Annons

Lega nu störst i Italien – från 6 till 34 procent

Nattens segerherre i Italien blev vice premiärminister Matteo Salvini.
Nattens segerherre i Italien blev vice premiärminister Matteo Salvini. Foto: AP

En populistbomb har briserat i EU:s grundarland Italien. Med 34 procent i EU-valet blir främlingsfientliga Lega störst i landet. Ledaren Matteo Salvini triumferar – andra höjer varningsflagg.

Under strecket
Uppdaterad
Publicerad

ROM Många hade förutspått succéval för EU-kritiska och främlingsfientliga Lega i storkrisens Italien. Så blev det – med råge. När Italien som sista EU-land stängde vallokalerna klockan 23.00 på söndagskvällen stod det klart att Lega sprängt den laddade 30-procents gränsen alla pratat om.

Lega fick till sist 34 procent av rösterna. Det är ett elefantkliv från drygt sex procent i förra EU-valet. Det är också ett anmärkningsvärt skutt från drygt 17 procent i parlamentsvalet i mars 2018. Partiets framfart speglar sannolikt att högerpopulismen i Italien inte bara är en tillfällig trend utan en maktfaktor att räkna med i framtiden.

Detta är det bästa resultatet i partiets historia, och Lega blir nu Italiens största parti. De får 28 platser av Italiens 73 mandat i EU-parlamentet, jämfört med sex i dag. Ledaren Matteo Salvini, omtalad för sin invandringkritiska retorik, jublade via Twitter direkt efter resultatet med en bild av sig själv och handskriven skylt med texten ”Tack Italien!”. Sedan lade han ut en video på Facebook där han stolt deklarerade att ”nu är vi största partiet i Italien, nu ska vi få till förändringar i Europa”.

Annons
Annons

Mandatfördelningen i EU-parlamentet

Flera italienare som SvD talat med de senaste dagarna har lagt sin röst på Salvini som många ser som enda alternativet i dagens Italien. En av dem är Pietro som äger en liten elaffär i Rom.

– Lega har gått från ord till handling. De har stoppat båtarna med illegala migranter och går hårt åt brottsligheten. Det är inte bara tomma ord som tidigare partier. De förstår vad vi vanliga människor vill ha, säger han.

Men andra varnar för ett Italien under Legas mäktiga vingar.

– Lega är ett farligt parti. Nationalistiskt och främlingsfientligt. De skrämmer mig. Salvinis aggressiva ton mot islam, homosexuella och flyktingar är otäck och bådar illa för hela Europa. Vi måste istället hålla ihop Europa och enas om att dela migrationsbördan, säger 40-åriga Sara Boglino som är kulturarbetare i Milano.

Påfallande många, särskilt unga italienare, har dock visat svagt intresse för valet och inte röstat alls. Förtroendet för politiker är extremt lågt i ett uppgivet Italien som plågas av arbetslöshet, nolltillväxt och skuldberg. Men man lyckades ändå få upp röstdeltagandet till drygt 56 procent.

Efter reklamen visas:
Gunilla von Hall: "Italienarna är helt uppgivna – stort missnöje"

Fast Legaboomen kan få den bräckliga regeringen i Italien att skaka. Partiets regeringspartner Femstjärnorna fick nämligen bara 17 procent i EU-valet. Därmed är styrkeförhållandena de omvända mellan de två populistpartierna jämfört med förra årets parlamentsval. Legas nyvunna styrka kan leda till mer spänningar mellan de redan ständigt bråkande populistpartierna – och möjligen leda till nyval då Salvini har siktet inställt på större makt. Men nyval kan skapa ännu mer osäkerhet i ett land i behov av politisk stabilitet och ekonomisk tillväxt.

Annons
Annons

Lega höll på att dö ut för några år sedan.

Men populisterna sitter kanske inte så säkert som de tror. Italiens demokratiska parti, som kan liknas vid Socialdemokraterna, fick trots allt 24 procent av rösterna. Det är visserligen  ett ras med 17 procent  jämfört med förra EU-valet.  Men för ett år sedan var de uträknade som politisk kraft efter parlamentsvalet – och nu blev de större än populistpartiet Femstjärnorna.

– Det demokratiska partiet är tillbaka på banan, sa partiets Andrea Orlando när det preliminära valresultatet presenterades.

EU får nu räkna med att Italiens högerpopulister höjer sina röster i parlamentet för att påverka unionen inifrån genom högerpopulistiska parlamentsgruppen ENF. Lega och högerpopulisternas turbomotor Salvini väntas fokusera på fler stängda gränser för migrationsströmmar, lösare budgetregler för medlemsländer och bister kritik mot EU-byråkratin. Vid sin sida har Salvini både Frankrikes Marine Le Pen och Ungerns Viktor Orbán.

– Lega höll på att dö ut för några år sedan. Salvini har räddat partiet, särskilt genom att släppa pratet om att bryta loss norra Italien och istället fokusera på hela landet. Idag har han stöd ända ändå från Sicilien till Turin, säger Matteo som jobbar i en affär som säljer badbomber i Rom.

– Fast kan han fixa jobb? Det är ju vårt största problem och där ser vi ingen ljusning, tillägger han.

Annons
Annons
Annons
Annons
Annons