Annons

Claes Arvidsson:Fortsättning lär följa i Putinland

Lokalvalet i Moskva blev en riktig käftsmäll för regimen.

Under strecket
Publicerad

Demonstration i Moskva 27 juli 2019.

Foto: Alexei Abanin/TT Bild 1 av 1

Demonstration i Moskva 27 juli 2019.

Foto: Alexei Abanin/TT Bild 1 av 1
Demonstration i Moskva 27 juli 2019.
Demonstration i Moskva 27 juli 2019. Foto: Alexei Abanin/TT

Efter en sommar av återkommande demonstrationer för fria val i stället för ”förbud” för oberoende kandidater att ställa upp, polisvåld och arresteringar, var det i söndags dags för lokalvalen i Moskva. Resultatet blev en riktig käftsmäll för Putin.

Preliminärt fick regimpartiet bara 26 av 45 platser. Det är symptomatiskt att Förenade Rysslands kandidater valde att ställa upp som oberoende, liksom att den lokale partiordföranden inte blev vald.

Valdeltagande uppgick till 22 procent.

Oppositionen anförd av Aleksej Navalnyj gjorde en kringgående rörelse, påminde om vilka av de oberoende kandidater som i själva verket var beroende och kampanjade för kandidater från andra partier som hade bäst chanser att lyckas i valet. Kommunistpartiet (med inslag av Stalinkult) fick 13 platser, vänsterlutande Rättvist Ryssland 3 och liberala Jabloko 3.

Och hur kommenterade Putins talesperson valresultatet i Moskva? På en fråga om utgången skulle ses som proteströstande, blev svaret att resultatet visade på motsatsen…

På andra platser där det går lättare att valfuska än i Moskva gick det bättre för ”tjuvarnas och bedragarnas parti”.  

Fortsättning lär följa. Putinland är ekonomisk stagnation och ökad fattigdom, epidemisk korruption och fallande förtroende för Ledaren.

Frågan är bara vilken.

CLAES ARVIDSSON är författare, mångårig ledarskribent i SvD och Säkerhetsrådets redaktör.

Annons
Annons
Annons
Annons
Annons