Annons

Främmande laddare kan ta över din telefon

Skadliga appar, mobilladdare som spionerar och usla lösenord. En hel del finns att tänka på när det kommer till it-säkerhet på semestern. SvD guidar hur du gör sommaren säkrare för ditt mejlkonto, mobiltelefon och dator.

Under strecket
Publicerad

Exakt hur många som blir hackade under semestern är inget polisen har siffror på, men man vet att det sker. Därav råden som finns.

Foto: Hasse Holmberg/Sofia Eriksson/TTBild 1 av 1

1 / 6

Exakt hur många som blir hackade under semestern är inget polisen har siffror på, men man vet att det sker. Därav råden som finns.
Exakt hur många som blir hackade under semestern är inget polisen har siffror på, men man vet att det sker. Därav råden som finns. Foto: Hasse Holmberg/Sofia Eriksson/TT

Det är svårt för polisen att se hur många som egentligen blivit utsatta för ett hackerangrepp. Orsaken är att den som blivit utsatt aldrig vet när intrånget skedde. Var det i kaféet vid stranden? I baren med det okrypterade wifi-nätverket? Eller var det den där konstiga sajten där du registrerade din e-post? Och vem var det i så fall som hackade paddan eller mobilen?

– Det är svårt att få rättvisande statistik. Men vi vet att det händer, i Sverige och säkerligen utomlands, säger Björn Andersson, kriminalkommissarie och verksamhetsspecialist på it-brottscentrum hos polisens nationella operativa avdelning, Noa.

SvD har tillsammans med polisens expert gått igenom ett antal viktiga saker att tänka på innan man packar iväg för sin uppkopplade semester.

Man ska aldrig återanvända det lösenord.

Annons
Annons

(Arkivbild) Att använda samma lösenord på flera platser är inte smart. Mejlen ska ha ett unikt sådant, säger polisens expert.

Foto: Fredrik Sandberg/TTBild 1 av 1

2 / 6

Mejlkontots lösenord ska vara unikt

(Arkivbild) Att använda samma lösenord på flera platser är inte smart. Mejlen ska ha ett unikt sådant, säger polisens expert.
(Arkivbild) Att använda samma lösenord på flera platser är inte smart. Mejlen ska ha ett unikt sådant, säger polisens expert. Foto: Fredrik Sandberg/TT

Enkla lösenord som återanvänds är fortfarande ett säkerhetsproblem trots att det gått snart två årtionden sedan internet på allvar blev något för alla.

En större medvetenhet finns, men bristerna i användandet av lösenord återfinns hos privatpersoner såväl som hos myndigheter och privata bolag.

För privat säkerhet online så är principen enkel; använd ett unikt lösenord för mejlen, det ska inte användas någon annanstans.

– Man ska aldrig återanvända det lösenord man har till sin mejl eftersom risken är stor att man någon gång blir hackad, säger Björn Andersson.

Enligt polisen så finns det sajter som drivs av kriminella. Sajterna kan se legitima ut och erbjuda någon tjänst, det kan vara allt ifrån fejkade banksajter till företag som uppger sig sälja någon produkt.

Syftet med sajten är att besökaren ska registrera ett konto, där man uppger sin mejladress och sedan väljer ett lösenord. Chansen är stor att man väljer samma lösenord som man redan har till sin privata mejl.

Personerna bakom tjänsten läser av allt och testar sedan lösenordet på din mejl.

– Blir man av med sin mejltjänst så får man det svårt, allt är kopplat dit, säger Andersson.

Hur välja ett starkt lösenord? Läs mer om det här.

Vi lagrar ofta men raderar sällan, därför kan det finnas mycket information som kan stjälas.

Annons
Annons

(Arkivbild) Telefonen på laddning? Det kan vara bra att ha koll på vad det egentligen är man laddar telefonen med. Helst egna mobilladdaren.

Foto: Gustav Sjöholm/TTBild 1 av 1

3 / 6

Främmande ”mobilladdare” ett sätt att hackas

(Arkivbild) Telefonen på laddning? Det kan vara bra att ha koll på vad det egentligen är man laddar telefonen med. Helst egna mobilladdaren.
(Arkivbild) Telefonen på laddning? Det kan vara bra att ha koll på vad det egentligen är man laddar telefonen med. Helst egna mobilladdaren. Foto: Gustav Sjöholm/TT

En heldag på stranden eller flera timmars strosande på gator och torg i någon stad utomlands. Mobilen åker upp och ner ur fickan, bilder knäpps och flödar ut i sociala medier.

Batteriet töms och du har glömt laddaren. På ett kafé sitter flera laddare i vägguttag för olika typer av mobiltelefoner. En av dem passar din telefon.

Det låter märkligt att behöva skriva det, men ja, en mobiltelefon kan i dag hackas via usb-laddare. Hur stor chansen är att drabbas är oklart. Men utrustning för att utföra sådana intrång finns att köpa online.

När telefonen kopplas in i den främmande laddaren så startar i själva verket ett program som kan ta sig in i telefonen via ladduttaget.

– Det är ett sätt av flera att angripa en smartphone. Sådan utrustning som används för att hacka via något som liknar en laddare finns att köpa på Ebay. Så undvik att använda en okänd laddare, säger Björn Andersson.

