Annons

Birgitta Forsberg:Frågan fick Göran Persson att bli svarslös

Foto: Claudio Bresciani/TT

Det är inte ofta Göran Persson kommer av sig, men under en intervju med SvD efter Swedbanks extra stämma händer det. Den före detta toppolitikern blir tyst när han ska svara på vad han tycker om storägaren Anders Oscarssons uttalande.

Under strecket
Uppdaterad
Publicerad

De satt där i kolsvart eller mörkblått och såg allvarliga ut, alla fyra vid podiet på Swedbanks extra stämma. Bakom dem solbelysta ekblad på en storbildskärm och runt dem tygblommor i gult och Swedbanks färg orange. Precis som på den ordinarie stämman för nästan tre månader sedan.

Tillförordnade vd Anders Karlsson, i mörkblå rutig kostym och bruna kostymskor, berättade med seriös uppsyn att banken tar situationen på allvar. Han påpekade att den interna utredningen ledde till att banken i måndags suspenderade vd och finansdirektören i den estniska delen av banken.

De tongångarna dominerade, tills plötsligt Anders Oscarsson på storägaren AMF motiverade sitt beslut att rösta emot Aktiespararnas förslag om en särskild granskare med att: ”det behövs fler affärsmän och färre granskare som snubblar över varandra”.

Det här var stämmans enda kontroversiella fråga. Annars gällde det endast att välja Göran Persson till ordförande och penningtvättsexperten Josefin Lindstrand samt bankexperten Bo Magnusson till styrelseledamöter.

Annons
Annons

Med Oscarssons svar kastades banken tillbaka till sin usla kommunikation i februari, efter Uppdrag Gransknings avslöjande om misstänkt penningtvätt i Baltikum.

I själva verket är alla de utländska granskarna en del av bankens interna utredning.

Vän av ordning undrar: Förstår storägarna fortfarande inte att en oberoende extern granskning har betydligt större trovärdighet än en intern granskning? Särskilt när den interna granskningen görs av en bank vars gloria sitter rejält på sniskan eller rent av har fallit av?

Det spelar ingen roll om banken själv tillsätter en sådan oberoende utredning, eller om ägarna på stämman hade röstat för en särskild granskare utsedd av Bolagsverket. Men banken gör alltså ingendera.

Visserligen har banken anlitat advokatbyrån Clifford Chance för att leda den interna utredningen, där byrån inkorporerar utredningen från Forensic Risk Alliance, FRA, och dessutom har anlitat den internationella konsultfirman FTI. Men Clifford Chance är inte anlitad för att göra en extern granskning som ska redovisas för ägarna.

I själva verket är alla de utländska granskarna en del av bankens interna utredning. Visserligen ska banken berätta hur det går med granskningen i samband med kvartalsrapporterna, men banken har inte sagt något om att publicera hela utredningen.

Samtidigt utreder Finansinspektionen, myndigheter i de baltiska länderna och USA banken. Men inte heller de utredningarna är planerade att offentliggöras.

Den slipade före detta toppolitikern Göran Persson vill förstås inte säga att det här med en extern utredning eller en särskild granskare inte behövs. Att lägga alla korten på bordet brukar nämligen vara pr-konsulters råd till företag i kris. Och Göran Persson är även pr-konsult på byrån JKL.

Frågan är om det går att lita på bankens interna granskning.

När han får frågan om huruvida Anders Oscarssons uttalande stämmer blir han först helt tyst. Sedan kommer en lång utläggning. Den mynnar ut i att han gärna skulle se att banken ägnade mindre resurser till granskningsjobbet, men inte till priset av att banken tappar anseende.

När det gäller den särskilda granskaren konstaterar han att stämman beslutat att inte tillsätta någon, men tillägger ”vi får se vad som var rätt”.

Han säger sig inte ha ”något bra svar på” varför Swedbank, till skillnad från Danske Bank, inte gör någon stor extern oberoende utredning.

Frågan är om det går att lita på bankens interna granskning, med tanke på att det var en extern granskning, av Uppdrag Gransknings journalister, som avslöjade misstänkt penningtvätt medan banken stenhårt förnekade alla problem.

”Det är en högst relevant fråga. Om den kommer att besvaras med att man inte kan lita på Swedbank är katastrofen väldigt stor. Det här skottet tänker man inte missa”, säger Göran Persson.

Efter reklamen visas:
Göran Persson ny ordförande i Swedbank
Annons
Annons
Annons
Annons
Annons