Annons

Frågorna till Hexagons vd fick inga svar

Vd Ola Rollén presenterade en kvartalsrapport för Hexagon som fick aktien att rusa i börsöppningen. Men hans försäljning av hälften av sina aktier i somras och hans stundande rättegång väcker frågor, liksom det markant svagare kassaflödet.

Under strecket
Publicerad

Ola Rollén, vd för Hexagon, kunde presentera en stark rapport för Q3.

Foto: Alessandro Della Bella/AP

Ola Rollén, vd för Hexagon, kunde presentera en stark rapport för Q3.

Foto: Alessandro Della Bella/AP
Ola Rollén, vd för Hexagon, kunde presentera en stark rapport för Q3.
Ola Rollén, vd för Hexagon, kunde presentera en stark rapport för Q3. Foto: Alessandro Della Bella/AP

Det var en typisk Hexagonrapport som vd Ola Rollén släppte på torsdagsmorgonen. Den var marginellt bättre än analytikernas förväntningar på flera punkter och den visade på stark tillväxt.

Investerarna tog fasta på att mätteknikbolagets rörelseresultat ökade med 13 procent i tredje kvartalet, jämfört med samma kvartal i fjol, och tryckte upp aktien 8 procent i börsöppningen. Därmed fick aktien en rekyl efter att ha backat i oktober.

När det gäller själva rapporten lyfte efterfrågan från flygindustrin och framgångar i Kina lyfte siffrorna.

På den negativa sidan stack det kraftigt decimerade kassaflödet ut. Det föll med 74 procent till knappt 420 miljoner kronor. Efter investeringar var kassaflödet negativt, minus drygt 2 miljarder kronor. Diskrepansen mot nettovinsten på nästan 1,9 miljarder kronor är stor. Över en längre tidsperiod bör kassaflödet och nettovinsten ungefär överensstämma.

Annons
Annons

Ola Rollén förklarade, under den telefonkonferens han höll, fallet i kassaflödet med att Hexagon har investerat stora summor i nya anläggningar i Kanada och Kina samt att vissa stora kunder hade längre kredit. Det sistnämnda förväntar han sig vänder i fjärde kvartalet.

Att Ola Rollén i somras sålde hälften av sina aktier i Hexagon nämnde han inte. Troligen fick han drygt 300 miljoner kronor vid försäljningen. Sedan dess har aktiekursen fallit och hans kvarvarande aktier, är, räknat på onsdagens stängningskurs, värda drygt 260 miljoner.

Ola Rollén investerar sina pengar via sitt eget Cypernbolag Iskossala och via bolaget Greenbridge, där han är största ägare. I Greenbridge är även Hexagons huvudägare Melker Schörling delägare, liksom anställda på mätteknikbolaget.

Inte heller sa Ola Rollén något om den rättegång som väntar honom i Oslo. I Oslo tingsrätt frikändes han från misstankar om att privat ha handlat aktier på insiderinformation i det norska biometribolaget Next Biometrics. Men åklagaren Marianne Bender vid den norska ekobrottsmyndigheten Økokrim överklagade till hovrätten, Borgarting lagmansrett. Förhandlingen är planerad mellan 24 april och 29 maj nästa år.

Ola Rollén vill inte låta sig intervjuas av Svenska Dagbladet.

Annons
Annons
Annons
Annons
Annons