Annons

FP ratar Bolunds förslag: ”Kan bli branschens död”

Folkpartiet rasar mot regeringens planer på att reglera gräsrotsfinansieringen. "Det finns en risk att det skadar branschen", säger riksdagsledamoten Mathias Sundin (FP).

Under strecket
Publicerad

Finansmarknadsminister Per Bolund (MP) vill kartlägga marknaden för gräsrotsfinansiering.

Foto: Vilhelm Stokstad/TT

Finansmarknadsminister Per Bolund (MP) vill kartlägga marknaden för gräsrotsfinansiering.

Foto: Vilhelm Stokstad/TT
Finansmarknadsminister Per Bolund (MP) vill kartlägga marknaden för gräsrotsfinansiering.
Finansmarknadsminister Per Bolund (MP) vill kartlägga marknaden för gräsrotsfinansiering. Foto: Vilhelm Stokstad/TT

Regeringen har i dag gett Finansinspektionen i uppdrag att kartlägga marknaden för gräsrotsfinansering i Sverige, där allmänheten genom rena donationer eller lån går ihop för att finansiera både företag och hobbyprojekt. SvD Näringsliv skrev om detta i går.

Myndighetens underlag ska bli utgångspunkten för en eventuell reglering av marknaden – något riksdagsledamoten Mathias Sundin (FP) motsätter sig starkt.

– Jag är rädd att den här regeringen ska in och reglera en bransch som har haft en stark tillväxt och ser ut att funka bra. Det finns en risk att det skadar branschen. Det kan bli branshcens död om man har för drakoniska regelringar. Just den här regeringen verkar tycka att det som tillhör näringslivet är något skumt och måste regleras hårt, säger Sundin.

Annons
Annons

Du ser alltså inga problem med branschen som den är?

– Inte direkt, och uppstår det ett problm får man gå in då. Om man är orolig för pengatvätt och sådana saker finns det redan lagar kring det. De gäller inte bara för banker utan även dessa företag. Att det skulele skapa tillväxt genom att reglera känns som en förhoppning som inte kommer införlivas.

En del länder anses ha reglerat marknaden på ett sätt som gynnar branschen.

– Jag är osäker på om det verkligen gör det. Branscher som fungera bra, låt dem vara så länge som det är möjigt och låt dem växa fritt. Så fort det kommer regleringar, även om det på vissa sätt kan stävja problem gör det att utvecklingen i en bransch begränsas. Aktörer som är etablerade och stora och starka kan ofta välkoman regleringar eftersom de försvårar för nya bolag att komma in och göra på ett nytt sätt. Det är mindre bolag som drabbas hårdast av reglering, tröskeln blir hög.

Finansmarknadsminister Per Bolund (MP) påpekar att regeringen ännu inte har fattat något beslut om att reglera marknaden.

– Det är en märklig kritik för det vi gör är att ta fram ett kunskapsunderlag för att se om det behövs reglering över huvud taget. När jag talar med branschen är deras oro att det kommer in just människor som luras, skor sig själva och skapar negativa nyheter och inte bryr sig om investerarna. Det skulle kunna dra undan mattan för branschen, säger Bolund.

Hur ser du på kritiken att regleringar kan hämma mindre, ännu oetablerade aktörer inom branschen?

– All reglering måste ske med försiktighet. Det sista regeringen vill är att skapa sämre förutsättningar för den här branschen.

Annons
Annons
Annons
Annons
Annons