Annons

Svenskt miljardstöd – trots skandal med älskarinna

Pierre Krähenbühl är generalkommissionär för UNRWA sedan 2014.
Pierre Krähenbühl är generalkommissionär för UNRWA sedan 2014. Foto: Pontus Lundahl/TT

Toppchefen och älskarinnan flög business class över världen – med stöd av svenska skattemedel. Anklagelserna är svidande mot FN-organet UNRWA. SvD kan nu berätta detaljerna om skandalen som fått länder att frysa bidrag och varför Sverige fortsätter med miljardstöd.

Under strecket
Uppdaterad
Publicerad

Sveriges utrikesminister Margot Wallström med Pierre Krähenbühl under ett möte i Kairo.

Foto: Pontus Lundahl/TT Bild 1 av 3

Biståndsminister Peter Eriksson.

Foto: Tomas Oneborg Bild 2 av 3

Göran Holmqvist, Sida-chef för avdelningen för humanitärt bistånd till Asien och Mellanöstern.

Foto: Sida Bild 3 av 3

GENÈVE Den 53-årige trebarnspappan hade just påbörjat toppjobbet för FN när något tycks ha gått snett. På resa kring Persiska viken fattade Pierre Krähenbühl ”särskilt tycke” för sin kvinnliga medarbetare, tidigare känd skådespelerska. Några månader senare utsåg Krähenbühl henne till sin ”särskilda rådgivare”, enligt en hemlig rapport som SvD har kommit över.

Utnämningen av älskarinnan skedde efter en ”extremsnabb intern rekryteringsprocess”. Sedan 2015 har Krähenbühl tagit med flickvännen på resor och ”använt sin maktposition så att hon kunde resa business class med honom medan övrig personal förväntades flyga ekonomiklass även på interkontinentala resor”, enligt internrapporten. Under förra året var de på 52 arbetsresor. Vissa gick till Brasilien och Kina, dit business-biljetter från baseringsorten Jerusalem kostar närmare 72 000 kronor.

Internrapporten om FN:s organisation för palestinska flyktingar (UNRWA) har slagit ned som en bomb. Nu utreds saken av FN:s högsta revisionsbyrå. I rapporten anklagas ledningen för ”misskötsel, nepotism, repressalier och andra former av maktmissbruk för personlig vinning vilket äventyrat organisationens trovärdighet och intressen”. Kritiken omfattar också vad man kallar ”misskötsel av sexuella relationer och intressekonflikter”. Klandret är så allvarligt att ”FN:s rykte i stort är i fara”, enligt rapporten.

Annons
Annons

Sveriges utrikesminister Margot Wallström med Pierre Krähenbühl under ett möte i Kairo.

Foto: Pontus Lundahl/TT Bild 1 av 1

Sverige är tredje största biståndsgivare till UNRWA, som stöttar över fem miljoner palestinska flyktingar. Sverige har betalat drygt sju miljarder kronor till UNRWA under de senaste 20 åren, enligt Openaid som sammanställer biståndsdata. I augusti 2018 undertecknade Sverige ett avtal som innebär stöd om ytterligare 1,88 miljarder kronor mellan 2018 och 2021.

Rapporten baseras på information från UNRWA:s interna revisionsbyrå DIOS, organisationens etikbyrå, 25 tidigare och nuvarande UNRWA-chefer och intervjuer med anställda. Rapporten har granskats av oberoende externa revisionsexperter. Slutsatserna uppges vara baserade på ”trovärdiga och bekräftade rapporter”.

UNRWA brottas samtidigt med en tung finanskris. I början av 2018 kapade USA stödet med omkring tre miljarder kronor. Förnyelse av organisationens mandat ska dessutom diskuteras av FN:s generalförsamling i New York om några veckor – då är en korruptionsskandal det sista man vill ha.

Sveriges utrikesminister Margot Wallström med Pierre Krähenbühl under ett möte i Kairo.
Sveriges utrikesminister Margot Wallström med Pierre Krähenbühl under ett möte i Kairo. Foto: Pontus Lundahl/TT

I centrum för kontroversen står alltså den 53-årige schweizaren Pierre Krähenbühl, generalkommissionär för UNRWA sedan 2014. Förutom dyrbart resande med älskarinnan och intressekonflikt så uppges parets romans ha lett till generande situationer för anställda. ”Särskilt i kontakter med givarländer undrade många varför hon alltid måste vara närvarande.” Paret kramades i samband med möten vilket ledde till förlägenhet bland anställda, enligt rapporten.

Annons
Annons

Chefer som föreslog att Krähenbühl skulle resa mindre med älskarinnan möttes av kalla handen, enligt granskningen. Kritiken avfärdades och cheferna blev utfrysta.

Krähenbühl klandras också för att ”konstant ha varit borta från sin baseringsort i Jerusalem, ofta med långvariga vistelser i Amman”, som var älskarinnans bas. Samtidigt begärde han traktamente 28–29 dagar i månaden. Men nästan inga reserapporter har lämnats in sedan han tillträdde, enligt internrapporten.

