Annons

Maxime Persdotter Wallström:Frälst av socialdans: ”Jag fortsatte att gå i takt”

Under strecket
Publicerad

När jag gick över Hötorget efter min första lektion i kubansk salsa var jag eurforisk, sådär att jag gick i takt till musik som bara spelades inuti mitt eget huvud. Jag försökte till och med pressa ner mungiporna så att folk på gatan inte skulle tro att jag var galen.

Och jag är inte den enda som har blivit frälst av så kallad socialdans.

Dansskolorna i Stockholm vittnar om att allt fler går på kurser och på socialdans, alltså tillställningar där man möts just för att dansa tillsammans.

En trend är även att pardansa queert.

Utbudet av olika dansstilar i huvudstaden är rikt och till synes outsinligt. Oavsett veckodag går det att gå ut och dansa i de större svenska städerna, och varje månad tycks det ske större helgevent. Allt fler yngre och allt fler män strömmar till.

En trend är även att pardansa queert. Där kan alla, oavsett kön, dansa både som förare och följare. Könsrollerna i pardansen börjar alltså så sakteliga att luckras upp.

Samtidigt påvisar forskning dansens hälsoeffekter, inte minst utifrån vad som händer i våra hjärnor när vi dansar och hur kroppskontakten påverkar vårt välmående.

Jag, som vill ha saker och ting på mitt vis utvecklas av att följa och vara lyhörd, in i minsta lilla muskelrörelse.

Men att dansa gör man inte alltid på rosor – det kan lika gärna vara jobbigt, stelt och hemskt. Jag kan känna mig dålig när jag inte förstår en förning, och det är obekvämt att dansa med någon som inte är lyhörd för mina gränser. Vissa kvällar fungerar inga steg och det efterlängtade ”flowet” känns ljusår bort.

Lika ofta är det härligt. För mig – som dansar salsa och numera även den angolanska pardansen kizomba – ger dansen rörelseglädje, nya kompisar, favoritmusik, kroppskontakt och just flow.

Jag får också skratta – åt mig själv och åt andra när vi trampar snett eller snurrar åt fel håll. Jag, som vill ha saker och ting på mitt vis utvecklas av att följa och vara lyhörd, in i minsta lilla muskelrörelse.

Idagsidans serie ”Social dansfeber” handlar om just detta – varför vi dansar och vad som händer i oss när vi går på socialdans.

Annons
Annons
Annons
Annons
Annons