Annons

”Förvånas inte om Sverige blir som Polen”

”I Polen kan man som riktig journalist inte längre jobba för public service”, säger Robert Kowalski.
”I Polen kan man som riktig journalist inte längre jobba för public service”, säger Robert Kowalski. Foto: Magnus Hjalmarson Neideman

Public service i Polen har blivit regeringens pr-avdelning, berättar den polska journalisten Robert Kowalski.

– Bli inte förvånade om samma sak händer i Sverige om fem år, säger han.

Under strecket
Uppdaterad
Publicerad

”Pressfrihet och yttrandefrihet är viktigare än någonsin”, säger Robert Kowalski.

Foto: Magnus Hjalmarson Neideman Bild 1 av 1

I januari 2016 fick Robert Kowalski sparken från den polska motsvarigheten till Sveriges Radio. Han hade då arbetat som programledare i fyra år, och som journalist sedan 1990. I hans feministiska radioprogram ”Sterniczki”, som betyder ungefär ”kvinnor som styr”, debatterades politiska frågor så som den om abort.

– Vi hade jätteintressanta diskussioner och bjöd bara in kvinnliga gäster, eftersom kvinnor är så underrepresenterade i polsk media. 83 procent av alla som uttalar sig om politiska händelser och sociala problem är män, säger han.

Men när det högerkonservativa regeringspartiet Lag och rättvisa (PIS) kom till makten togs snabba beslut om att inskränka mediers frihet. Det gick över en natt, berättar Kowalski som med omedelbar verkan fick sparken tillsammans med minst 235 andra journalister. Kowalskis feministiska radioshow ersattes med ett annat program: ”Damska torebka”, en kvinnas handväska.

I Sverige kan det bli likadant. För fem år sedan hade jag aldrig trott att något liknande kunde hända i Polen.

– Det har samma sändningstid och målgrupp men handlar om mode, städning, barnpassning och recept på mat som män vill äta efter en lång arbetsdag, säger Kowalski.

Annons
Annons

”Pressfrihet och yttrandefrihet är viktigare än någonsin”, säger Robert Kowalski.

Foto: Magnus Hjalmarson Neideman Bild 1 av 1

Han skrattar till för att markera hur absurd och tragikomisk situationen är, men blir sedan gravallvarlig igen.

– Vi skrattar men det är på riktigt. I Polen kan man som riktig journalist inte längre jobba för public service. Antingen sänder man propaganda eller så får man sparken. Det är de två alternativen som finns.

”Pressfrihet och yttrandefrihet är viktigare än någonsin”, säger Robert Kowalski.
”Pressfrihet och yttrandefrihet är viktigare än någonsin”, säger Robert Kowalski. Foto: Magnus Hjalmarson Neideman

Han säger att public service blivit regeringens pr-avdelning där oppositionspolitiker och journalister varje dag utmålas som lögnhalsar. Om du har en annan åsikt än regeringen, så är du en fiende.

– Jag överdriver inte. Och i Sverige kan det bli likadant, det kan jag tala om för dig. För fem år sedan hade jag aldrig trott att något liknande kunde hända i Polen. Aldrig. Men allt förändras snabbt.

Han pekar på de högervindar som viner i flera delar i Europa – även i Sverige.

– Jag tänker på Sverigedemokraterna, som är PIS systerparti, och Kristdemokraterna som sitter i riksdagen. Om det kommer en ny regeringskoalition med de här två partierna får ni en helt annan ordning, säger han.

I början av maj röstade Moderaterna i Stockholms län igenom ett förslag om att driva ett avskaffande av public service – alltså Sveriges Radio, Sveriges Television och Utbildningsradion.

– Public service är en nationell skatt. Pressfrihet och yttrandefrihet är viktigare än någonsin, så jag hoppas att de inte får igenom förslaget.

Annons
Annons
Annons
Annons
Annons