Annons

Frågan en kvinna aldrig ska ställa till en annan kvinna

Illustration: Thomas Molén
Illustration: Thomas Molén

Det kan uppfattas som harmlöst kallprat men frågan riskerar också väcka anstöt. Den om barn. ”Det blir ofta obehagligt, frågeställaren kan inte ta svaret”, skriver en läsare. Etikettexpert Sofia Larsson ger råd.

Under strecket
Publicerad

Fråga: För ett tag sedan skrev du om vad en man inte bör fråga en kvinna. Hoppas att du också kan skriva om vad en kvinna inte ska fråga en annan kvinna.

Nämligen ”har du några barn?”.

Vi som inte har barn känner ofta att det blir obehagligt, frågeställaren kan liksom inte ta svaret. Man kanske har försökt och önskat och så blev det inga barn, kanske finns missfall eller abort i bagaget. Kanske har barnet brutit kontakten, blivit missbrukare, ja vad som helst.

Jag är 72 år och saknar inte barn. Har haft och har ett jättebra liv, men att inte ha barn är ett hål i mig som ibland gör ont. En frisör ställer frågan, jag svarar nej. Hur går man sen vidare med samtal, man sitter där i stolen och kan inte gå, hon säger inget mer, det blir så genant och pinsamt. Ofta ber folk om ursäkt, vad svarar man på det?

/Karin

Sofia Larsson: Jag håller helt med dig om att en kvinna ska slippa få den frågan opåkallat. Det måste gå att hitta en annan minsta gemensamma nämnare vid kallprat med obekanta. Och vill man tvunget prata om barn så kan man till exempel fråga vad personen ska göra på semestern.

Annons
Annons

Om den då berättar att den ska åka till Legoland med familjen så kan man ju ta det vidare därifrån.

Frida Walström är en av programledarna för ”Barnfrihet”, en intervjupodd med fokus på de frivilligt barnlösa. Hon menar att samhällets barnnorm är extremt tydlig och att det finns ett tabu kring att välja bort egna barn.

– Har man inte barn förväntas man vilja ha barn. I alla fall som kvinna, där är barnlängtan tydligen något biologiskt som ingen slipper undan, säger Frida Walström.

Hon menar att även barnbarnsnormen är väldigt stark, kanske ännu starkare än barnnormen.

– En person som är 70-plus är liksom alltid mor- eller farförälder i folks ögon, det är hela identiteten. Det finns ingen annan stereotyp, säger Frida Walström.

Det känns som ett väldigt typiskt kvinnoämne och en fråga som ställs mellan kvinnor.

Förutom att det kan uppfattas som ohövligt tycker hon att det är helt onödigt att fråga någon om den har barn.

– Har personen barn som den vill prata om, kommer den att nämna dem. Var så säker! Vill den inte prata om saken finns det garanterat en god anledning som bör respekteras.

En observation som både jag själv och Frida Walström gjort är att det tycks vara betydligt vanligare att frågan ”har du barn?” kommer från en kvinna än från en man.

– Det känns som ett väldigt typiskt kvinnoämne och en fråga som ställs mellan kvinnor. Att vara mamma är en större del av identiteten hos kvinnor, än vad papparollen är hos män, säger Frida Walström.

Tidigare i år publicerades boken ”Happily ever after: Escaping the myth of the perfect life” som är skriven av Paul Dolan, professor i beteendevetenskap vid London School of Economics. Enligt hans forskning är kvinnor som aldrig gift sig eller skaffat barn lyckligare än andra.

FN:s årliga internationella studie, Word Happiness Report, ägnade 2016 ett kapitel åt att undersöka huruvida föräldraskap gör oss lyckliga. Författarna kom fram till att svaret på den frågan är nej, snarare tvärt om. Trenden är stark världen över och tydligare för kvinnor än för män.

Även min SvD-kollega Emma Frans har konstaterat att de flesta vetenskapliga studier indikerar att människor faktiskt mår bättre av att inte ha barn.

Nästa gång någon frågar om du har barn och sedan ursäktar sig tycker jag att du kan svara något i stil med: ”Ingenting att be om ursäkt för, jag berättar gärna att jag tillhör befolkningsgruppen som enligt den senaste forskningen är lyckligast”.

Annons
Annons
Annons
Annons
Annons