Om angripare vill samla information så väljer de platser där det är mycket människor.

Annons
Annons

(Arkivbild) Okrypterat wifi-nätverk och många människor som kopplar upp sig, en ekvation som kriminella utnyttjar.

Foto: Fredrik Sandberg/TTBild 1 av 1

4 / 6

Wifi – därför ska du skydda dig mot vissa nätverk

(Arkivbild) Okrypterat wifi-nätverk och många människor som kopplar upp sig, en ekvation som kriminella utnyttjar.
(Arkivbild) Okrypterat wifi-nätverk och många människor som kopplar upp sig, en ekvation som kriminella utnyttjar. Foto: Fredrik Sandberg/TT

”Free wifi” eller ”Gratis wifi”, ett erbjudande som brukar synas på kaféer, restauranger och barer i både Sverige och utomlands. Men hur vettigt är det egentligen att koppla upp sig?

– Om angripare vill samla information så väljer de platser där det är mycket människor, en semesterort är till exempel bättre än ”myggträsk”, säger Björn Andersson.

Datatrafik kan läsas av, (till exempel sajter som besöks, lösenord som skrivs in) det är ett välkänt grepp bland cyberkriminella.

Polisens tips:

  • Stäng av funktionen som automatiskt kopplar upp sig mot wifi.
  • Ha koll på vilka nätverk som du har godkänt (dessa syns i mobiltelefonens inställningar).
  • Slå av wifi på telefonen när det inte behövs, det sparar batteri och det är säkrare.
  • Om du kopplar upp dig mot ett öppet wifi-nätverk, se till att kommunikationen är krypterad och inte kan läsas av utomstående.
  • Finns det till exempel en lapp som säger vad nätverket heter, som du vill koppla upp dig emot? Vill man vara extra säker kan kan man fråga i receptionen/kassan om nätverket tillhör verksamheten.

Kort och gott; ha koll på vad telefon, padda eller dator kopplar upp sig emot. Är det inte säkert, koppla inte upp.

Vi lagrar ofta men raderar sällan – därför kan det finnas mycket information som kan stjälas.

Annons
Annons

(Arkivbild) En hel dag på stranden utan mobiltelefon och dator är givet under ledigheten.

Foto: Alvik Halvard/TTBild 1 av 1

5 / 6

Lås in apparaterna och säkra skärmen

(Arkivbild) En hel dag på stranden utan mobiltelefon och dator är givet under ledigheten.
(Arkivbild) En hel dag på stranden utan mobiltelefon och dator är givet under ledigheten. Foto: Alvik Halvard/TT

– Säker förvaring av all lagringsmedia är grundläggande, säger polisens verksamhetsspecialist på it-brottscentrum, Björn Andersson.

Det kan bli riktigt knepigt om man blir bestulen på sin dator, mobiltelefon eller padda på semestern. Här finns bank-id, tillgång till mejl, telefonnummer och appen till banken för att nämna några. Att förvara i till exempel hotellrummets kassaskåp minskar risken för stöld – och dataintrång.

– Man ska minska alla möjligheter för angriparen, även lagringsmedia som usb-stickor. Vi lagrar ofta men raderar sällan, därför kan det finnas mycket information som kan stjälas, som till exempel bankhandlingar, säger Andersson.

Ett viktigt tips är också att låsa hemskärmen, med lösenord, pin-kod och/eller mönsterlås. Om saker försvinner så gör man det svårare för tjuven (eller hackaren) att ta sig in i enheterna. En usb-sticka går också att låsa med lösenord.

Man ska skaffa antivirusprogram även till mobiltelefonen.

Annons
Annons

(Arkivbild) Ett antivirusprogram scannar av appar som installeras och kan ha flera vettiga funktioner som gör att den uppkopplade semestern blir säkrare.

Foto: Adam Ihse/TTBild 1 av 1

6 / 6

Skaffa antivirus – även till mobiltelefonen

(Arkivbild) Ett antivirusprogram scannar av appar som installeras och kan ha flera vettiga funktioner som gör att den uppkopplade semestern blir säkrare.
(Arkivbild) Ett antivirusprogram scannar av appar som installeras och kan ha flera vettiga funktioner som gör att den uppkopplade semestern blir säkrare. Foto: Adam Ihse/TT

Det finns många appar som kan installeras på en mobiltelefon, men som är skadliga. Ibland kan apparna påminna om välkända appar, till exempel spel som barnen installerar i tron att det är originalspelet. I själva verket kan det vara så kallad spyware, program som kan spionera på telefonen efter till exempel lösenord.

– Det finns ingen ursäkt, man ska skaffa antivirusprogram även till mobiltelefonen, särskilt om man testar väldigt många olika appar, säger Björn Andersson, Noa.

Det finns ett flertal leverantörer som erbjuder både enkla och mer avancerade skydd. Ett tips är att kika på seriösa it-säkerhetsföretag som kan branschen väl och som även riktar sig mot privatkunder. De har ofta egna appar som scannar av telefonen efter skadliga koder. Företagens tjänster brukar kosta, antingen månadsvis eller en via engångskostnad.

Annons
Annons
Annons
Annons
Annons