Annons

Turkisk militäroperation inledd mot YPG

Ett turkiskt militärfordon i närheten av den syriska gränsen.
Ett turkiskt militärfordon i närheten av den syriska gränsen. Foto: AP/TT

Turkiska attackplan bombar kurdiska YPG-mål i Afrin i nordvästra Syrien, meddelar Turkiets premiärminister Binali Yildirim. Flygattacken är ett led i en turkisk operation, kallad Olive Branch, mot den kurdiska milisen.

Under strecket
TT-Reuters-AFP
Uppdaterad
Publicerad

– Våra beväpnade styrkor har påbörjat en offensiv i syfte att förstöra delar av YPG, säger Yildirim i ett tv-tal rapporterar AFP.

Landets armé bekräftar att man inlett en större militär mark- och flygoperation, kallad Olive Branch, på eftermiddagen. Operationen riktar in sig på den kurdiska milisen YPG som kontrollerar området, men även mot IS-jihadister. Enligt armén ska operationen ske "med respekt för Syriens territoriella integritet".

Människor har skadats i bombattackerna, meddelar en talesperson för YPG till Reuters. Krigsplan cirklar som bäst över staden och flera byar runt omkring har förstörts, enligt denne.

Nyheten om den turkiska militäroperationen oroar Moskva, meddelar det ryska utrikesdepartementet och uppmanar till återhållsamhet.

Pro-turkiska rebeller har också börjat gå in i Afrin, rapporterar den statliga turkiska nyhetsbyrån Anadolu.

Turkiet betraktar den kurdiska milisen i Syrien YPG som en förlängning av gerillarörelsen PKK, som i årtionden fört väpnad kamp mot centralmakten i sydöstra Turkiet.

Militära attacker riktade direkt mot områden som kontrolleras av kurdisk milis öppnar för en ny fas i kriget i Syrien. YPG har varit en nyckelallierad till bland annat USA i kriget mot terrororganisationen IS. Operationen inleds samtidigt som Turkiets relation med USA försämrats kraftigt.

Annons
Annons
Annons
Annons
Annons