettpapper till provrör.

Medicinskt angelägna operationer undantas och kommer att genomföras.

"De leveranser vi har fått täcker tyvärr inte behovet för att både bedriva vård i normal omfattning och ha beredskap för akuta händelser som olyckor. Av säkerhetsskäl reserverar vi det material som finns för medicinskt angelägna operationer", säger Göran Günther, chefsläkare vid Akademiska sjukhuset i ett pressmeddelande.

Akademiska sjukhuset i Uppsala.
Akademiska sjukhuset i Uppsala. Foto: Fredrik Sandberg/TT

Under tisdagskvällen väntades nya leveranser och sjukhuset hade ställt in planerade operationer fram till torsdag morgon, men nu förlängs alltså detta ytterligare.

"Vi arbetar intensivt med att få försörjningen av sjukvårdsmaterial att fungera och vi undersöker alternativa lösningar. Vi har i nuläget ingen prognos för när problemen ska vara helt lösta", fortsätter Günther.

Annons
Annons

I dag hade alla drabbade regioner ett möte om leveransen och enligt Mikael Köhler, chefsläkare på Akademiska sjukhuset i Uppsala, har det ökat oron.

– Det kom alarmerande signaler från flera av dem, säger han till UNT.

En av de drabbade av operationsstoppet är 11-årige Adrian. För Upsala Nya Tidning berättar han och hans mamma att han har så ont i tårna att han har svårt att gå.

Operationen var inplanerad till den 22 oktober men Adrian erbjöds en avbokad tid till i dag. Men nu blir det inte så. När en operation kan bli av vet varken Adrian eller hans mamma.

– Jag känner mig jätteledsen. Jag vill bara ha min operation för jag har väntat så länge på den, säger Adrian till UNT.

Hans mamma Malin säger att Adrian varit orolig inför operationen och att de pratat mycket om den för att han ska förbereda sig mentalt:

– Nu hade han till slut sett fram emot den eftersom han har så ont. Och så händer det här. Det är fullständigt skandalöst att barn kommer i kläm på det här sättet.

– Om det hade varit i nån öststat med planekonomi på 70-talet hade man kanske inte blivit förvånad, men att det händer här i dag ... 

Bristen på sjukvårdsmaterial har uppstått efter ett leverantörsbyte från leverantören Mediq till Apotekstjänst. Bytet skedde den 1 oktober och sedan dess har leveranserna krånglat. Även regionerna Södermanland, Västmanland, Dalarna och Örebro, som också bytt till den nya leverantören, har drabbats.

Regionerna Örebro och Dalarna har gått upp i stabsläge på grund av materialbristen, och i Uppsala och Västmanland har man tvingats ställa in planerade operationer.

Region Uppsala har fått hjälp med vissa akutleveranser från Stockholms läns landsting. Bristen gäller allt från desinfektionssprit till specialinstrument som mäter blodtrycket.

Annons
Annons
Annons
Annons
Annons