Annons

BBC:s grova tabbe: Gav Nobelpriset till Arnault

Den våldtäktsdömde Jean-Claude Arnault tilldelas Nobelpriset i medicin – åtminstone enligt BBC:s spanska redaktion som i en grov tabbe förväxlade dagens nobelrelaterade nyheter.

Förutom missen är domen mot kulturprofilen en världsnyhet. Så här skriver några av SvD:s korrespondenter om rapporteringen i världen.

Under strecket
SvD
Uppdaterad
Publicerad

BBC blandade ihop en av årets nobelpristagare i medicin med den dömde våldtäktsmannen Jean-Claude Arnault.

Foto: TTBild 1 av 1

1 / 6

BBC blandade ihop en av årets nobelpristagare i medicin med den dömde våldtäktsmannen Jean-Claude Arnault.
BBC blandade ihop en av årets nobelpristagare i medicin med den dömde våldtäktsmannen Jean-Claude Arnault. Foto: TT

När BBC:s spanska redaktion skulle rapportera om vinnarna av Nobelpriset i medicin blandade de ihop prismeddelandet med en helt annan, nobelrelaterad nyhet – den om att Jean-Claude Arnault, som är gift med en av ledamöterna i Svenska Akademien och har beskrivits som en av Sveriges ledande kulturpersonligheter, hade fällts för våldtäkt av Stockholms tingsrätt:

”Immunologerna Jean-Claude Arnault och Tasuku Honjo tilldelas Nobelpriset i medicin för sina bidrag till kampen mot cancer”, ropade BBC News Mundo ut på sin Twitterkonto, och länkade till en artikel med Arnaults namn i rubriken.

Kanalen fann sig dock snabbt i nyhetsskörden och rättade rubriken efter 14 minuter – en liten tidsrymd som ändå var tillräckligt stor för att en och annan som följt Arnault-affären under året som gått skulle hinna antingen sätta i halsen i chock, eller brista ut i gapskratt. Det är mycket Nobel nu.

Fällningen och domen på två års fängelse för våldtäkt för Jean-Claude Arnault har rapporterats i många medier i hela världen, inte minst i Frankrike:

”Den 72-årige fransmannen är upprinnelsen till den skandal som har ödelagt Svenska Akademien och lett till att man skjutit upp nobelpriset i litteratur för året 2018”, skriver franska Le Monde.

”Nobelskandalen: fransman dömd till 2 års fängelse för våldtäkt”, lyder rubriken i Le Figaro.

Teresa Küchler

Annons
Annons

2 / 6

Storbritannien: ”Sveriges Weinstein” har skandaliserat Nobel

Han kallas den “svenska Weinstein” av tidningen the Telegraph. De brittiska medierna har också följt med rättegången mot Jean-Claude Arnault. Rapporteringen har fokuserat på både våldtäktsanklagelserna, men också på misstankarna om att Arnault läckt namnen på nobelprisvinnare och på vad skandalen inom Svenska Akademien betyder för nobelpriset i litteratur.

Priset gick i fjol till den brittiska författaren Kazuo Ishiguro. Bland annat the Guardian beklagar sig över att det inte blir någon utdelning i år. “Det kommer att ha en deprimerande inverkan på hela året”, skriver journalisten Susanna Rustin och tillägger “det är synd att akademien trasslade in sig i en sådan röra. De hade ju bara ett jobb att göra”.

Andra brittiska tyckare anser att litteraturprisets tid är över. “Om priset tar en paus i ett år inser vi att vi kan leva utan det”, skriver författaren Lionel Shriver.

I Financial Times lyfter man upp “farsen” med Bob Dylan. Enligt kolumnisten Nilanjana Roy måste både priset och akademien moderniseras för att fortsätta vara relevanta. Hon hoppas att skandalen och rättegången mot Arnault ska tvinga akademien in i 2000-talet.

Charlotta Buxton

Annons
Annons
Bild 1 av 1

3 / 6

USA: Flashnyhet i New York Times

I USA var tidningarna snabba med att rapportera om fällningen i Arnault-fallet.

”Herr Arnault, en fransk fotograf, sågs länge i Sverige som en person som kunde avgöra hela karriärer inom konstens område. Han och hans fru, som är medlem i Svenska Akademien, ägde Forum, ett populärt kulturcentrum som fick bidrag från Akademien”, skriver New York Times i en lång artikel om rättegången i Sverige.

