Annons

Frågan som hånade Putin: ”När ska du försvinna?”

Vladimir Putin svarade på frågor från ryska folket.
Vladimir Putin svarade på frågor från ryska folket. Foto: Alexei Nikolsky / TT

På torsdagen höll ryska presidenten Putin sin årliga livesända frågestund med det ryska folket. Förtroendet har sedan omvalet gått ner för Putin och frågorna från befolkningen var färre i år – cirka 1,5 miljoner. Här fem av de frågor som president Putin ställdes inför:

Under strecket
Publicerad

1 / 5

”När ska du försvinna?”

På en rullande tv-skärm i studion kunde invånare sms:a in frågor till presidenten. En av frågorna som syntes på skärmen var ”Bara en fråga – när ska du försvinna?”. En annan person ställde frågan ”När kommer gänget Förenade Ryssland (regeringspartiet) försvinna?”

Putin svarade att han inte vill kalla dem som jobbade i regeringen under 1990-talet för ”ett gäng”, när landet stod ”på randen till kollaps”. Putin sa även att de som hade makt på den tiden ”praktiskt taget förstörde Rysslands försvar” vilket senare ledde till inbördeskriget i norra Kaukasus.

”Ryssland förlorade nästan sin suveränitet”, sa Putin, enligt den USA-finanseriade nyhetsbyrån Radio Free Europe.

Annons
Annons

En kvinnlig student passade på att fråga Putin hur många flygrutter han färdats sedan han blev president.

Foto: Alexander Zemlianichenko/AP Bild 1 av 1

2 / 5

En kvinnlig student passade på att fråga Putin hur många flygrutter han färdats sedan han blev president.
En kvinnlig student passade på att fråga Putin hur många flygrutter han färdats sedan han blev president. Foto: Alexander Zemlianichenko/AP

Böter och fängelse för fake news

En inringare ställde en fråga till presidenten om den nya ryska lagen innebär att man kan få böter för att publicera ”fake news” på internet.

Putin svarade genom att försvara lagen, och genom att ludda till den ännu mer. Nämligen att lagen syftar till ”den avsiktliga distributionen av information som är känd för att vara falsk”.

Det var många som ställde kritiska frågor om beslutet att ge böter och/eller fängelse för att posta ”förolämpande” meningar om regeringen eller dess tjänstemän. En bloggare frågade var gränsen går mellan förolämpning och kritik.

Putin svarade då att personer måste ha rätt att adressera problem, men att lagen syftar till att hindra folk från att förolämpa flaggan och andra statssymboler. Han sa även att problemet är känt i ”många andra länder”, och gav Tyskland som exempel.

Annons
Annons

Vanligtvis får presidenten svara på mycket som handlar om internationella frågor. Men dagens frågor handlade desto mer om den nationella situationen, som beskrevs som dålig av många som ringde in.

Foto: Alexei Nikolsky/AP Bild 1 av 1

3 / 5

Vanligtvis får presidenten svara på mycket som handlar om internationella frågor. Men dagens frågor handlade desto mer om den nationella situationen, som beskrevs som dålig av många som ringde in.
Vanligtvis får presidenten svara på mycket som handlar om internationella frågor. Men dagens frågor handlade desto mer om den nationella situationen, som beskrevs som dålig av många som ringde in. Foto: Alexei Nikolsky/AP

”Polisen fabricerar drogbrott”

Under en diskussion om brott kom moderatorn in på det som går under namnet “Strafflagen Artikel 228”, som handlar om illegala droger. Moderatorn adresserade missbruket av lagen och det faktum att polisen fabricerar många fall.

Putin svarade att 26 procent av alla som sitter i fängelse i Ryssland är dömda under artikel 228. Han sa vidare att droger är ett stort problem och det inte kan bli någon liberalisering av droger. Däremot behövs, enligt presidenten, ett system av kontroll över polisen, och se till att de inte missbrukar folkets rätt.

Han lovade även att prata med bland annat FSB (Ryska federationens federala säkerhetstjänst) för att införa ett sådant system.

Annons
Annons

Rysslands ekonomi har blivit svagare under de senaste åren och Putins förtroende har dalat sedan han omvaldes som president förra året.

Foto: Alexander Zemlianichenko/AP Bild 1 av 1

4 / 5

Medgav problem inom sjukvården

Rysslands ekonomi har blivit svagare under de senaste åren och Putins förtroende har dalat sedan han omvaldes som president förra året.
Rysslands ekonomi har blivit svagare under de senaste åren och Putins förtroende har dalat sedan han omvaldes som president förra året. Foto: Alexander Zemlianichenko/AP

En korrespondent som under den live-sända showen befann sig på en nyöppnad sjukvårdsklinik i Tjeljabinsk-regionen i södra delen av Ryssland, tog upp problematiken inom sjukvården.

På den nyöppnade kliniken fanns endast en läkare, en sjuksköterska och en tillfälligt anställd tandläkare. Läkaren själv sa att personalbristen är så stor på grund av att det inte finns bostäder till de unga läkarna som kommer till kliniken, vilket tvingar dem att lämna.

Putin medgav att landet har problem med sjukvården, men sa att det är ett område under utveckling. Problemområde nummer ett är enligt Putin tillgängligheten till sjukvård. Det andra är brist på sjukvårdspersonal och det tredje problemet är kvaliteten på vården.

Annons
Annons

5 / 5

”Kommer kvinnor tillåtas vara stridspiloter?”

En student passade på att fråga president Putin om miljön. Hon frågade hur många flygrutter han gör årligen. En annan kvinnlig student tackade Putin för möjligheten att få arbeta som pilot och frågade om kvinnor kommer tillåtas att arbeta som stridspiloter i stället för bara transportpiloter. 

Presidenten svarade att han har tillbringat ”flera månader” i flygplan sedan han blev president, vilket var år 2000.

Han berömde även den andra kvinnans fläta, sedan sa han att det borde vara färre restriktioner för kvinnliga piloter. Däremot ska kvinnor inte tillåtas flyga stridsflyg med g-krafter på grund av de tunga fysiska kraven på piloterna, enligt presidenten. Det skriver Radio Free Europe.

Annons
Annons
Annons
Annons