Samtidigt uppges flickvännen ha fått ”okontrollerad makt och privilegier som hon inte tvekade att använda”. På resor ”instruerade hon kollegor att köra parets bagage till hotellet så att de kunde lämna flygplatsen så fort de landat”. Hon visade ”stort intresse för valet av hotell, vilket ledde till genanta situationer där kollegor uppmanades utröna sängarnas storlek”. Efter jobbresor ”skröt hon om turistutflykter tillsammans med Krähenbühl som del resan”. Inte heller flickvännen producerade reserapporter under merparten av dessa år, enligt rapporten.

Skandalen omfattar också två andra toppchefer. Den ena anklagas för att ha använt sin maktposition för att skaffa en välbetald toppost inom UNRWA till sin man. Hon instruerade en chef att fuska med det skriftliga provet så att hennes make fick jobbet på diplomatnivå i Amman.

Hon uppges även ha brutit mot FN:s regler om privilegier och åtalsimmunitet genom att underlåta att avregistrera privatbilar med diplomatskyltar. Den andra chefen anklagas å sin sida för att ha skött organisationen som ”gangster och skurk”.

Annons
Annons

Biståndsminister Peter Eriksson.

Foto: Tomas Oneborg Bild 1 av 1

Sammantaget finns ”överväldigande bevis för att ledarklicken missbrukat sina maktpositioner för finansiell och personlig vinning, samtidigt som organisationskulturen färgats av ”misstro, trakasserier och total brist på redovisningsansvar”. Detta har varit ”mycket skadligt för hela organisationen och i slutändan även för palestinska flyktingar som UNRWA ska hjälpa”.

Utredarna menar att ledningens ”omedelbara avsättande noga bör övervägas”.

Krähenbühl förnekar anklagelserna och kallar dem ”rykten och påhitt”. Älskarinnan säger att hon ”aldrig sett rapporten och att anklagelserna är falska och illvilliga”.

Rapporten skickades till FN:s generalsekreterare António Guterres i december 2018. Men inte förrän in mars startade FN:s högsta revisionsbyrå OIOS en utredning om anklagelserna, efter att nyhetskanalen Al Jazeera börjat nysta i härvan. ”Utredningen pågår fortfarande, och alla inblandade hoppas att den ska avslutas så snart som möjligt”, säger en talesman för OIOS i New York till SvD.

Biståndsminister Peter Eriksson.
Biståndsminister Peter Eriksson. Foto: Tomas Oneborg

Men flera länder har redan fryst sina bidrag till UNRWA. Schweiz, Nederländerna och Belgien har stoppat bidragen, medan Sverige beslutat att inte frysa stödet.

– Uppgifterna utreds av FN:s kontor för intern översyn. I detta skede är det viktigt att den oberoende utredningen kan färdigställas innan åtgärder vidtas, sade biståndsminister Peter Eriksson vid en frågestund i riksdagen förra veckan.

Samtidigt som utredningen pågår sitter Pierre Krähenbühl kvar på sin post. Så sent som förra veckan var han i Gaza och bad om 150 miljoner dollar till UNRWA. Såvitt känt är älskarinnan också kvar på sin post som hans särskilda rådgivare. Däremot slutade både biträdande chefen och stabschefen i juli. FN:s generalsekreterare utsåg i stället häromdagen britten Christian Sanders till tillförordnad vice-chef.

Annons
Annons

Göran Holmqvist, Sida-chef för avdelningen för humanitärt bistånd till Asien och Mellanöstern.

Foto: Sida Bild 1 av 1

Vi har redan gjort årets utbetalning och ser inget meningsfullt med att inställa fler betalningar.

Vid Sida kommenterar Göran Holmqvist, chef för avdelningen för humanitärt bistånd till Asien och Mellanöstern, den svenska hållningen såhär för SvD:

– Vi har redan gjort årets utbetalning och ser inget meningsfullt med att inställa fler betalningar. Vi avvaktar utredningen av FN i New York.

Finns ett signalvärde i att frysa framtida bidrag medan utredningen pågår?

– Vi var angelägna att frågan togs på stort allvar. FN gör nu en grundläggande utredning. Självklart väntar man.

Anser du att internutredningen av UNRWA är trovärdig ?

– Det är tillräckligt allvarliga och tydliga anklagelser så att alla är överens om att FN ska göra en gedigen granskning. Vi har inte mer bråttom än så. Vi har tagit del av rapporten indirekt via medierna. Jag har inte sett den personligen.

Vore det rimligt att Krähenbühl stiger åt sidan när utredningen pågår?

– Jag kan inte riktigt bedöma det. Jag kan för lite om detaljerna för att säga om det är rimligt eller inte. FN-chefen har uppenbarligen bedömt att arrangemanget är rimligt.

Göran Holmqvist, Sida-chef för avdelningen för humanitärt bistånd till Asien och Mellanöstern.
Göran Holmqvist, Sida-chef för avdelningen för humanitärt bistånd till Asien och Mellanöstern. Foto: Sida

Sida har just stoppat 137 miljoner kronor till en utvecklingsfond som hjälper fattiga bönder söder om Sahara efter rapporter om korruption, skriver Aftonbladet.

Är det svårare att frysa miljardstöd till det politiskt laddade UNRWA?

– Jag tror inte det fungerar så. I fallet med utvecklingsfonden fanns färdigställd rapportering att gå på. I detta fall pågår en utredning. Man kan inte heller stoppa utbetalningar vid varje signal från en visselblåsare.

SvD har sökt Krähenbühl utan framgång.

Annons
Annons
Annons
Annons
Annons