Annons

Flyende förtvivlade när EU:s ”deportering” startar

Deporteringen av flyktingar från Grekland till Turkiet har börjat. Bakom taggtrådsstängsel på ön Samos väntar hundratals på att fraktas tillbaka över havet. I mångas ögon lyser förtvivlan över att vara inlåsta och rädsla för vad som väntar härnäst.

– Aldrig att jag åker till Turkiet. Då hoppar jag hellre i havet, säger syrier-libanesen Anthony Haykal.

Under strecket
Publicerad

Förtvivlan bland flyktingarna på Samos.

Foto: Lars PehrsonBild 1 av 2

Alan Amini och Anthony Haykal

Foto: Lars PehrsonBild 2 av 2
Efter reklamen visas:
SvD på plats på Samos

**SAMOS **Solen skiner över grekiska övärlden när EU:s omstridda ”deportering” av omkring 5 000 flyktingar och migranter startar på måndagen. Ett hundratal flyktingar skeppas över till Turkiet från ön Lesbos utan befarade upplopp och våldsamheter. I en första omgång ska omkring 500 flyende återföras till Turkiet från Lesbos och Chios. Sedan väntar en rad andra öar som ska tömmas på flyktingar.

På grekiska Samos möter en sorglig syn uppe på kullen där mottagningslägret Vathy omvandlats till fängelse för omkring drygt 600 flyktingar och migranter. Vassa taggtrådsstängsel omger lägret där barn hänger vid gallret och kläder torkar på stenmurarna. Dubbla stålgrindar med tunga hänglås skiljer flyktingarna från friheten.

– Vi får väldigt lite mat, mest ris och bröd. De minsta barnen är jättehungriga. Vi sover i pyttesmå tält, hoptryckta och med skor och kläder på för att hålla värmen. En del sover utomhus på betongen, säger iranskan Alan Amini som står vid gallergrinden.

**Utanför väntar **hennes man Kayaan Faraji som kommit ända från tyska Köln för att möta sin fru när hon kom flyende över Egeiska havet för ett par veckor sedan. Han skakar sakta på huvudet.

Annons
Annons

Förtvivlan bland flyktingarna på Samos.

Foto: Lars PehrsonBild 1 av 2

Alan Amini och Anthony Haykal

Foto: Lars PehrsonBild 2 av 2

– Nu kommer hon att deporteras till Turkiet, och därifrån direkt tillbaka till Iran. Turkiet är hemskt. Där finns bomber, Deash och ingen demokrati. Det är kört, suckar han.

Jag vägrar. Jag tänker söka asyl här och få ett pass till Tyskland. Där vill jag börja ett nytt liv. Ett normalt liv

**Men flera **vi pratar med bakom taggtråden vet inte ens om att de ska tillbaka till Turkiet. En hjälparbetare säger att ”polisen har inte berättat för alla, man är rädd för att det blir bråk och våldsamheter”. Men 18-årige syrier-libanesen Anthony Haykal har förstått att det är Turkiet som väntar.

– Jag vägrar. Jag tänker söka asyl här och få ett pass till Tyskland. Där vill jag börja ett nytt liv. Ett normalt liv, säger han trotsigt.

1/2

Förtvivlan bland flyktingarna på Samos.

Foto: Lars Pehrson
2/2

Alan Amini och Anthony Haykal

Foto: Lars Pehrson

Grekisk polis och poliser från europeiska gränskontrollmyndigheten Frontex som vi talar med säger att det kan dröja innan flyktingarna här på Samos återförs till Turkiet. Mottagningläger på turkiska sidan är ännu inte klara, och det saknas båtar. Hundratals kan bli kvar här i veckor under skrala förhållanden.

**Risken för bråk **och spänningar är stor. På andra öar har slagsmål och oroligheter förekommit i de låsta lägren. Många flyktingar är frustrerade, arga och oförstående inför vad som händer. Åtskilliga syrier är panikslagna då de tror att de ska skickas tillbaka till krigets Raqqa eller Aleppo.

Enligt avtalet ska de som inte söker asyl i Grekland eller får avslag ”deporteras” tillbaka till Turkiet. För varje syrier som skickas tillbaka ska en syrier sändas till något EU-land. EU har 72 000 platser för denna plan. I utbyte får Turkiet bland annat tre miljarder euro och slipper visumkrav till EU. På detta sätt vill EU stoppa flyktingströmmen över Egeiska havet samt krossa smugglarnas nätverk.

Men det är tveksamt om flyende kommer att få sina asylskäl ordentligt prövade i Turkiet. Turkiet ger exempelvis inte asyl till afghaner och irakier, och uppges även ha skickat tillbaka flyktingar till Syrien. Kritiken mot landets bristande rättsäkerhet är stor från människorättsorganisationer, som också påpekar att landet i praktiken befinner sig i inbördeskrig med kurdiska grupper.

Amnesty International har kallat avtalet mellan EU och Turkiet för ”ett historiskt slag mot mänskliga rättigheter”. Det håller även den grekiska polisen Stephan Valaoras på Samos med om. Han står i den gassande solen utanför lägret och konstaterar torrt:

– Ärligt talat, det känns fel att skicka tillbaka dessa stackars människor till Turkiet. Det är inget bra land. Det är ett land i krig.

Annons
Annons
Annons
Annons
Annons