Annons

Ivar Arpi:Frågan Anna Ekström inte vill svara på

Regeringens utredare Lars Arrhenius och utbildningsminister Anna Ekström (S).
Regeringens utredare Lars Arrhenius och utbildningsminister Anna Ekström (S). Foto: Marko Säävälä/TT

Utbildningsminister Anna Ekström (S) vill se ett nyetableringsstopp för konfessionella friskolor. Egentligen är det muslimska friskolor hon vill åt. Men det vill hon inte säga rakt ut.

Under strecket
Uppdaterad
Publicerad

Januariöverenskommelsen (JÖ) har nu fyllt ett år. Man kan gilla den, som några centerpartister och makthungriga socialdemokrater gör, eller så kan man ogilla den, som så gott som alla andra. Alldeles oavsett vad man tycker så kan man se hur avtalet får effekter även på hur regeringen pratar pm sin politik. Man svarar inte längre på frågor om varför man lägger fram vissa förslag.

När finansminister Magdalena Andersson (S) presenterade avskaffandet av värnskatten passade hon på att ta avstånd från det hon just presenterat.
Inte heller var privatisering av Arbetsförmedlingen något Socialdemokraterna ville göra, men det stod ju i JÖ. När regeringen försvarade reformen gjorde man det med hänvisningar till avtalet, inte med sakargument. Det finns fler exempel.

Inför valet 2018 lovade Ekström, ihop med civilminister Ardalan Shekarabi, att de skulle driva igenom ett totalförbud mot konfessionella friskolor om de vann valet. Man vann ju inte riktigt valet, men däremot regeringsmakten ihop med Januaripartierna MP, C och L.

Annons
Annons

Det är här det blir knixigt. I Januariöverenskommelsen fick man bara till ett etableringsstopp. Befintliga skolor ska få finnas kvar, men kontrolleras bättre. Men, om man nu vill få bort alla konfessionella inslag ur skolan, varför nöja sig med ett etableringsstopp? Hur motiverar man åtskillnaden?

Inte alls, har det visat sig. I onsdags tog utbildningsministern Anna Ekström emot utredningen om ett etableringsstopp för konfessionella skolor från utredaren Lars Arrhenius (SOU 2019:64). På presskonferensen fick Ekström den frågan inte mindre än två gånger: ”I Januariavtalet har vi kommit överens om att ett etableringsstopp är en lagom väg att gå.”

”Lagom väg att gå”, upprepades sedan igen av Ekström. En formulering som hon gillade mer än lagom. När hon sedan pressades ytterligare blev svaret: ”Det vi har kommit överens om i januariavtalet är ett nyetableringsstopp och jag tycker att det är ett bra förslag. Det är ett förslag som leder till en bättre svensk skola för alla barn. Det är jag alldeles övertygad om.”

Det börjar bli tröttsamt att ständigt tvingas ägna sig åt kremlologi.

Blev ni klokare av svaret?

I Aktuellt samma kväll (8/1) framkom det som förmodligen är det huvudsakliga skälet till etableringsstoppet: integration. Följer man den svenska debatten tvingas man bli kremlolog. Så fort en fråga närmar sig invandring måste man börja läsa mellan raderna.

Vad Socialdemokraterna här försöker med är egentligen att begränsa muslimska friskolor och få muslimska elever att gå i sekulära skolor för att man tror att det förbättrar integrationen. Men det säger inte Ekström rakt ut. Det vore för ärligt.
Det bör understrykas att de allra flesta konfessionella friskolor är kristna – en är judisk – och bedrivs anmärkningsfritt. Det är helt enkelt skolor som inte pådyvlar eleverna en tro, utan erbjuder frivilliga konfessionella inslag i enlighet med lagen.

Skandalerna kring Vetenskapsskolan (formellt sett inte konfessionell, men i realiteten), friskolekoncernen Al-Azhar och Römosseskolan har alla handlat om att de inte följer skollagen eller ägnar sig åt annan kriminell aktivitet. Frågan är varför alla konfessionella skolor ska straffas för att några muslimska friskolor missköter sig?

Om man menar allvar med att vilja förbjuda konfessionella friskolor för att alla konfessionella inslag är skadliga räcker det inte med ett etableringsstopp. Alla argument som hittills förts fram mot nya skolor, är giltiga även mot dem som redan finns. Anna Ekström behöver hitta ett bättre argument än att det är ”lagom”. Om syftet är att begränsa antalet muslimska friskolor borde regeringen tala klarspråk.

Det börjar bli tröttsamt att ständigt tvingas ägna sig åt kremlologi.

Annons
Annons
Annons
Annons
Annons