X
Annons
X
Recension

Rekonstruktion Utøya Frågan som gnager: kunde vi gjort något annorlunda?

I en filmstudio i Nordnorge regisserar fyra ungdomar sin kamp för att överleva massakern på Utøya. Det är imponerande av de fyra att berätta om detta det värsta de varit med om.

Rakel överlevde massakern på Utøya. Foto: Triart
Läs mer om Nya filmer

Rekonstruktion Utøya

Regi
Carl Javér
Genre
Dokumentär
Manus
Fredrik Lange, Carl Javér
Medverkande
Rakel, Mohammed, Jenny, Torje

1 tim 34 min. Från 11 år.

Betyg: 5 av 6

I Erik Poppes ”Utøya 22 juli” fick vi följa Kaja som letar efter sin lillasyster under lika många minuter som Anders Breiviks slaktande pågick på den norska ön. Det var en oerhört skicklig iscensättning med unga skådespelare där kameran tätt tätt följer den skräckslagna Kaja när hon gömmer sig bakom träd och stenar på väg mot stranden och förhoppningsvis räddningen, medan hon febrilt letar efter sin lillasyster. Det var en gastkramande upplevelse.

Nu har Carl Javér i ”Rekonstruktion Utøya” samlat fyra överlevande från Utøya, Rakel, Mohammed, Jenny och Torje i en filmstudio i Nordnorge för att tillsammans med tolv ungdomar rekonstruera vad som hände just dem den ödesdigra dagen då 69 ungdomar miste sina liv under 79 minuter, varav 56 sköts i huvudet. I filmen har det har gått sex år sedan den 22 juli 2011.

De fyra spelar inte med utan utser och regisserar en i gruppen som får spela och representera dem själva medan övriga agerar statister. Enkelt men effektivt tejpar de upp en vit ram på det svarta golvet inom vilken den avgörande situationen ägde rum: vi ser ett hus, ett tält, en skogsglänta, en klippkant ta form. Lägg därtill ljudet av hårda slag mot metall som återger skotten. Trots eller kanske tack vare förhöjningen blir upplevelsen lika omskakande som i Erik Poppes film, fast dramat här främst utspelar sig i ansiktena hos de fyra överlevande, hos deras alter egon och hos ungdomarna runt omkring.

Annons
X

Rakel berättar hur det känns att bli övergiven. Hon fastnar i en gärdsgård och ser kamraterna springa ifrån henne. Hon ropar på hjälp men de vänder inte om. Ögonblicket senare gör hon själv samma sak, lämnar någon bakom sig.

Mohammed ser sin bästa vän Ismael bli skjuten till döds strax intill sig. Det kunde lika väl ha varit Mohammed. Jenny letar planlöst efter sin försvunna pojkvän Tommy, borta efter att han lämnade tältet där de låg. Torje står plötsligt inför valet att hoppa från en klippkant eller inte. Alla fyra beskriver känslan av att befinna sig i en lycklig gemenskap bland jämnåriga för att på ett ögonblick kastas in i något de aldrig kunnat föreställa sig och på en sekund tvingas fatta livsavgörande beslut. Vända eller inte vända. Hoppa eller inte hoppa. Simma eller inte simma.

Det som fortfarande gnager i ungdomarna är om de hade kunnat agera annorlunda. Om de inte bara hade kunnat rädda sig själva utan även andra. Om, om, om.

Efter reklamen visas:
Rekonstruktion Utøya

Det är imponerande att se dessa fyra berätta om det värsta de varit med om, trots att kroppen gör motstånd som Jenny säger. Torje som var yngst, bara 14 år och något av lägrets maskot, berättar hur han stelnar och gör sig stum, hur omöjligt det är att ta in det som sker när hans bror Viljar blir skjuten. Och han tycks till en början just avstängd men inlevelsen växer med berättandet och på slutet är man helt tagen av hans förmåga att förmedla det han varit med om.

Liksom andra överlevande från krig och förintelse vill dessa ungdomar göra oss delaktiga i det som skedde, låta sina upplevelser också bli våra upplevelser, låta sina känslor bli våra känslor och framför allt få oss att minnas de unga döda, att de inte ska ha levt sina korta liv förgäves. Och det lyckas filmen med i allra högsta grad.

Tack och lov slutar ”Rekonstruktion Utøya” ändå i dur med att ungdomarna genomför den discokväll som alla sett fram emot men som som aldrig blev av på Utøya den 22 juli 2011.

Genom både ”Utøya 22 juli” och ”Rekonstruktion Utøya” blir vi delaktiga i vad som skedde och kommer att minnas några av de många unga människor vars liv togs av en fullt medveten, fascistisk mördare.

Annons
X
Annons
X
Annons
X
Annons
X
Annons
X
Annons
X
Annons
X