Annons

Fortsatt regeringsmangling i Turkiet

Ett nyval rycker allt närmare i Turkiet. Inte heller vid torsdagens möte nådde premiärminister Ahmet Davutoglu och det största oppositionspartiets ledare Kemal Kiliçdaroglu någon samsyn om att bilda en koalitionsregering.

Under strecket
TT
Publicerad

Ahmet Davutoglu och Kemal Kiliçdaroglu

Foto: Handout/TT

Ahmet Davutoglu och Kemal Kiliçdaroglu

Foto: Handout/TT
Ahmet Davutoglu och Kemal Kiliçdaroglu
Ahmet Davutoglu och Kemal Kiliçdaroglu Foto: Handout/TT

– Resultatet var negativt, löd det knapphändiga svaret från en CHP-företrädare.

Mötet som pågick en och en halv timme följde på veckor av överläggningar mellan de två partierna – det islamistiskt inriktade AKP och det socialdemokratiskt inriktade CHP.

Senare medgav även premiärministern att "samtalet hade misslyckats".

AKP lyckades inte behålla egen majoritet i valet den 7 juni och därför tvingas partiet, som blivit allt mer maktfullkomligt, motvilligt förhandla med andra partier.

Förhandlingarna väntas nu fortsätta med nationalistpartiet MHP, som har sagt sig kunna stödja en AKP-ledd minoritetsregering förutsatt att det hålls nyval i höst.

Det enda parti som utesluter en koalition med AKP är det prokurdiska HDP. Partiets framgång i valet berövade AKP egen majoritet, eftersom partiledaren Selahattin Demirtas tilltalar inte bara kurdiska utan även turkiska väljare. Det har lett till bittra attacker mot partiet, främst från president Recep Tayyip Erdogan som anklagar HDP för att vara en fasad för den förbjudna rörelsen PKK.

Annons
Annons
Annons
Annons
Annons