Annons

Janerik Larsson:Framgångsrik socialdemokrati

Näste danske statsminister?
Näste danske statsminister? Foto: Junge, Heiko
Under strecket
Publicerad
Foto: Rene Schutze / TT / NTB ScanpixBild 1 av 1

Norska NRKs podd Politisk kvarter ägnades idag boken ”Sosialdemokrati i en skjebnetid” av Halvor Finess Tretvoll som tagit på sig uppgiften att förklara vad som hänt med europeisk socialdemokrati - och hur dess väg framöver ser ut.

Kristin Clemet på borgerliga tankesmedjan Civita menade i programmet att socialdemokratin gjort sin historiska insats och att det nu är ett nytt politiskt landskap.

I diskussionen pekades på två länder med ganska framgångsrika socialdemokratiska partier: Spanien och Danmark.

I ett nordiskt perspektiv är Danmark intressantast och som Clemet konstaterade så har den danska S-ledaren Mette Frederiksen markerat en politisk linje som i avsevärd grad minskat Dansk Folkepartis rörelseutrymme.

Hur mycket får vi veta den 5 juni då det är val till Folketinget.

Susanna Birgersson skriver i sin Expressen-kolumn om en nyutkommen bok om Frederiksen:

Thomas Larsens bok Mette Frederiksen – Et politisk portræt är inte någon journalistisk granskning i egentlig mening, utan just ett porträtt, och därtill väl smickrande – men trots det en intressant skildring av dansk socialdemokrati i ett nytt politiskt landskap.  (—)

Annons
Annons
Foto: Rene Schutze / TT / NTB ScanpixBild 1 av 1

Tre år har Mette Frederiksen lagt på att utarbeta och förankra en ny socialdemokratisk invandringspolitik, tätt sammanvävd med en förstärkt biståndspolitik. Mycket kan S kompromissa om, men inte den restriktiva linje Frederiksen menar att en majoritet av danskarna vill ha och som är nödvändig för den ”sammenhængskraft” alla danska politiker värnar. Kan hon få väljarna att lita på att radikala småpartier inte kommer tillåtas rucka på denna linje är hon snart statsminister. (—)

En stram och genomarbetad invandringspolitik, en enpartiregering som söker stöd på olika håll beroende på frågornas art – hur låter det? 

Jag gissar att svenska socialdemokrater rätt snart kommer börja snegla över sundet. Det vill säga, så snart nuvarande regeringsprojekt gått på grund, så snart Annie Lööfs ”liberala reformagenda” fått arbetarrörelsen att börja spricka, så snart avskaffad värnskatt, ökad invandring och en svagare arbetsrätt alienerat ännu fler kärnväljare – då. 

Foto: Rene Schutze / TT / NTB Scanpix
Annons
Annons
Annons
Annons
Annons