“I maj meddelade Svenska Akademien, som delat ut nobelpriset sedan 1901, djupt splittrad på grund en bitter strid om kopplingarna till Herr Arnault, att man kommer att utnämna två vinnare år 2019", fortsätter tidningen.

Det påpekas dock att Nobelakademiens ordförande, Lars Heikensten, sagt att litteraturpriset först kommer att delas ut igen när förtroendet för akademien har återupprättats.

Tidningen citerar också försvarsadvokat Elisabeth Massi Fritz, som talar om en seger för rättvisan och om hur tystnadskulturen kring våldtäkt och andra sexbrott nu kan brytas – ett resonemang som ekat även i den amerikanska debatten.

Teresa Küchler

Annons
Annons
Bild 1 av 1

4 / 6

Tyskland: Speglar virrvarret i Sverige

Budskapet i flera tyskspråkiga tidningar är att Jean-Claude Arnault har fått sin dom men att det knappast löser krisen i nobelpriskommittén. Andra påpekar att Sverige befinner sig i kaos.

”Striden i nobelpriskommittén speglar det politiska och samhälleliga virrvarret som Sverige befinner sig i senast sedan flyktingkrisen 2015”, skriver Tagesspiegel från Berlin under rubriken ”Svenska Akademin i fortsatt kris efter domen mot Arnault”.

Redan i förra veckan, när Arnault begärdes häktad, beskrev Süddeutsche Zeitung Svenska Akademin som en vänskapskorrumperad grupp som värderar personliga intressen högre än intellektuella eller estetiska kriterier.

Domen mot Arnault lyfts fram i praktiskt taget alla medier. Många nöjer sig med nyktra nyhetsrapporter. Men i rubrikerna vimlar det av begrepp som ”våldtäktsskandal” och ”nobelpriskris”.

Frågan som många ställer är: Hur ska denna akademi kunna rekrytera nya medlemmar? Finns det över huvud taget någon i Sveriges akademiska och intellektuella värld som är beredd att gå ombord?

Tomas Lundin

Annons
Annons
Bild 1 av 1

5 / 6

Norge: Arnault framför medicinpriset

Våldtäktsdomen mot Jean-Claude Arnault slog lätt ut tilldelningen av årets Nobelpris i medicin som gick till amerikanen James P Allison och japanen Tasuku Honjo.

Alla de stora norska medierna har rapporter om att Arnault fick två års fängelse, men det var glest med norska kommentarer till domen.

”Domen mot Arnault firas som en seger för MeToo-rörelsen” är rubriken i den digitala Nettavisen, som baserar sig på den norska telegrambyråns intervju med SvD:s kulturredaktör Lisa Irsenius.

Björn Lindahl

Efter reklamen visas:
Irenius om domen mot Arnault
Annons
Annons

6 / 6

Domen ekar ända Kina

Även i Kina, med för tillfället svajiga Sverigerelationer, röner Arnault-domen stor uppmärksamhet. Två svenska Nobel-nyheter slås upp stort i ledande South China Morning Post på måndagen: Nobelpriset i medicin och Arnault.

”Mannen i centrum av Nobelskandalen fängslas för våldtäkt” lyder rubriken med länkar till mängder av andra artiklar om sexuella trakasserier. Omedelbart görs kopplingen till att Arnault gjort att världen blir utan prestigefyllt Nobelpris i litteratur i år, och är skälet till att Akademin ligger i ruiner.

Tidningen nämner också hur Arnault ”skrutit” om att vara Akademins ”19:e medlem”, och det sägs att han flera gånger läckt namn på Nobelpristagare.

Därmed borde Kinas Sverige-rapportering ha nått rekordnivå efter upprörda skriverier de senaste veckorna. Ramaskri utbröt först efter behandlingen av kinesiska turister på ett hotell i Stockholm, vilket ledde till officiellt krav på svensk ursäkt. Därefter blev det bråk kring ett satir-program på svensk tv om Kina som till sist ledde till en ursäkt.

Gunilla von Hall

Man at centre of Nobel Literature scandal jailed for rapescmp.com
Annons
Annons
Annons
Annons
Annons